Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V008_06 Túranév: Szentes térsége / Mindszenti Tisza-parti strand #3 (3 nap) Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-07-26
2019-01-30
2018-06-16
Nehézség: Táv: 44 km


44,3 km-es túránk a mindszenti Tisza-parti strandra visz, mely kiegészül az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot felkereső 20,6 km-es gyalogtúrával.

(A túra választásánál ne feledjük, hogy a program fárasztóbb része a harmadik napon, a visszaút során vár ránk, amikor felfelé, a folyó sodrásával szemben kell eveznünk!)


1.nap  (22,2 km, track: V008m06)
Kiindulási pontunk a St. Jupát SE. Vízitelepe mellett található komplejáró  (237,8 fkm), (úp.: 000iep).
Innen lefelé, a folyó sodrásával megegyező irányba induljunk!
(A track csupán a túraútvonal műholdképen történő, valamint a nevezett-pontok terepen történő könnyebb beazonosításának célját szolgálja, nem feszesen követendő nyomvonal.)
Rögtön a kanyar után találjuk az útközben fellelhető két jelentős homokpad egyikét (237 fkm). Lejjebb a 235 fkm alatt/felett terül el a bal parton a helyiek által „Sziget” néven emlegetett terület. Itt az ártérben hobbikertek, gyümölcsfás telkek találhatók. A vízpart ezen szakaszán mólók sorakoznak, melyeken gyakran horgászok lesik a pecabot végének rezdüléseit.
A túloldalon, a kanyar kezdeténél vízkivételi mű látható. A kanyarulat alatt a 234 fkm-nél homokszegélyt találunk, mely jó mártózási lehetőséget kínál a túrázónak. Innen hosszan belátható szakaszok következnek, melyek kevés változatossággal szolgálnak, de ugyanakkor nagy nyugalmat biztosítanak az erre fogékonyaknak. (Ezen részen erősebb déli szél esetén jelentős hullámok korbácsolásával zord feltételeket szabhat a folyó.) Közben a 230 fkm-nél elsiklunk az egykori révátkelő mellett, melyről már csak a parton (észrevehetetlenül) megbúvó drótkötélfeszítő csörlő tanúskodik.
Amennyiben szeretnénk kipróbálni a tiszai „csorgás” megnyugtató élményét, azt itt célszerű megtennünk, mert felfelé evezéskor ez már nem a kívánt irányba történő haladással tehető csak meg.  A monoton szakasznak a 227 fkm alatt kezdődő nagy ívű jobbos kanyarulat vet véget. Az alján hirtelen éles balkanyar következik, mely alaposan megforgatja a vizet, és az újabb fürdőzési lehetőséget kínáló szegvári homokpartot rejti
(224,3 fkm, úp.: 002kbp). Itt közepes vízállás esetén is homokra tudunk kiszállni; a helyszín alkalmas pihenésre, fürdőzésre. Pancsoláskor azonban legyünk körültekintőek, hiszen a víz bedőlt fákat, tuskókat rejt/rejthet, melyek elhelyezkedése évről-évre, vagy akár hétről-hétre is változhat!
(A tiszai homokpadok folyamatosan alakulhatnak az áradások romboló-építő hatásának következtében.) Mielőtt ugrálásba kezdenénk – az erre egyébként alkalmas, hirtelen mélyülő partszakaszon – feltétlenül derítsük fel a területet! 
Továbbhaladva elsiklunk a csanyteleki lejáró betonlépcsője (224 fkm, j.), majd kicsivel lejjebb egy vízkivételi mű mellett.
(221,2 fkm-nél (j.) torkollik be a Dong-éri főcsatorna, melyre a visszafelé vezető út leírásában térünk ki.) Alatta a balos kanyarulatban ismét vízkivételi mű látható a töltésalapnak támaszkodó folyó partján, vele szemben kicsiny homokszegély teremt lehetőséget mártózásra.
A Kurca torkolatát a 217,8 fkm-nél (úp.: 003kbp, b.) találjuk, és – ha kedvünk tartja - kedvező vízállás esetén a csatornán be is tudunk evezni az 1885-ben létesített csőzsilipig  (tack: V008o041). Kissé lejjebb (227 fkm) a komp kötele alatt kell átsiklanunk. Ha mozgásban van - átkelést bonyolít le - mindig mögötte menjünk és legyünk tekintettel arra, hogy a kifeszített kötélnek, a meder közepén van a legnagyobb „hasa”, itt lóg be leginkább! Kedvezőtlen fényviszonyok esetén nehéz megítélni a víz feletti magasságát, ezért ne kísérletezzünk! A parthoz közelebbi részen biztosan elférünk alatta. (Amennyiben a kompkötél nincs kifeszítve, ezt egy kitűzött fehér zászlóval jelzik. Bővebben ITT.)
A balos kanyarulatban a 215,3 fkm-nél érjük el túránk célállomását és egyben fordulópontját, a mindszenti Tisza-parti strandot  (úp.: 001ford). Nyári szezonban a terület alsó és felső részén van lehetőségünk kikötni. A strandon büféket és közkutat (úp.: 004viz) is találunk. A szezonális jelleggel működő kempinget a parton felsétálva találjuk, és felpakolást kíván (úp.: 005camp).
Ne feledkezzünk meg felszerelésünk biztonságáról gondoskodni!
Pancsoljunk, pihenjünk, nézelődjünk!
 

2.nap  (20,6 km, track: V008o062, gyalogtúra)
Túránk ma az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba vezet.
A kempingből indulva a szőlős- és gyümölcsös kertek között vezető úton, a kék négyszög jelölés mentén menjünk el a kompig (track: V008o062). Itt a komplejáró mellet állították ki a 2000. évben megsérült, akkor 115 éves Kurca torkolati csőzsilipének elzáró berendezését (úp.: 005latv). (Tájékozódjunk a komp menetrendjéről, és ehhez mérten alakítsuk a mai programjainkat!)
A komppal átkelve az Alföldi Kéktúra 3. szakaszán (AK-03) kell haladnunk, mely jól jelzett, könnyen követhető szakasz. 
(Továbbra is a V008o062 track segíti utunkat.)
Kezdetben a töltésen, majd földutakon keresztül érünk el a skanzen hátsó bejáratához, hogy kisvártatva megérkezzünk mai utunk céljához, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark főbejáratához, mely túránk forduló pontja is egyben. (Pénztár: 006penzt, Bejárat: 007beja.)
A parkban rengeteg a látnivaló, az itt eltöltött időt alakítsuk kedvünk szerint, de azt mindenképp vegyük figyelembe, hogy a komppal vissza tudjunk térni táborhelyünkre. (Napnyugta után a komp nem közlekedik!)

(Amennyiben ez a túra meghaladja aktuális motiváltságunkat és inkább strandolni van kedvünk, ehhez mérten egy rövidebb kiegészítő programot is tudunk ajánlani.)
A fenti leírásnak megfelelően haladjunk a komplejárójáig, majd innen a töltésen egy 900 m sétával elérjük a Kurca alsó szakaszának partján kialakított Kurca-Parti Tanösvényt, mely szűk kettő kilométer hosszúságban húzódik a torkolati zsilip és a Pintér-híd között (track: V008o063).
A tanösvényen négy információs tábla mutatja be a terület élővilágát, valamint három pihenőhelyet is kialakítottak rajta. Közben megtekinthetjük a Kurca torkolati csőzsilipét a szárazföld felöl is (úp.: 008latv).

3.nap  (22,1 km, track: V008j06)
Reggel használjuk ki a strand nyújtotta lehetőségeket!
Visszaindulásunk ütemezésénél vegyük számításba a felfelé (folyásiránnyal szembe) történő evezés jelentősebb időigényét, melyet az uralkodó széljárás tovább növelhet!
Az út során célszerű követnünk a folyóvízen felfelé evezők stratégiáját, miszerint kanyarok mentén oldalt váltunk, hogy mindig a belső íven haladjunk (így részben rövidebb a táv, részben a sodrás is csekélyebb). Ha azonban kíváncsiságunk irányítja hajónkat, ne habozzunk azt az oldalt választani, amelyik jobban felkeltette érdeklődésünket. Visszautunk során pihenőket az említett homokpadokon, vagy egy-egy bedőlt fába, kikötött ladikba kapaszkodva, kikötve tudunk beiktatni.

A rév eléréséig mólók és csónakkikötők kerülgetésével kell haladnunk, melyeken gyakran horgászok koncentrálnak a spiccek rezdüléseire.
Folytatván túránkat kilométerekkel feljebb (221,2 fkm, j., úp.: 005tork, track: V008o043) érünk el a Dong-éri főcsatorna torkolatához, mely kedvező vízállás esetén rövid (440 méteres), de annál vadregényesebb kiruccanásra csábít. Az ártéri erdőn keresztül szűk kanyarok leküzdésével ki tudunk evezni a töltésnél található árvízkapuig, mely merőben új élményt nyújt a túrázónak, és kihívást a kormányosnak.
Visszatérve a mederbe hamarosan a szegvári homokpartnál találjuk magunkat, ahol – ha kedvünk tartja - ismét fürdőzhetünk (224,3 fkm,
úp.: 002kbp)
. (Természetesen az e partra vonatkozó, fentebb említett instrukciók szem előtt tartásával.)
Továbbhaladva a 34-es homokszegély kínál újabb jó lehetőséget kiszállásra, mártózásra (234 fkm, úp.: 010kbp). Ha időnk engedi, a 37-es parton is álljunk meg fürdőzni, heverészni (237 fkm, úp.: 011kbp). Kikötés esetén válasszuk a partszakasz alsó részét, hogy alkalmazkodjunk az itt kialakult strandolási szokásokhoz!

Hajóba szállva gyorsan megérkezünk kiindulási pontunkra, mely túránk végpontja is egyben.

Feldolgozták: Erdélyszky Szilvia(VZs)

Tapasztalataidat, élményeidet őrömmel fogadjuk!  / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük.
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT. 
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: