Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: G003_04 Túranév: Szentes / Nyáresti városi séta a Kurcaparton Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2017-12-18
2018-01-23
2019-03-02
Nehézség: Táv: 1 km Szilárd burkolat: 29 %  


1,2 km-es sétánkat a Kurca belvárosi szakaszán, a víz mindkét partját bejárva tehetjük.

Részben kiépített sétányon bandukolva haladhatunk. Utunk városközponton keresztül vezető részén köztéri alkotások és építészeti látványosságok találhatók; kezdeti és befejező szakaszán a színesen kivilágított szökőkutak kínálnak látnivalót a kirándulónak.


A séta indulási pontja (úp.: 000iep) a Dózsa-ház / Jupát Túrabázis (itt parkolási lehetőség is van).
A parkolóból a sétányon induljunk a híd felé, kellő körültekintés után keljünk át a főúton a szemben lévő emlékműhöz, mely a II. világháború áldozatainak emlékére épült (úp.: 018emlek). Innen már zavartalanul haladhatunk a vízparti, gyöngykavicsos sétányon. Elérve az Eszperantó-hidat, keljünk át rajta, megcsodálva az esti fényeket.
A túloldalon balra, felfelé sétálhatunk. Szép, parkos sétányon közelíthetjük meg a nemrégen felújított, boltíves hidat, mocsári ciprusok lombjai alatt. A hídfőnél találjuk Nepomuki Szent János szobrát (úp.: 024kozta), információkkal ellátva (képmellékletek ITT, ITT és ITT). Sétánkon érdemes a híd járdájának mindkét oldalán lelassítani egy kicsit: részben az innen nyíló panoráma, részben a járdába épített márványlapok információtartalmának megismerése miatt (képmellékletek ITT, ITT, ITT és ITT).
Ha eleget gyönyörködtünk a látnivalókban, nekivághatunk a felső szakasznak. Mehetünk a sétányon is, (nyomvonal ide van rögzítve), de balra lejjebb, a vízhez közelebb is haladhatunk a füves területen, a sövénysáv közelében. A lejtős szakasz végén (úp.: 028elag) nyomvonalunk letér a sétányról (rövidesen kerékpárútba torkollik), mi egyenesen haladva a füves partszakaszon megyünk tovább.
A következő hídfőt elérvén ismét ballagjunk át a „folyó” felett. A túloldalon a járdába épített márványlap tájékoztat (úp.: 037latv), hogy a Janó György sétányon vagyunk.

 Innen balra fordulva - sétánk utolsó szakaszán - földes ösvényen sétálunk. Elérve a Dózsa-házat - melynek parkolójából indultunk -  a vízen nagy méretű mólót találunk (úp.: 039molo). Itt leheveredve, az égboltot szemlélve, hullócsillagot keresgélve megpihenhetünk. (Legyünk figyelemmel a vízi alkalmatosság veszélyforrásaira és tartsuk be a fürdési tilalmat!) 

 
Ha úgy érezzük, hogy szívesen sétálgatnánk még, menjünk át az út túloldalán lévő Széchenyi Ligetbe. Itt padok is szolgálják kényelmünket: lehetővé téve, hogy itt-ott leülve kedvünkre töltsük nyáresténket.

Feldolgozták: Virág Olga, VL. Szabocs, , (VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban  (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: