Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: K003_01 Túranév: Dél-Alföld / Szentes-Baks / Tűzvédelmi Régiségi Ház Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2016-02-10
2018-02-14
2017-10-07
Nehézség: Táv: 71 km Szilárd burkolat: 100 %  

Tűzvédelmi Régiségi Ház / Fotó: Lantos Imre

71 km-es túránk jelentős része a Tisza töltésén vezet, kiépített szilárd burkolatú úton.
A nyomvonal városi zajoktól távol visz bennünket, az ártéri- és mentett oldal közegében.
A Kiskunsági Nemzeti Park, Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén.

Folyadékkészletünk pótlására, három alkalommal van lehetőségünk az út során (úp.: 014viz, 026viz), élelmiszerkészleteinket indulást követően, még a városi szakaszon, vagy félúton, Bakson van lehetőségünk feltölteni (pl. ITT), (úp.: 025.1bolt).


Túránkra a Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) Csongrád felé (ÉÉNY) a kerékpárúton. (A ligetről bővebb információ ITT, videó ITT található.) A kerékpárutat követve két körforgalommal találkozunk, majd felhajtunk a Tisza töltésére a 71,1-es tkm-nél. Itt kezdeti irányunkat tartva (ÉÉNY) haladunk a 73,1-es tkm-ig, a 451-es út kereszteződéséig, ahol balra (NY) forduljunk . /Közben elhaladunk a Szentesi Szivattyútelep mellett, melyet egy másink túránk dolgozz fel. (túrakód: ) és már egy korábbi projektünkben videón rögzítettünk (2:25 – 4:35-ig)/
A főútra történő balra kanyarodásnál/fordulásnál legyünk óvatosak! A főút kanyarulata miatt nem látjuk be kellőképpen az utat. Ne csak a szemünkre, a fülünkre is „támaszkodjunk”. Sajnos egy rövid szakaszon (380 m) az úttesten kell haladnunk, azonban elérvén a menetirány szerinti baloldalon lévő (korláttal elválasztott) szervizutat/járdát, keljünk át a főúton, hogy végre biztonságban érezhessük magunkat. (A közlekedés szabályai szerint, nyugodtan haladhatnánk az úttesten is tovább, sőt …, de a kialakult gyakorlat és személyes tapasztalatom alapján nem ajánlom.) A hídon átgurulva, mindkét irányban aszfaltozott töltést a 78,5-es tkm-nél érjük el, mely a kerékpáros Alföldi Kéktúra útvonalát képezi. Balra (DDK) forduljunk és adjuk át magunkat annak a közegnek, amiért ezt túrautat választottuk (szinte forgalommentes út, szilárd burkolat, töltés tetejéről szemlélhető táj …).

 

/76,3-es tkm-nél, a kanyarulatban, a mentett oldalon található emlékmű talapzaton készíthetünk mókás, vagy sejtelmes emlékképet kirándulásunkról./

 

72,0-es tkm-nél haladunk el a Kilencesi gátőrház (11.03.03) mellett, ezt követően a 72,4-es tkm-től némi útminőség romlást kell „elszenvednünk”. A 67,6 tkm-ig (4,8 km) betonelemekből, kettő nyomvonal kialakításával épített úton kell haladnunk, az illesztések határozott érzékelésével. Itt elérjük a Vidre-éri gátőrházat (11.03.02), ahonnan kiváló minőségű aszfalton gurulhatunk, utunk gáton vezető szakaszának végéig (56,1 tkm-ig, 11,5 km).

62,8-es tkm-nél találjuk a Csanyteleki gátőrházat  (11.03.01), itt vízkészleteinket feltölthetjük (úp.: 014viz). (A gátőrház kerítésénél kifelé is találunk csapot.) Kissé tovább haladva 62,6-es tkm-nél a rámpánál, jobbra, Csanytelekre térhet be az érdeklődő (aszfaltúton), de mi inkább az innen már jól látható folyópartra térünk ki (135 m), a K003o011 jelű (bíbor sz.) track mentén, az egykori hajó kikötő lépcsőjéhez.
Lehűthetjük magunkat a vízben, de legyünk figyelmesek, használjuk a lépcsőt. (A part köves és sérülést okozható tárgyaktól sem mentes. Ne szerezzünk magunknak és társainknak kellemetlenséget!) Itt a 224-es fkm-nél találunk szemetest és egy turisztikai tájékoztató táblát is a Szalakóta védelméről. (videó ITT)

Pihenőnket, felfrissülésünket követően térjünk vissza a töltésre, és balra fordulva (DDNY) fojtassuk utunkat.

A 61,8-es tkm-nél elért öntöző csatornában ne fürödjünk, sem az ártéri, sem a mentett oldalon, komoly veszélyeket rejt! Kissé tovább haladva 60,0-es tkm-nél gurulunk át a Dong-éri-főcsatorna felett. Itt se fürödjünk! Utunkat folytathatnánk a csatorna töltésén is, akár az É-i, akár a D-i oldalon, de ezt másik úti ajánlat dolgozza fel (túrakód: ). Ezt a túrát szilárd burkolatú nyomvonalra terveztünk, ezért egyenesen haladjunk tovább.

 

Néhány kanyarulatot bejárva 56,1-es tkm-nél érjük el a Levelényi gátőrházat (11.02.05), az aszfaltos rámpánál. Az itt található turisztikai tájékoztatótábla a Tiszavirág életciklusát dolgozza fel (videó ITT). (Érdemes időt szentelni a tábla áttanulmányozására!)
Az Alföldi Kéktúra útvonalát is itt érintjük, mely a töltésen, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felöl érkezvén, Mindszenten átfutva halad tovább. (Az Emlékpark felkeresésének túrajavaslatai az alábbi túrakódokon találhatók:  aszfaltúton, részben földúton.)

Túránkat a rámpán jobbra (ÉK) legurulva folytassuk a 4522-es számú úton, a 2-es km táblától, a 6,4 km-es szelvényig (4,4 km). (Legyünk körültekintőbbek a közlekedésben, elhagytuk a töltésen vezető kerékpárút, megszokott védettségét!)
Ezen a szakaszon megkínál bennünket a természet némi csemegével (évszaktól függően: eperrel, csipkebogyóval, dióval).

Baks határában érjük el a 45127-es számú út kereszteződését. Itt az ívet követve forduljunk be a célegyenesbe, jobbra (ÉÉK), de közben álljunk is meg egy kicsit. Az utak által közrezárt területen felállított oszlopon megvizsgálhatjuk a világ jó néhány, ismert nagyvárosának irányát és távolságát.

 

 

A településre betekerve a központban érjük el Tűzoltósági Régiségi Házat (up.: 027ford), az úttest ÉNY-i oldalán. /Közben feltölthetjük élelmiszer-,(up.: 025.1bolt) és vízkészletünket (up.:026viz)./
A kiállítóhely, sajnos csak kívülről tekinthető meg (kirakatüvegen keresztül).
("A pályázat megírásakor figyelemmel voltunk arra, hogy a fenntartási költségek ne jelentsenek nagy terhet az önkormányzat számára, illetve a látogathatóság folyamatos legyen. Ezt úgy szeretnénk elérni, hogy a Tűzvédelmi Régiségi Ház esetében a kiállítást az épületen kívülről lehet majd megszemlélni.")
Megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy előzetes időpont egyeztetés a lapján látogatható a kiállítás.
(Elérhetőségek: tel.: 06-62/269-233, fax: 06-62/202-184, e-mail: info@baks.hu)

Szemlélődésünk befejeztével, hazaindulásunk előtt, tehetünk némi kitérőt (270 m) a központban, a k003o012 jelű (bíbor sz.) track mentén, a Jézus Szíve Római Katolikus templomhoz, melyet 2010. júliusában szenteltek fel.

Visszafelé is a töltésen vezet útvonalunk, így a település szélén balra tartsunk (K) az ív mentén. Az árvízvédelmi töltést elérvén ismét balra forduljunk (ÉÉK), visszatérve a forgalommentességbe.
 (Ha az időjárás túlzottan szigorúra fordult volna időközben, vagy esetleg elkalkuláltuk felkészültségünket, a gát DK-i oldalán, az ártéri oldalon legurulva, komppal átkelhetünk a mindszenti oldalra. Ezzel lerövidíthetjük visszafelé vezető utunkat, esetleg a vasútállomáson vonatra szállva be is fejezhetjük kerékpározásunkat.)

58,5-es tkm-nél a kanyarulatban, a lépcsőnél,  álljunk meg rövid pihenőre. Lesétálhatunk a 40 m-re lévő vízpartra. (Fürdésre nem alkalmas!) Tovább haladván a Csanytelki gátőrház (11.03.01) rámpájánál, 62,6-es tkm-nél legurulva, ismét felfrissíthetjük magunkat a már ismert lépcsőnél.


Tovább indulva a töltésen itt is találunk egy turisztikai tájékoztató táblát, mely a Múltbéli foglalkozások a tiszánál címet viseli. (Szintén érdemes némi időt áldozni a megtekintésére.) A gátőrház kerítésénél, vízkészlet pótlására is nyílik lehetőségünk (up.: 014viz).
Később, a 67,9-es tkm-nél, a Vidre-éri gátőrház(11.03.02) elhagyását követően található a hullámtéri erdőkről informáló tábla.


Ismét nyeregbe szállva a 72,4-es tkm-ig
(4,8 km), kissé rázatnunk kell magunkat az útburkolati lapok találkozásainak illesztései miatt.
(Ne bosszankodjunk! Adjuk át magunkat a szépen ívelgető töltés nyújtotta látványnak.)

A Kilencesi gátőrház (11.03.03) elérésekor, már „zökkenő mentesen” haladhatunk. A 75,5-es tkm-nél érjük el a 451-es főút kereszteződését, itt jobba kell fordulnunk (ÉK).
/Átkelésünk most probléma mentesebb lesz a Tisza felett, mint jövetben, hisz a főutat nem kell kereszteznünk, de a szervizutat/járdát  elhagyva a töltés eléréséig (380 m) legyünk figyelmesek./
A folyó bal töltésének elérésekor, ismét jobbra forduljunk (DDK). A 71,1-es tkm-nél elért szilárd burkolatú rámpán guruljunk le a főúttal párhuzamos kerékpárútra, hogy bő három kilométer megtételét követően visszaérkezzünk túránk kiindulási, egyben cél állomására a Széchenyi liget kapujához.

Feldolgozták: Vukovich Sándor (Vuki),(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, kerékpár szállításával kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
4005. Vasúttörténeti emlékhely (GCEml)
 


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: