Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: K003_02 Túranév: Szentes térsége / Kilenc összenőtt fa #1 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-03-18
2018-03-18
2018-11-25
Nehézség: Táv: 37 km Szilárd burkolat: 100 %  

 

36,6 km-es túránk jelentős része a Tisza töltésén vezet, kiépített szilárd burkolatú úton.
Célállomásunk egy érdekes fa vagy inkább facsoport: kilenc fatörzs összenövését vehetjük szemügyre.


A Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) Csongrád felé (ÉÉNY) a kerékpárúton.
(A ligetről bővebb információ ITT, videó ITT található.) A kerékpárutat követve két körforgalmat érintünk, majd felhajtunk a Tisza töltésére a 71,1-es tkm-nél, ahol turisztikai információs tábla is segíti tájékozódásunkat. Kezdeti irányunkat tartva (ÉÉNY) haladjunk a 73,1-es tkm-ig, a 451-es út kereszteződéséig, ahol forduljunk balra (NY). Közben már el is haladtunk a Szentesi Szivattyútelep mellett, melyet egy korábbi projektünkben videón feldolgoztunk (2:25 – 4:35-ig).

A főútra balra történő  felhajtásnál legyünk nagyon óvatosak! A forgalmas út kanyarulata miatt nem láthatjuk megfelelően a gyorsan közeledő járműveket. Ne csak a szemünkre, a fülünkre is „támaszkodjunk”!
Sajnos egy rövid szakaszon (380 m) a közúton kell haladnunk, azonban elérvén a menetirány szerinti bal oldalon lévő (korláttal elválasztott) szervízutat/járdát, átkelhetünk a főúton, hogy végre biztonságban érezhessük magunkat. A közlekedés szabályai szerint nyugodtan haladhatnánk az úttesten is tovább, de a kialakult gyakorlat és személyes tapasztalatom alapján nem ajánlom, mert veszélyes lehet.
A hídon átgurulva elérjük a  - mindkét irányban aszfaltozott -  töltést a 78,5-es tkm-nél. Ez a szakasz már az EuroVelo 11 útvonalához tartozik. Itt  forduljunk balra (DDK) és adjuk át magunkat annak az élménynek, amiért ezt túraútvonalat választottuk: szinte forgalommentes út, szilárd burkolat, töltés tetejéről szemlélhető táj…

76,3-es tkm-nél, a kanyarulatban, a mentett oldalon található emlékmű-talapzaton készíthetünk mókás, vagy sejtelmes emlékképet kirándulásunkról.
74,0 tkm-nél vízkivételi mű, 72,7-es tkm-nél a Kilencesi gátőrház (11.03.03) mellett haladunk el, immár a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Ezt követően a 72,4-es tkm-től némi útminőség romlást kell „elszenvednünk”. A 67,6-es tkm-ig (4,8 km) kettő nyomvonal kialakításával, betonelemekből épített úton kell haladnunk. Kis kellemetlenséget okoz az illesztések határozott érzékelése. Jutalomkén a töltés két hatalmas ívét gurulhatjuk be, és közben megvizsgálhatjuk a mentett oldalon, a 70,75 tkm-nél a töltéstámasztás két használt formájának (rézsútos, lépcsőzetes) kialakítását/találkozását. 
67,6 tkm-nél érjük el a Vidreéri gátőrházat  (11.03.02), ahonnan kiváló minőségű aszfalton/kerékpárúton gurulhatunk utunk fordulópontjáig (66,6 tkm). (A gátőrháztól azonban a kihelyezett tábla felhívása szerint, csak a 3,5 tonnát meg nem haladó kerékpárosok vehetik igénybe a töltéskoronán kialakított kerékpárutat. Erre legyünk tekintettel!  {#emotions_dlg.smile})

A 66,6 tkm jelzést elérve  (úp.: 007ford), a mentett oldalon (NY), a csatorna partján találjuk túránk névadó természeti érdekességét: a kilenc összenőtt fát (úp.: 008latv). A töltésről nem tűnik különösnek, de érdemes lesétálni és alaposabban szemügyre venni a tövét, a kapcsolódásokat!

Nézelődésünk, pihenésünk végeztével nyergeljünk, hogy az idefelé bejárt utat követve hazatérjünk!

Visszafelé vezető utunk során 67,9 tkm-nél turisztikai tájékoztató táblát találunk „Hullámtéri erdők (Labodár)” címmel (úp.: 006info)

Feldolgozták: Virág Olga(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
4005. Vasúttörténeti emlékhely (GCEml) 
 


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
K003_03 Szentes térsége / Ányási Tisza-kanyar #1 3 68 km 5 1 0 1 reszletek
K003_01 Dél-Alföld / Szentes-Baks / Tűzvédelmi Régiségi Ház 3 71 km 4 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: