Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V008_04_ Túranév: Szentes térsége / Mindszenti Tisza-parti strand #1 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-07-25
2019-01-29
2018-06-16
Nehézség: Táv: 44 km

44,3 km-es teljesítménytúránk a mindszenti Tisza-parti strandra visz.
(A túra választásánál ne feledjük, hogy az út fárasztóbb része a nap második részében, a visszaúton vár majd ránk! Célszerű pihenten, korán és némi kilométerrel a kezünkben nekivágni a túrának.)
(Ezen túrajavaslatnak kettő- és háromnapos változata is elérhető, melyek bővebben kiegészíthetőek strandolással és a fellelhető látványosságok megtekintésével, valamint a napi távokból adódóan nem a teljesítménytúrák kategóriájába tartoznak.)


Kiindulási pontunk a St. Jupát SE. Vízitelepe mellett található komplejáró (237,8 fkm), (úp.: 000iep).
Innen lefelé, a folyó sodrásával megegyező irányba induljunk! (A track csupán a túraútvonal műholdképen történő, valamint a nevezett-pontok terepen történő könnyebb beazonosításának célját szolgálja, nem feszesen követendő nyomvonal.)
Rögtön a kanyar után találjuk az útközben fellelhető két jelentős homokpad egyikét  (237 fkm). Lejjebb a 235 fkm alatt/felett terül el a bal parton a helyiek által „Sziget” néven emlegetett terület. Itt az ártérben hobbikertek, gyümölcsfás telkek találhatók. A vízpart ezen szakaszán mólók sorakoznak, melyeken gyakran horgászok lesik a pecabot végének rezdüléseit.
A túloldalon, a kanyar kezdeténél vízkivételi mű látható. A kanyarulat alatt a 234 fkm-nél homokszegélyt találunk, mely jó mártózási lehetőséget kínál a túrázónak. Innen hosszan belátható szakaszok következnek, melyek kevés változatossággal szolgálnak, de ugyanakkor nagy nyugalmat biztosítanak az erre fogékonyaknak. (Ezen részen erősebb déli szél esetén jelentős hullámok korbácsolásával zord feltételeket szabhat a folyó.) Közben a 230 fkm-nél elsiklunk az egykori révátkelő mellett, melyről már csak a parton (észrevehetetlenül) megbúvó drótkötélfeszítő csörlő tanúskodik.
Amennyiben szeretnénk kipróbálni a tiszai „csorgás” megnyugtató élményét, azt itt célszerű megtennünk, mert a nap második felében ez már nem a kívánt irányba történő haladással tehető csak meg.  A monoton szakasznak a 227 fkm alatt kezdődő nagy ívű jobbos kanyarulat vet véget. Az alján hirtelen éles balkanyar következik, mely alaposan megforgatja a vizet, és az újabb fürdőzési lehetőséget kínáló szegvári homokpartot rejti
(224,3 fkm, úp.: 002kbp). Itt közepes vízállás esetén is homokra tudunk kiszállni; a helyszín alkalmas pihenésre, fürdőzésre. Pancsoláskor azonban legyünk körültekintőek, hiszen a víz bedőlt fákat, tuskókat rejt/rejthet, melyek elhelyezkedése évről-évre, vagy akár hétről-hétre is változhat!
(A tiszai homokpadok folyamatosan alakulhatnak az áradások romboló-építő hatásának következtében.) Mielőtt ugrálásba kezdenénk – az erre egyébként alkalmas, hirtelen mélyülő partszakaszon – feltétlenül derítsük fel a területet!
Továbbhaladva elsiklunk a csanyteleki lejáró betonlépcsője (224 fkm, j.), majd kicsivel lejjebb egy vízkivételi mű mellett. (221,2 fkm-nél (j.) torkollik be a Dong-éri főcsatorna, melyre a visszafelé vezető út leírásában térünk ki.) Alatta a balos kanyarulatban ismét vízkivételi mű látható a töltésalapnak támaszkodó folyó partján, vele szemben kicsiny homokszegély teremt lehetőséget mártózásra.
A Kurca torkolatát a 217,8 fkm-nél (úp.: 003kbp, b.) találjuk, és – ha kedvünk tartja - kedvező vízállás esetén a csatornán be is tudunk evezni az 1885-ben létesített csőzsilipig  (tack: V008o041). Kissé lejjebb (217 fkm) a komp kötele alatt kell átsiklanunk. Ha mozgásban van - átkelést bonyolít le - mindig mögötte menjünk és legyünk tekintettel arra, hogy a kifeszített kötélnek, a meder közepén van a legnagyobb „hasa”, itt lóg be leginkább! Kedvezőtlen fényviszonyok esetén nehéz megítélni a víz feletti magasságát, ezért ne kísérletezzünk! A parthoz közelebbi részen biztosan elférünk alatta. (Amennyiben a kompkötél nincs kifeszítve, ezt egy kitűzött fehér zászlóval jelzik. Bővebben ITT.)
A balos kanyarulatban a 215,3 fkm-nél érjük el túránk célállomását és egyben fordulópontját, a mindszenti Tisza-parti strandot  (úp.: 001ford). Nyári szezonban a terület alsó és felső részén van lehetőségünk kikötni. A strandon büféket és közkutat (úp.: 004viz) is találunk.
Amennyiben eltávolodunk a felszerelésünktől, ne feledkezzünk meg gondoskodni a megfelelő biztonságáról!

Strandolásunk, pihenésünk, nézelődésünk végeztével „tengerre”!
Visszaindulásunk ütemezésénél vegyük számításba a felfelé, a folyásiránnyal szemben történő evezés jelentősebb időigényét, melyet az uralkodó széljárás még tovább növelhet!
Az út során célszerű követnünk a folyóvízen felfelé evezők stratégiáját, miszerint kanyarok mentén oldalt váltunk, hogy mindig a belső íven haladjunk (így részben rövidebb a táv, részben a sodrás is csekélyebb). Ha azonban kíváncsiságunk irányítja hajónkat, ne habozzunk azt az oldalt választani, amelyik jobban felkeltette érdeklődésünket. Visszautunk során pihenőket az említett homokpadokon, vagy egy-egy bedőlt fába, kikötött ladikba kapaszkodva, kikötve tudunk beiktatni.

A rév eléréséig mólók és csónakkikötők kerülgetésével kell haladnunk, melyeken gyakran horgászok koncentrálnak a spiccek rezdüléseire.
A Kurca torkolatát elérve kiegészítő programra nyílik lehetőségünk (track: V006o142). Kiszállni a torkolat felső sarkánál található vízmérce lépcsőjénél a legcélszerűbb (217,8 fkm, úp.: 003kbp).
Fenn, a töltés túlsó oldalán indul a Kurca alsó szakaszának partján kialakított Kurca-Parti Tanösvény, mely szűk két kilométer hosszúságban húzódik a torkolati zsilip és a Pintér-híd között. A tanösvényen négy információs tábla mutatja be a terület élővilágát, valamint három pihenőhelyet is kialakítottak rajta.
(A program beiktatása esetén gazdálkodjunk bölcsen a rendelkezésre álló időnkkel, valamint felszereléseink biztonságáról itt se feledkezzünk meg!)

Folytatván túránkat kilométerekkel feljebb (221,2 fkm, j., úp.: 005tork, track: V008o043) érünk el a Dong-éri főcsatorna torkolatához, mely kedvező vízállás esetén rövid (440 méteres), de annál vadregényesebb kiruccanásra csábít. Az ártéri erdőn keresztül szűk kanyarok leküzdésével ki tudunk evezni a töltésnél található árvízkapuig, mely merőben új élményt nyújt a túrázónak, és kihívást a kormányosnak.
Visszatérve a mederbe hamarosan a szegvári homokpartnál találjuk magunkat, ahol – ha kedvünk tartja - ismét fürdőzhetünk (224,3 fkm,
úp.: 002kbp)
. (Természetesen az e partra vonatkozó, fentebb említett instrukciók szem előtt tartásával.) Továbbhaladva a 34-es homokszegély kínál újabb jó lehetőséget kiszállásra, mártózásra (234 fkm, úp.: 006kbp). Ha időnk engedi, a 37-es parton is álljunk meg fürdőzni, heverészni
(237 fkm, úp.: 007kbp). Kikötés esetén válasszuk a partszakasz alsó részét, hogy alkalmazkodjunk az itt kialakult strandolási szokásokhoz!

Hajóba szállva gyorsan megérkezünk kiindulási pontunkra, mely túránk végpontja is egyben.

Feldolgozták: Erdélyszky Szilvia(VZs)

Tapasztalataidat, élményeidet őrömmel fogadjuk!  / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük.
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF (Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT. 
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V008_05 Szentes térsége / Mindszenti Tisza-parti strand #2 (2 nap) 1 44 km 4 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: