Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V008_09 Túranév: Szentes térsége / Ányási Tisza-kanyar #3 (3 nap) Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-07-26
2019-02-15
2018-06-16
Nehézség: Táv: 52 km

 

51,6 km-es túránk a Mindszent alatt található Ányási Tisza-kanyarba visz.
(A túra egynapos változata is elérhető, mely igazi kihívást jelentő teljesítmény-túra.)

 


1.nap  (25,8 km, track: V008m09)
Kiindulási pontunk a St. Jupát SE. Vízitelepe mellett található komplejáró  (237,8 fkm), (úp.: 000iep).
Innen lefelé, a folyó sodrásával megegyező irányba induljunk!
(A track csupán a túraútvonal műholdképen történő, valamint a nevezett-pontok terepen történő könnyebb beazonosításának célját szolgálja, nem feszesen követendő nyomvonal.)
Rögtön a kanyar után találjuk az útközben fellelhető két jelentős homokpad egyikét  (237 fkm). Lejjebb, a 235 fkm alatt/felett terül el a bal parton a helyiek által „Sziget” néven emlegetett terület. Itt az ártérben hobbikertek, gyümölcsfás telkek találhatók. A vízpart ezen szakaszán mólók sorakoznak, melyeken gyakran horgászok lesik a pecabot végének rezdüléseit.
A túloldalon, a kanyar kezdeténél vízkivételi mű látható. A kanyarulat alatt a 234 fkm-nél homokszegélyt találunk, mely jó mártózási lehetőséget kínál a túrázónak. Innen hosszan belátható szakaszok következnek, melyek kevés változatossággal szolgálnak, de ugyanakkor nagy nyugalmat biztosítanak az erre fogékonyaknak. (Ezen a részen erősebb déli szél esetén zord feltételeket szabhat a folyó jelentős hullámok korbácsolásával.) Közben a 230 fkm-nél elsiklunk az egykori révátkelő mellett, melyről már csak a parton (észrevehetetlenül) megbúvó drótkötélfeszítő csörlő tanúskodik.
Amennyiben szeretnénk kipróbálni a tiszai „csorgás” megnyugtató élményét, azt itt célszerű megtennünk, mert felfelé történő evezéskor, ez már nem a kívánt irányba történő haladással tehető csak meg.  A monoton szakasznak a 227 fkm alatt kezdődő nagy ívű jobbos kanyarulat vet véget. Itt az alján hirtelen éles balkanyar következik, mely alaposan megforgatja a vizet, és az újabb fürdőzési lehetőséget kínáló szegvári homokpartot rejti (224,3 fkm, úp.: 002kbp). Ezen a helyen közepes vízállás esetén is homokra tudunk kiszállni; a helyszín alkalmas pihenésre, fürdőzésre, táborozásra. Pancsoláskor azonban legyünk körültekintőek, hiszen a víz bedőlt fákat, tuskókat rejt/rejthet, melyek elhelyezkedése évről-évre (vagy akár hétről-hétre is) változhat! (A tiszai homokpadok folyamatosan alakulhatnak az áradások romboló-építő hatásának következtében.) Mielőtt ugrálásba kezdenénk – az erre egyébként alkalmas, hirtelen mélyülő partszakaszon – feltétlenül derítsük fel a területet, hogy megelőzzük a lehetséges baleseteket! 
Továbbhaladva elsiklunk a csanyteleki lejáró betonlépcsője (224 fkm, j.), majd kicsivel lejjebb egy vízkivételi mű mellett. (A 221,2 fkm-nél (j.) torkollik be a Dong-éri főcsatorna, melyre a visszafelé vezető út leírásában térünk ki.) Alatta a balos kanyarulatban ismét vízkivételi mű látható a töltésalapnak támaszkodó folyó partján, vele szemben kicsiny homokszegély teremt lehetőséget egy kis lubickolásra.
A Kurca torkolatát a 217,8 fkm-nél (úp.: 003kbp, b.) találjuk, és – ha kedvünk tartja - kedvező vízállás esetén a csatornán be is tudunk evezni  az 1885-ben létesített csőzsilipig  (tack: V008o091). Kissé lejjebb (227 fkm) a komp kötele alatt kell átsiklanunk. Ha mozgásban van – azaz átkelést bonyolít le - mindig mögötte menjünk és legyünk tekintettel arra, hogy a kifeszített kötélnek, a meder közepén van a legnagyobb „hasa”, tehát itt lóg be leginkább! Kedvezőtlen fényviszonyok esetén nehéz megítélni a víz feletti magasságát, ezért ne kísérletezzünk! A parthoz közelebbi részen biztosan elférünk alatta. (Amennyiben a kompkötél nincs kifeszítve, ezt egy kitűzött fehér zászlóval jelzik. Bővebben ITT.)
A balos kanyarulatban a 215,3 fkm-nél érjük el a mindszenti Tisza-parti strandot. A nyári szezon idején a terület alsó és felső részén van lehetőségünk kikötni. A strandon büféket és közkutat (úp.: 004viz) is találunk. Amennyiben eltávolodunk a felszerelésünktől, ne feledkezzünk meg gondoskodni annak megfelelő biztonságáról!
Innen tovább evezve, egy nagy ívű jobbos kanyarulatot követően a szűk balos kanyarban érjük el a „messzi földön híres” Ányási Tisza-kanyart  (211,9 fkm, úp.: 001ford).
Kikötni több lehetőség is kínálkozik: a track a bal partra vezet, de a másik oldal is megfelelő.
A partszakasz nagyobbik, alsó részén (400 m) naturalista strand működik. Ha ezt választod, vedd figyelembe az itteni elvárásokat, illemszabályokat! (A kanyarulat egyébként megoldja, hogy az eltérő fürdőzési szokások ne zavarják egymást.)
Amennyiben vízközeli táborozást választunk, akkor szintkiegyenlítésre lesz szükségünk, ha pedig fent az erdőszegélyt választjuk, akkor messzebbre kell málháznunk. A part fekvése a koraesti, lemenő nap sugarait is beengedi táborunkba, mely hangulatossá teszi pihenésünket. 

2.nap (12,5 km, track: V008j091)
Hajónkat vízre taszítva a túra „munkásabb” része következik.
Az út során célszerű követnünk a folyóvízen felfelé evezők stratégiáját, miszerint kanyarok mentén oldalt váltunk, hogy mindig a belső íven haladjunk (így részben rövidebb a táv, részben a sodrás is csekélyebb). Ha azonban kíváncsiságunk irányítja hajónkat, ne habozzunk azt az oldalt választani, amelyik jobban felkeltette érdeklődésünket. Visszautunk során pihenőket az említett homokpadokon, vagy egy-egy bedőlt fába, kikötött ladikba kapaszkodva, illetve kikötve tudunk beiktatni.
A mindszenti strandnál még könnyen lehet vízutánpótláshoz jutni, ha szükséges.
A rév eléréséig mólók és csónakkikötők kerülgetésével kell haladnunk, melyek környékén legyünk figyelmesek, mert gyakran horgászok koncentrálnak a spiccek rezdüléseire.
A Kurca torkolatát elérve kiegészítő programot iktathatunk be (track: V008o092). Kiszállni a torkolat felső sarkánál található vízmérce lépcsőjénél célszerű (217,8 fkm, úp.: 003kbp).
Fenn, a töltés túlsó oldalán indul a Kurca alsó szakaszának partján kialakított Kurca-Parti Tanösvény, mely szűk két kilométer hosszúságban húzódik a torkolati zsilip és a Pintér-híd között.
A tanösvényen négy információs tábla mutatja be a terület élővilágát, valamint három pihenőhelyet is kialakítottak rajta. A program beiktatása esetén felszereléseink biztonságáról itt se feledkezzünk meg gondoskodni!

Folytatván túránkat kilométerekkel feljebb (221,2 fkm, j., úp.: 005tork, track: V008o093) érjük el a Dong-éri Főcsatorna torkolatát, mely kedvező vízállás esetén rövid (440 méteres), de annál vadregényesebb kiruccanásra csábít. Az ártéri erdőn keresztül - szűk kanyarok leküzdésével - ki tudunk evezni a töltésnél található árvízkapuig, mely merőben új élményt nyújt a túrázónak, és egyben kihívást a kormányosnak.
Visszatérve a mederbe hamarosan a szegvári homokpartnál találjuk magunkat, (224,3 fkm, úp.: 002kbpahol hozzá is láthatunk ma éjszakai táborhelyünk kialakításához. Ez a part többnyire „kér” némi kubikos melót, mielőtt sík területre tudod építeni alkalmi lakosztályod. Itt - a civilizált zajoktól távol - kedvedre élheted vad tábori életed. (Amennyiben esetleg elkalkuláltad vízszükségleted, némi „büntetőút” megtételével fel tudod tölteni készleted. Ehhez kissé lejjebb (224 fkm) a betonlépcsőnél kell kiszállni (úp.: 006kbp), majd innen egy 320 méteres sétával
(track: V008o094) eléred a töltés túlsó oldalán található Csanyteleki Gátőrház kerítésénél fellelhető csapot (úp.: 007viz).)
 

3.nap  (13,2 km, track: V008j092)
A part fekvése megkíméli a túrázót a korai ébredéstől, így nem kell az első napsugarak vakító fényétől hunyorogva előbújni, a fák megmentenek ettől, hiszen kellemes árnyékot biztosítanak a reggeli órákban.
Visszaindulásunk ütemezésénél vegyük számításba a felfelé történő evezés jelentősebb időigényét, melyet az uralkodó széljárás is tovább növelhet! Mindezek ellenére használjuk ki eme homokpad nyújtotta strandolási lehetőséget is, hisz a visszaúton már csak az utolsó kilométeren találunk hasonló feltételekkel rendelkező partszakaszt. (Természetesen az e partra vonatkozó, fentebb említett instrukciókat ezúttal is tartsuk szem előtt!)
Utunk során kiszállásra csak a 34-es homokszegély kínál jó lehetőséget (234 fkm, úp.: 008kbp). Ha időnk engedi, a 37-es parton is álljunk meg fürdőzni, heverészni (237 fkm, úp.: 009kbp)! (Ha így döntünk, a partszakasz alsó részét válasszuk inkább a kiszállásra, hogy alkalmazkodhassunk az itt kialakult strandolási szokásokhoz!)

Hajóba szállva gyorsan megérkezünk kiindulási pontunkra, mely túránk végpontja is egyben.

Feldolgozták: Erdélyszky Szilvia(VZs)

 Tapasztalataidat, élményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük.
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: WordPDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT. 
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: