Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: G003_03 Túranév: Szentes / Városi séta a Kurcaparton #3 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2017-12-18
2018-03-02
2019-03-02
Nehézség: Táv: 5 km Szilárd burkolat: 26 %  

5,1 km-es es sétánkat a Kurca belvárosi szakaszán, a víz mindkét partját bejárva tehetjük.

Részben kiépített sétányon bandukolva haladhatunk. Utunk városközponton keresztül vezető részén köztéri alkotások és építészeti látványosságok találhatók; kezdeti és befejező szakaszán a természet közelségét élvezhetjük.


A séta indulási pontja (úp.: 000iep) a Dózsa-ház / Jupát Túrabázis (Itt parkolási lehetőség is található).
A parkolóból a sétányon induljunk a híd felé, kellő körültekintés után keljünk át a főúton a szemben lévő emlékműhöz, mely a II. világháború áldozatainak emlékére épült (úp.: 018emlek). Innen már zavartalanul haladhatunk a vízparti, gyöngykavicsos sétányon, a fiatal mocsári ciprusok mellett.
Elhagyva az Eszperantó-hidat, füves partszakaszon sétálhatunk tovább, öreg platánfák árnyékában, fokozatosan beolvadva a természetbe. Itt az élővilág is egyre gazdagabbá válik. Szezontól függően kisebb-nagyobb víziszárnyasokra, napozó mocsári teknősökre, színes repülő rovarokra, télvíz idején pedig kormoránra lehetünk figyelmesek. Szinte hihetetlen, hogy egy nyüzsgő város közepén ilyen érintetlen állatparadicsomot találunk. Elérve a vízig futó kerítést, kicsit el is időzhetünk a fűben heverészve, majd ballagjunk vissza a hídig.
Ha átsétáltunk rajta, ismét lefelé haladjunk a kiépített sétányon, az öböl mentén. A szilárd burkolatú utat elérve jobbra kell tartanunk. Szemben az Üdülőközpont létesítményeit láthatjuk.
A következő híd lezárt, átkelésre nincs módunk (úp.: 020hid).
Kicsivel odébb vízcsobogásra lehetünk figyelmesek (úp.: 021kif). Elhasznált termálvíz érkezik a Kurcába (jellegzetes illata messziről elárulja), mely télen, vagy hűvösebb időben gőzbe burkolja környezetét. Ne menjünk le a kifolyóhoz, mert a vízbe csúszhatunk, esetleg leforrázhatjuk magunkat!
A kanyarulat után még egy rövid, füves szakasz van sétánk fordulópontjáig (up.: 022ford). Tovább nem érdemes mennünk, mert besűrűsödik a növényzet. A visszafelé vezető úton, a kanyarulatban, lemehetünk a partra megpihenni a fűben, vagy a gyerkőcöknek kihívást kínálva, átdobni egy-egy göröngyöt a túlpartra (itt ezt eséllyel próbálhatják.)
Felfelé haladva tovább, az Eszperantó-híd után szép, parkos sétányon közelíthetjük meg a nemrégen felújított, boltíves hidat.

 

A hídfőnél találjuk Nepomuki Szent János szobrát (úp.: 024kozta), információkkal ellátva
(képmellékletek ITT, ITT és ITT).


Sétánkon érdemes a híd járdájának mindkét oldalán lelassítani egy kicsit: részben az innen nyíló panoráma, részben a járdába épített márványlapok információtartalmának megismerése miatt
(képmellékletek ITT, ITT, ITT és ITT).

Ha gyönyörködtünk a közeli s távoli látnivalókban egyaránt, nekivághatunk a felső szakasznak. Mehetünk a sétányon (a nyomvonal ide van rögzítve), vagy balra, lejjebb, a vízhez közelebb is haladhatunk a füves területen, a mocsári ciprusok és a sövénysáv közelében.
A lejtős szakasz végén (úp.: 028elag) letérünk a sétányról, ami rövidesen kerékpárútba torkollik; mi azonban egyenesen haladva a füves partszakaszon sétálunk tovább.  A következő hídfő után szilárd burkolatúvá válik az út (legyünk azonban óvatosak a közlekedésben, hiszen ez már közút!)

 

A nyomvonal levezet a diófák alatt a füves partszakaszra és a fasor mentén halad.

 

A Makai-hídnál keresztezzük a járdát (úp.: 031elag), majd a víz vonalát követve, kissé kijáratlanabb ösvényen megyünk a következő hídig. Közben ismét csobogásra lehetünk figyelmesek (úp.: 032kif): a Gyógyfürdő csurgalékvize érkezik a Kurcába.
A híd járdáján átkelve megkerüljük az itt futó betonkorlátot, majd visszatérünk a part menti gyepes sávra. (Választhatjuk az aszfaltozott utat is, de ez esetben ismét közúton haladunk!). Később (úp.: 035) telepített dió-, és fügefák buja sávja mellett haladunk el. Elhagyva a gyaloghíd hídfőjét, elérve a  kerékpárutat, az aszfaltcsíkon ballagjunk tovább, (de persze a keskeny zöld sávot is választhatjuk a vízparton). Az Ifjúsági-házhoz vezető híd járdájába épített márványlapból (úp.: 037latv) megtudhatjuk, hogy a Janó György sétányon járunk.
Sétánk utolsó szakaszán egy kis ösvényen tudunk tovább menni. Közben elhagyjuk a helyi védettséget élvező tölgyfát (úp.: 038latv), melynek körbejárásában a Sporttelep kerítése megakadályoz ugyan, de az ösvényről is jól láthatjuk hatalmas koronáját. Már feltűnik a távolban a Dózsa-ház, melynek parkolójából indultunk. Mellette egy nagy móló ringatózik a vízen, (úp.: 039molo) ahol sétánk után megpihenhetünk. (Legyünk figyelemmel a vízi alkalmatosság veszélyforrásaira és tartsuk be a fürdési tilalmat!) Ha az alattunk lustán hullámzó Kurca folyó felkeltette érdeklődésünket, és kedvünk támadt némi túrakenuzásra, akkor ITT tájékozódhatunk igénylésével kapcsolatban!
Mielőtt hazaindulnánk, megtekinthetjük az épület előtti parkban található Trianon-emlékművet  (úp.: 041emlek).

Amennyiben maradt még lekötendő energia gyerkőcökben, vagy szüleikben, egészítsük ki programunkat!
A közeli Széchenyi Liget kellemes sétára ad alkalmat, illetve lehetőségünk van megtekinteni a Liget mélyén rejtőző Csallány Gábor kiállítóhely tárlatát (úp.: 040muze).

Feldolgozták: Virág Olga, K. Máté(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Kormányos igénylésével kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: