Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: K007_02 Túranév: Szentes térsége / Csongrád Körös-torki Strand + Matula kunyhó Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-02-17
2018-02-17
2019-06-08
Nehézség: Táv: 21 km Szilárd burkolat: 99 %  

 

21,5 km-es kirándulásunk jelentős része a Tisza töltésén vezet, kiépített szilárd burkolatú úton.A sokak által ismert Körös-torki strand homokpadján túl kilátóját és a titokzatos Matula kunyhót is érinti.

 


Túránkra a Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) Csongrád felé (ÉÉNY) a kerékpárúton. (A ligetről bővebb információ ITT, videó ITT található.) A kerékpárutat követve két körforgalommal találkozunk, majd felhajtunk a Tisza töltésére a 71,1-es tkm-nél, ahol turisztikai információs tábla is segíti tájékozódásunkat. Kezdeti irányunkat tartva (ÉÉNY) haladjunk a 73,1-es tkm-ig, a 451-es út kereszteződéséig, ahol balra (NY) fordulunk. Közben már el is haladtunk a Szentesi Szivattyútelep mellett, melyet egy korábbi projektünkben
videón feldolgoztunk (2:25 – 4:35-ig).
A főútra történő balra felhajtásnál legyünk nagyon óvatosak, ugyanis a nagy forgalmú út kanyarulata miatt nem látjuk kellőképpen a gyorsan közeledő járműveket. Ne csak a szemünkre, a fülünkre is „támaszkodjunk”!
Sajnos egy rövid szakaszon (380 m) a közúton kell haladnunk, azonban elérvén a menetirány szerinti baloldalon lévő (korláttal elválasztott) szervizutat/járdát, keljünk át a főúton, hogy végre biztonságban érezhessük magunkat. A közlekedés szabályai szerint nyugodtan haladhatnánk az úttesten is tovább, de a kialakult gyakorlat és személyes tapasztalatom alapján nem ajánlom, mert veszélyes lehet.
A hídon átgurulva, a mindkét irányban aszfaltozott töltést a 78,5-es tkm-nél érjük el. Ez a szakasz már  az EuroVelo 11 útvonalához tartozik. A főúton ismét át kell kelnünk (alapos körültekintést követően), hogy Csongrád (ÉÉNY) felé bringázzunk tovább. A 79-es tkm-nél keresztezzük a vasúti síneket, az átkelést fénysorompó segíti. A Kisréti gátőrházat elhagyva (79,1 tkm) már szemünk elé tárul a Serházzugi-Holt Tisza vége (80,7 tkm), mellette elhaladva a 80,2 tkm-nél érjük el az üdülőterület alsó rámpáját. Legurulva, a tracket követve, néhány kanyarral odébb, a súlyázónál érkezünk a sétányhoz.
Ezzel elértük utunk egyik célállomását: a Körös-torki strandot. 

Miután kellően kiélveztük az évszak kínálta lehetőségeket, keressük meg kerékpárunk és nyergeljünk! 

Továbbindulásunk előtt meglátogathatjuk a sétány mellett található Rév kilátót (úp.: 018kilat) is (Képmelléklet: ITT, és ITT.), és a terület elhagyása előtt célszerű feltölteni vízkészletünket az ártézi kútnál (úp.: 019viz).
A körforgalomban megkerülve a virágágyást, 82,5 tkm-nél érjük el a töltéskoronát. Itt kisívben balra (K), Szentes irányába fordulunk. A kanyarulatok mentén, a holtág gátjának kiindulási pontjában (81 tkm), a töltések találkozásánál guruljunk le jobbra, a mentett oldalra, majd a track mentén a holtág partjára. Itt találhatjuk azt a helyet, ahol a 2012-ben vászonra került Tüskevár című film több jelenetét is forgatták.
Ezzel elérjük utunk második célállomását.
 

Még láthatjuk a bozót sűrűjében Matula bácsi kunyhójának fa vázát (úp.: 053latv).
(Ha nem láttad a filmet, akkor javaslom, hogy nézd meg, mielőtt meglátogatod ezt a helyet! Közvetlenebb lesz az élmény. Már nincs túl jó állapotban a szerkezet, de Te ne ronts tovább rajta! Hadd láthassák az utánad érkezők is.)
 

Hazafelé indulva vissza kell térnünk a töltés lábához és jobbra (D) fordulnunk, hogy a rámpán feltekerve (80,6 tkm) a már ismert úton térhessünk vissza kiindulási pontunkra.

Feldolgozták: Virág Olgavfred.com,,(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
4005. Vasúttörténeti emlékhely (GCEml) 
2861. Csongrád megújult főterén
488. Csongrádi Virtúra


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
K007_01 Szentes térsége / Csongrád Körös-torki Strand + Kézművesházak 7 26 km 2 1 0 1 reszletek
K007_03 Szentes térsége / Szentes-Csongrád_Family Farm - Milton tanya 7 18 km 2 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: