Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V006_06 Túranév: Szentes térsége / Időutazás / Ellés Monostor titkai Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-07-24
2019-02-28
2018-06-02
Nehézség: Táv: 24 km


24 km-es túránk során felküzdünk a csongrádi Pontonhíd felett található Ellés Monostor romjaihoz (a Bor-Kalán nemzetség monostora a XI. századtól a XVI. század közepéig állt fenn, az első írásos emlék róla 1306-ban keletkezett), útközben pedig a 1887-ből származó vízmérce, valamint a múltidéző átkelést biztosító Pontonhíd mind-mind visszavezet bennünket az időben.


 A címben szereplő „időutazás” élményének átéléséhez nyitottnak kell lennünk az efféle dolgokra, de a leírásban linkelt háttéranyagok előzetes át tanulmányozása is nagy segítségünkre lehet.
Kiindulási pontunk a St. Jupát SE. Vízitelepe mellett található komplejáró (237,8 fkm) (úp.: 000iep).
(A túra nem rövid és programot is bőven kínál a kilométerek mellé, ezért szánjunk rá elegendő időt!)
Folyásiránnyal szemben, a szentesi strand irányába induljunk el! 
(A track csupán a túraútvonal műholdképen történő, valamint a nevezett pontok terepen történő könnyebb beazonosításának célját szolgálja, nem feszesen követendő nyomvonal.)
A 239 fkm-nél hagyjuk el a szentesi üdülőterületet. Innen kissé háborítatlanabb részen evezhetünk, de mire elmélyedhetnénk benne, látómezőnkbe kerül előbb a közúti, majd szinte közvetlenül utána a vasúti híd is. A kettő között található a 240 fkm-es tábla (jobb part). A hidakat elhagyván immáron hosszabb nyugalomra lelhetünk. (A túrán akár követhetjük a folyóvízen felfelé evezők stratégiáját is; miszerint a kanyarok mentén oldalt váltunk, hogy mindig a belső íven haladjunk. Így rövidebb a táv és a sodrás is csekélyebb, de mivel kirándulni indultunk és nem csúcsot dönteni, ezért szerencsésebb, ha kíváncsiságunk irányítja hajónkat, és azt az oldalt választjuk, amelyik jobban felkeltette érdeklődésünket.)
Alacsony vízállás esetén a 243 fkm alatt/felett található nagy balos kanyarulatban jelentősen el kell távolodnunk a parttól, hogy ne érjen le időnként evezőnk a mederfenékre! Ez a rész már a csongrádi üdülőterülethez tartozik.
A Körös-torokot megpillantva további figyelemre lesz szükségünk: biztonságos távolságban kerüljük ki az itt hosszan elterülő és a vízbe jelentősen benyúló kikötőt! Ha lehet, ne itt szálljunk ki, mivel ez a terület inkább a „motorizáltaké”, jobb a békesség! ;)
Ezt az akadályt leküzdve már láthatjuk is a híres Körös-toroki homokpadot, mely kiváló pihenési és strandolási lehetőséget kínál (243,9 fkm,
úp.: 002kbp)
. Kikötésre a terület alsó és felső részén van lehetőségünk a nyári szezon alatt. Az üdülőterületen a népszerű strandokon szokásos gasztronómiai kínálatot találja az erre vágyó, a bejáratnál (a körforgalom és a kerékpártároló mellett) pedig jó minőségű ivóvizet adó artézi kút található (úp.: 003viz), így értékes folyadékpótlásra van lehetőség.
Ha kiszállunk, ne feledkezzünk meg a felszerelésünk biztonságáról gondoskodni! A partszakasz közepe körül találjuk a fémszerkezetes Rév-kilátót  (úp.: 004kilat), melyről remek panoráma nyílik a környező területekre. (Mivel ez valamivel hosszabb időigénnyel járó „felfedezés”, célszerű a visszafelé történő kikötéskor megtennünk, nehogy kicsússzunk időkeretünkből!)

Amennyiben a strand alsó szakaszánál kötöttünk ki, ismét vízre szállva és tovább evezve meg kell küzdenünk a fürdőzésre kijelölt terület bójáinak megkerülésével. Az üdülőterület felső szélénél hosszabb „sarkantyú(70 m, 244,6 fkm) búvik meg a mederben, amely alacsony vízállásnál a felfutás veszélyével jár! (Ha a tracket követve átkelünk a túlsó oldalra, nem kerülünk a kőgát fogságába.)
A 246,2 fkm-nél a város felőli oldalon, a vízmércénél érjük el időutazásunk első állomását (úp.: 005latv). Itt találjuk az 1887-ben kiépített vízszintmérő egy részét, valamint az ekkor épített lépcsőt és a mellette lapuló emléktáblát (+440 cm szinttel egyvonalban).

Visszatérve a túlsó oldali belső ívre, majd elérve a Pontonhíd alatti komplejárót, lehetőségünk nyílik kiszállni, megmártózni (247,2 fkm,
úp.: 006kbp)
. (FIGYELEM: Ez nem strand! Szolidan hűtsünk, frissüljünk!) Innen a Pontonhíd szerkezetét is szemügyre tudjuk venni, esetleg fel is sétálhatunk rá, mely második állomása múltba nyúló programunknak (úp.: 007latv). A híd mai külsejét 1957-ben nyerte el, de az első építmény már 1896-ban összekötötte a várost a nagyréti termőterületekkel (történeti áttekintés ITT található).
Jöjjön most az átevezés alatta! A Pontonhíd alatt a meder közepén található pontonközben lehet sportcélú hajókkal átkelni. Egy „SPORT” feliratú tábla (úp.: 008info) jelzi ezt! (Méretesebb vízi jármű érkezése esetén a hidászok a híd egy 53,6 méteres szakaszát kishajóval félrevontatják az átkelés lebonyolítása érdekében kb. 15-20 perc alatt a híd kinyitásáról készült Time Lapse videó ITT tekinthető meg.) Amennyiben több hajóból álló flottával túrázunk, az átevezésnél egyesével menjünk, kellő távolságot tartva egymás között! A híd alatt a folyás kissé ferde, nem merőleges a szerkezetre, mely figyelmet igényel!
Átérve a híd alatt ne akarjunk egyből a partszegélyre menni, laposszögben térjünk ki inkább a meder szélére, ne kockáztassuk az esetleges alásodródást! (Az Alsó-Tisza egyetlen - általam jelentősnek tartott - veszélyforrása a parthoz rögzített műtárgyak alá történő sodródás.) A tracket követve biztonságos helyen haladhatunk.

Tovább lapátolva felfelé a jobb part mentén, több, rövid sarkantyúval is szembekerülünk, mely alacsony vízállásnál megfelelő figyelmet igényel (figyeljük a vízfelszín fodrozódásainak árulkodó jeleit)!
Partra szállnunk a 249,6 fkm-nél kell (úp.: 001ford), hogy innen már gyalog (325 m) jussunk el célállomásunkig; az Ellés Monostor romjához
(track: V006o06, úp.: 009latv).
A kikötést követően, mielőtt eltávolodunk a parttól, gondoskodjunk hajóink biztonságos elhelyezéséről! A célt rövid (325 m) sétával érjük el, melynek egyetlen kihívása a partszegélyen történő feljutás. (Az Ellés Monostorról háttér információk ITT, ITT és ITT, valamint a terepen is találunk több turisztikai információs táblát.)

Megélve a hely múltját és szellemét, térjünk vissza a mába és a hajóinkhoz!
Vízre szállva kicsit megpihenhetünk, adjuk át magunkat a gravitációnak, éljük meg a tiszai „lecsorgás” megnyugtató élményét! (A Pontonhídnál lefelé haladva is elővigyázatosnak kell lennünk, hisz a sodrás feltartóztatatlanul visz bennünket a híd irányába! Vízi járművünk kormányozhatóságának érdekében őrizzünk meg némi sebességet a vízhez viszonyítva!)
A Körös-torokban strandolhatunk kedvünk szerint, valamint – belépődíj ellenében -  meglátogathatjuk a korábban már említett fémvázas kilátót is (úp.: 004kilat).

Pancsolásunk, nézelődésünk végeztével „tengerre”!
Lefelé haladva ismét átadhatjuk magunkat a „csorgás” nyújtotta élménynek is, de ezt egy kicsivel lejjebb; a nyugodtabb, csendesebb szakaszon az igazi megtenni.
A szentesi strandot elérvén (238,6 fkm) kiköthetünk (főszezonban a strand területét jelző bójákon kívül eső alsó vagy felső partszakaszt választva). A parton a nyárfák alatt tiszta vizű artézi kutat (úp.: 010viz), a szezonban pedig büfét és mosdót is találunk, valamint számos sportlehetőség is adott itt (lábtengó, strandfoci, kosárlabda, röplabda, asztalitenisz).

Hajóba szállva gyorsan megérkezünk kiindulási pontunkra, mely kiszállási helyünk is egyben.

Feldolgozták: Erdélyszky Szilvia(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük.
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
 
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V006_07 Szentes térsége / Bokrosi homokpad #1 1 35 km 7 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: