Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V004_02 Túranév: Szentes térsége / Felső-Kurca #2 / Szentes - 2-es zsilip - Szentes Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-08-02
2018-08-16
2022-05-05
Nehézség: Táv: 12 km Átemelések száma: 4 db  

A 12 km-es vízitúra a város határától messzebb, az ún. Zuhogói tiltóhoz vezet.
Az út kezdeti szakaszán városi környezetben evezhetünk, hidakkal sűrűn szabdalt szakaszon. Ezen a részen a vízállástól függően több átemelésre is szükségünk lehet, de az 1-es zsilipet elhagyva már békében szelhetjük a vizet kint a vadonban.
(A túra kiegészítő programot is kínál.)


A túrát közepes, vagy annál alacsonyabb vízállás esetén célszerű megvalósítani az alacsony építésű hidak miatt.
(A vízállás függvényében 4-8 átemeléssel teljesíthető a program.)
Kiindulási pontunk a Dózsa-ház mellett található móló (24,5 cskm), (úp.: 000iep).
Balra felfelé indulva az Ifjúsági Ház hídjával (24,8 cskm) találkozunk először. Óvatosan közelítsük meg, meggyőződve arról, hogy biztonságosan átférünk alatta! Innen egy kedvelt városi horgászhelyre jutunk, legyünk tekintettel a sporttársakra!
A közvetlenül előttünk lévő műtárgy a Makai híd  (25,1 cskm), mely fél „arasszal” még alacsonyabb az előzőnél. Ez balesetveszélyes lehet, ha nem vagyunk eléggé óvatosak! Amennyiben ezt az akadályt is sikerrel vettük (szárazon, vagy vízen) akkor már semmi sem állhat az utunkba, és bizonyosan el fogjuk érni a kórházi hidak csoportját, melyek közül a legtávolabbi a Mentők hídja (25,7 cskm). Addig azonban még átsiklunk a Kiss Zsigmond utcai híd (25,5 cskm), valamint újabb két gyaloghíd alatt (25,6 cskm, 25,7 cskm), melyek közül az első különlegesen szép építmény. Ha itt partra szállunk, megtekinthetjük a közelben található „Kis makrancos” szobrot (úp.: 002latv), vagy a vízről is látható érdekes pagodát. (Ennél a két hídnál a vízállás is kiszállásra és átemelésre kényszerítheti a túrázót! A part alacsony és füves.) Ne feledjük, hogy a kórház területén vagyunk, ennek megfelelően viselkedjünk!
Az intézmény területét elhagyva uszadékfogó állja utunkat (úp.: 003atemp), melynél átemelés szükséges (felette, vagy mellette). Kicsivel feljebb, a Szalai utcai híd  (26,1 cskm), közelében a Bali híd (26,2 cskm) alatt siklunk át, melyből az utóbbi mély „meghajlásra” kényszeríti a túrázótA sok híd után végre kihúzhatjuk magunkat. Az előttük álló lakott területi szakaszon, a bal oldalon vízig futó telkek mentén haladunk. A vízről is látható épületek közül kiérve hirtelen csöppenünk a „vadonba”. Itt már sűrű nádas övezi a partokat, és az élővilág is változatosabbá, nyüzsgőbbé válik. Élvezzük ki alaposan ezt a részét a túránknak!

Odébb ismét híd, mögötte zsilip kerül látómezőnkbe (27,8 cskm). Ez utóbbi túránk következő átemelési pontját jelenti (úp.: 004atemp). A híd alatt van lehetőség kiszállásra, habár némi rutint igényel mind a kikötés, mind a hajó kiemelése. A duzzasztó másik oldalán már könnyebb feladatot jelent az indulás. (Az átemelési pontra történő érkezésünk és átemelésünk esetenként a horgászok nemtetszését váltja ki, és ezt gyakran szóvá is teszik. Nem érdemes vitába bonyolódni, de jó ha tudjuk, hogy efféle műtárgyak 50 m-es körzetében tilos horgászni. Ezt ők is tudják, ahogy azt is, hogy nem magánvizeken vagyunk, és továbbjutni sincs más lehetőségünk, mint itt átemelni.)

Ezen szakaszon a partszegélyt többnyire nádas borítja. Nagyívű „S” kanyarulat beevezését követően érjük el az 1966-ban létesült vasúti hidat (29,6 cskm), melynél alaposan le kell hajolnunk az átjutás érdekében. Közben 28,6 cskm-nél elhaladunk a Kommün-csatorna torkolata mellett, melyet fém zsilipszerkezet választ el a Kurcától, odébb keskeny, hosszanti elhelyezkedésű nádsziget által megosztott mederben siklunk. A híd felső oldalán lévő kanyarulat felett a Veker-ér torkollik be (30,3 cskm), szabad befolyással. (A vízszintet a 200 m-rel beljebb lévő zsilipnél szabályozzák.) Mire ideérünk, már látjuk az előttünk keresztben húzódó töltést, rajta földutat, mely a Zuhogói tiltót rejti (30,6 cskm). Ez túránk fordulópontja (úp.: 001ford). Kiszállásra a velünk szemben lévő szakasz a legalkalmasabb. Itt pihenőt tudunk tartani, valamint két kiegészítő programot is ajánlunk.

A közelebbit DK-re indulva, 115 m sétával érjük el (úp.: 005latv, tack: V004o021). Ez egy emlékhely: az itt hősi halált halt ifj. vitéz nemes Kisbarnoki Farkas Ferenc magyar királyi páncélos hadnagy emlékére.

A távolabbi ÉNy-ra, majd DNy-ra indulva 1,4 km gyalogtúrával érhető el (úp.: 006latv, track: V004o022). Ezen helyen állt Koszta Józsefnek (Szentes legjelentősebb festőművészének) lakhelye, tanyája. (Érdemes úgy érkezni, hogy az ITT és ITT elérhető anyagokat áttanulmányoztad, és ennek a videónak megnézésére szántál 24 percet, hátradőlve, nyugalomban! Másként nem fogod érteni, miért ajánlom, hogy gyere ide. Hiszen itt nem fogsz találni sem műtermet, sem tanyát, de már az összedőlt falak agyagtégláinak maradványait is visszahódította a vad természet. Ám ha felkészülten érkezel, meg fog érinteni a hely. Ameddig bandukolsz ide, s vissza a Kurcához, tarts nyitva a szemed! A táj, a környező tanyák, a korábban látott képek… Csak így értheted meg.)

A kiegészítő programok idejére ne feledkezzünk meg felszereléseink biztonságáról!

A pihenőt, kiegészítő programot követően visszafelé evezve is legyük óvatosak a veszélyes helyeken!

(Vízi track-et nem azért töltöttük fel, mert félünk, hogy elveszel, hanem azért, hogy be tudd tájolni az érintett szakaszt a műholdképen.)

Feldolgozták: Virág Olga,  (VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk!  / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: WordPDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

 


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V004_03 Szentes térsége / Felső-Kurca #3 / Fel az elejéig 1 29 km 6 1 1 1 reszletek
V002_03 Szentes / Kurca / alsószakasz #3 1 11 km 3 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: