Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: K003_03 Túranév: Szentes térsége / Ányási Tisza-kanyar #1 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-03-18
2018-08-12
2018-03-04
Nehézség: Táv: 68 km Szilárd burkolat: 99 %  

 

68,3 km-es túránk jelentős része a Tisza töltésén vezet, kiépített szilárd burkolatú úton.
Célállomásunk egy árvízvédelmi töltés maradványa, mely 1879 előtt épült.

 


A Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) Csongrád felé (ÉÉNY) a kerékpárúton. 
(A ligetről bővebb információ ITT, videó ITT található.) A kerékpárutat követve két körforgalommal találkozunk, majd felhajtunk a Tisza töltésére a 71,1-es tkm-nél, ahol turisztikai információs tábla is segíti tájékozódásunkat. Kezdeti irányunkat tartva (ÉÉNY) haladjunk a 73,1-es tkm-ig, a 451-es út kereszteződéséig, ahol majd balra (NY) fordulunk. Közben már el is haladtunk a Szentesi Szivattyútelep mellett, melyet egy korábbi projektünkben videón feldolgoztunk (2:25 – 4:35-ig).

A főútra (balra) történő felhajtásnál legyünk nagyon óvatosak! A  forgalmas út kanyarulata miatt nem látjuk megfelelően a nagy sebességgel közeledő járműveket. Ne csak a szemünkre, a fülünkre is „támaszkodjunk”!
Sajnos egy rövid szakaszon (380 m) a közúton kell haladnunk, azonban elérvén a menetirány szerinti baloldalon lévő (korláttal elválasztott)  szervizutat/járdát, keljünk át a főúton, hogy végre biztonságban érezhessük magunkat. A közlekedés szabályai szerint nyugodtan haladhatnánk az úttesten is tovább, de a kialakult gyakorlat és személyes tapasztalatom alapján nem ajánlom, mert veszélyes lehet.
A hídon átgurulva a - mindkét irányban aszfaltozott- töltést a 78,5-es tkm-nél érjük el. Ez a szakasz már az EuroVelo 11 útvonalához tartozik. Itt forduljunk balra (DDK) és adjuk át magunkat annak az élménynek, amiért ezt túraútvonalat választottuk: szinte forgalommentes út, szilárd burkolat, a töltés tetejéről szemlélhető táj….

A 76,3-es tkm-nél, a kanyarulatban, a mentett oldalon található emlékmű-talapzaton készíthetünk mókás, vagy sejtelmes emlékképet kirándulásunkról.
A 74,0 tkm-nél vízkivételi mű, a 72,7-es tkm-nél a Kilencesi gátőrház (11.03.03) mellett haladunk el, immár a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Utána a 72,4-es tkm-től némi útminőség romlást kell „elszenvednünk”. A 67,6-es tkm-ig (4,8 km) kettő nyomvonal kialakításával, betonelemekből épített úton kell haladnunk, ami némi kellemetlenséggel járhat az illesztések határozott érzékelése miatt. Jutalomként a töltés két hatalmas ívét gurulhatjuk be, és közben a 70,75 tkm-nél megvizsgálhatjuk a töltéstámasztás két formájának (rézsútos, lépcsőzetes) kialakítását/találkozását a mentett oldalon. 
A 67,6 tkm-nél érjük el a Vidreéri gátőrházat  (11.03.02), ahonnan kiváló minőségű aszfaltozott kerékpárúton gurulhatunk az 56,1 tkm-ig (11,5 km). (A gátőrháztól azonban a kihelyezett tábla felhívása szerint csak a 3,5 tonnát meg nem haladó kerékpárosok vehetik igénybe a töltéskoronán kialakított kerékpárutat. Erre legyünk tekintettel!  {#emotions_dlg.smile})
A 62,8-es tkm-nél találjuk a Csanyteleki gátőrházat (11.03.01), ahol vízkészleteinket is feltölthetjük (úp.: 014viz). (A gátőrház kerítésénél kifelé is találunk csapot.) Kissé tovább haladva, 62,6 tkm-nél, a rámpánál jobbra, Csanytelekre térhet be az aszfaltúton az érdeklődő. De mi inkább az innen már jól látható folyópart felé vesszük az irányt (135 m), a K003o035 jelű track mentén, az egykori hajókikötő lépcsőjéhez.
Lehűthetjük magunkat a vízben, de óvatosságból inkább használjuk a lépcsőt. A part köves és sérülést okozó tárgyaktól sem mentes. Ne okozzunk magunknak és társainknak kellemetlenséget! Itt a 224-es fkm-nél találunk szemetest és egy turisztikai tájékoztató táblát is a szalakóta védelméről  (videó ITT).
Pihenőnket, felfrissülésünket követően térjünk vissza a töltésre és balra fordulva (DDNY), folytassuk utunkat.  A 61,8-es tkm-nél elért öntözőcsatornában ne fürödjünk, sem az ártéri, sem a mentett oldalon, mert komoly veszélyeket rejt! Kissé tovább haladva a 60,0-es tkm-nél gurulunk át a Dongéri-főcsatorna felett. Itt sem tanácsos fürödnünk!
Néhány kanyarulatot elhagyva, az 56,2-es tkm-nél érjük el a Levelényi gátőrházat (11.02.05), az aszfaltos rámpánál. Az itt található turisztikai tájékoztatótábla a tiszavirág életciklusát dolgozza fel  (videó ITT). Érdemes időt szentelni a tábla áttanulmányozására. Az Alföldi Kéktúra útvonalát is itt érjük el. A töltésen, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark felől érkezik, és Mindszenten át halad tovább. Az EuroVelo 11 útvonala itt kettéválik: vagy Szeged felé (jobbra, ÉNY, 40 km, 4522 sz. út), vagy Mindszent felé (balra, DK, 2 km, 4522 sz. út) tudnak tovább bringázni a túrázók.
Mi a töltésen haladjunk tovább, eddigi irányunknak megfelelően. Innen ismét kettő nyomvonal kialakításával, betonból épített úton gurulhatunk egész a célállomásunkig (50,1 tkm, 6,1 km). A kéksáv túraútvonal becsatlakozását 54,7 tkm-nél, a rámpánál hagyjuk el, majd odébb 54,0 tkm-nél a Levelényi vízkivételi mű mellett haladunk el. Szemben a mindszenti strand látható. Rövid szemlélődésre megállhatunk, de egyéb tekintetben alaposan korlátozzák lehetőségeinket a tiltó táblák. Ha őszi időszakban járunk erre, akkor a mentett oldalra érdemes lesétálnunk a lépcsőn, hogy kissé beljebb, a diófák alatt „zsákmány” után kutassunk. (Én sosem tudom kihagyni.)
Tovább haladva nagy ívű, jobbos kanyar következik. Mellette ritka közelségben van hozzánk a mentett oldali erdő, nem mindennapi élményt nyújtva ezáltal.
Ezen szakaszon áthaladva már el is érkeztünk túránk célterületéhez (50,1 tkm). A nyomvonal a régi töltésmaradványon keresztül vezet le a vízpartra. Célszerű ott pihenőt ott tartanunk (úp.: 022ford), hisz fent ligetes rész, lent homokszegély biztosít lehetőséget a fürdőzésre is. Szemben, kicsit lejjebb, a híres ányási homokpad látható.

Ismét nyeregbe pattanhatunk. Nyomvonalunk visszavezet a töltéskoronára, a töltésmaradványon keresztül.
Fent két opcionális lehetőség kínálkozik.
A K003o032 jelzésű track a töltéskoronán vezet tovább (285 m), és egy turisztikai tájékoztató táblához viszi el a kirándulót. Ez az Ányási Tisza-kanyar információit tárja elénk  (úp.: 026info), miközben elgurulunk az 1879 előtt épült töltésmaradvány jelzése mellett (úp.: 025info, 50,8 tkm).
A K003o031 jelzésű track a rámpán vezet le, a mentett oldal felé. 425 méterre innen ártézi kút várja a szomjas turistát (úp.: 023viz).

Ha kíváncsiságunkat mindhárom irány bejárásával kielégítettük, a töltésen visszafelé indulva, a bejárt úton juthatunk vissza.
56,1 tkm-nél, az aszfaltos kereszteződésnél dönthetünk úgy, hogy átkompozunk, és Szegvár érintésével térünk haza.
62,6 tkm-nél „Mútbéli foglalkozások a Tiszán” információs tábla található (úp.: 012info).

A visszafelé vezető úton a 66,6 tkm-nél megállva, rövid sétát tehetünk a mentett oldalon (NY). A csatorna partján találunk egy természeti érdekességet: a kilenc összenőtt fát (úp.: 008). A töltésről nem tűnik különösnek, de érdemes közelebb menni, és alaposabban szemügyre venni a tövét, a kapcsolódásokat! Tovább bringázva 67,9 tkm-nél turisztikai tájékoztató táblát találunk „Hullámtéri erdők (Labodár)” címmel (úp.: 006info), valamint 67,9 tkm-nél ismét információs tábla látható.

Feldolgozták: Virág Olga(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk!  Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
4005. Vasúttörténeti emlékhely (GCEml) 
 


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: