Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: K009_04 Túranév: Szentes térsége / Fábiánsebestyén-Eperjes kör #1 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-02-28
2018-02-28
2019-03-31
Nehézség: Táv: 59 km Szilárd burkolat: 100 %  

 

59,4 km-es túránk során felkeressük a Fábiánsebestyén külterületén található Cserna-féle szélmalmot, valamint az Eperjes belterületén kialakított, tradicionális magyar háziállatfajtákat bemutató területet.
Útközben több kiegészítő programot is beiktathatunk.


Túránkra a Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) a városközpont irányába (K), a Kurca felett átgurulva, a kerékpárúton.
(A ligetről bővebb információ ITT, videó ITT található.)

Rögtön az első körforgalomnál balra tartunk (É) majd kisebb utcákon keresztül szeljük át a várost, hogy kikerüljük a központ forgalmát. Kövessük a nyomvonalat az alábbi utcákon át: Tóth József u., (jobbra) Arany János u., Bajcsy-Zsilinszky u., (jobbra) Bercsényi u., (balra) Baross u., (rögtön jobbra) Kolozsvár u., (balra, a vasúti átjárón át), végül az Attila út.
(Választhatjuk a belvároson át vezető kerékpárutat is, de ezesetben nagyobb figyelemre lesz szükségünk a biztonságos átjutáshoz.)
A vasúti átjáró utáni körforgalmat elérve egyenesen haladjunk tovább a fábiáni úton (4643), melyre a 67,3 km szelvényben térünk rá. Mérsékelt forgalom mellett, jó minőségű úton nyomhatjuk a pedált.
Útközben elgurulunk a Kunhalmok egyike, a Kántor-halom, majd a dónáti bekötőút mellett.
Odébb - az 58 km táblát megelőző, és követő nagy kanyarulat között -  átgurulunk a Kórógy-ér hídján. A kanyarulatokból kiérve egyenesen hajthatunk. Fábiánsebestyén belterületén az 53 km táblánál, a Nagymágocs-Eperjes kereszteződésben egyenesen haladjunk tovább.
A település határától nem messze, az 50,4 km szelvényben, a balunkon lévő erdősáv végénél kell balra fordulnunk (úp.: 042elag).
A Cserna-féle szélmalom felkereséséhez (tack: K009o041) rövid kitérőt tehetünk (250 m). A két földút közül azon menjünk, amely mellett bal oldalunkon van az erdő, jobbunkon a csatorna. Még bent a településen kell eldöntenünk, hogy csak kívülről, vagy belülről is szeretnénk megtekinteni. Amennyiben a belső része is fontos, akkor a Mentési Központból kell elkérnünk a kulcsot! (Az 53 km tábla után, a Nagymágocs-Eperjes kereszteződést követően találjuk a déli oldalon.)
Tovább haladva a 4642 sz. úton, elhagyjuk az Almáskert buszmegállót és a vasúti megállót, mely a balunkon lévő néhány épületnél található, valamint Eperjes-Újvárost is. A jobbról becsatlakozó Alföldi Kéktúra-útvonal észlelését követően érjük el a megyehatáron található (43,2 km szelvény)  leágazást (úp.: 019elag). Itt balra (É), Eperjes felé guruljunk tovább, követve a kéksáv  jelzést, és tűrve az útminőség romlását: a 15,6 km szelvényben megkezdve az utat. A települést a 11-es kilométertáblánál érjük el. A balunkon szép gyertyanyár-sorban gyönyörködhetünk; szemben a templom, mely mellett két kopjafa áll. Frissítéshez közkutakat is fellelhetünk (úp.: 024viz). A túlsó szélen, a horgásztónál (úp.: 023elag), a kéksávról letérve, balra (NY) kövessük az aszfaltozott utat. 
Mielőtt azonban továbbmennénk, álljunk meg itt a „sarokban” kicsit nézelődni!
A gyepes részen kialakított bemutató területen, karámokban (úp.: 035latv), szemügyre vehetünk több tradicionális magyar háziállatfajtát
(magyar szürke szarvasmarha, mangalica, magyar racka juh …).
A rövid pihenő után Fábiánsebestyén felé vegyük az irányt, méghozzá eltérő útvonalon. Visszafelé elhaladunk Cserebökény, Belső-Ecser területéhez átvezető út mellett (6 km szelvény). A településre a derékszögű balos kanyart követően érünk. Ismét lehetőség nyílik frissítésre közkúton (úp.: 030viz). hazaérkezésünkig utoljára. Kicsit odébb láthatjuk balunkon az Oncsa-házat (úp.: 029latv).
A 4642-es út kereszteződésében (úp.: 037elag) jobbra (NY) kell fordulnunk, hogy innen, a már idefelé bejárt utat követve térjünk vissza kiindulási pontunkra. 
Közben célszerű időt szánnunk a Kántor-halom meghódítására a 63,8 km szelvényben (úp.: 004elag)!
Itt szálljunk le kerékpárunkról és helyezzük biztonságba! Erre legalkalmasabb hely, ha követjük az előttünk magasodó Kántor-halom tetejére vezető opcionális nyomvonalat (track: K009o021) és a vasúti síneken történő körültekintő átkelés után lefektetjük. (Így a töltést takarást biztosít neki, nem lesz látható az úttestről.)
Ha lerendeztük a drótszamarunkat, másszuk fel a halom tetejére (úp.: 005latv) és élvezzük a magaslat nyújtotta panorámát. A növényzet adta lehetőségek leginkább kelet felé biztosítanak kilátást, de ebben az irányban távolra ellátunk az ősgyepes, szikes pusztába.
A város határába érve (67,1 km) érdemes rövid kitérőt tennünk (130 m, track: K009o011) a Zsoldos-téglagyár  (úp.: 058latv) megtekintésére!
(A területen található tábla/táblák figyelmeztetéseit tartsuk be!)
Az itt elérhető videó első részében (3:50-ig) ezt dolgoztuk fel egy korábbi projektünk keretében.
Az alábbi videón a „Gurul a kamera” projektünk fábiánsebestyéni túráját feldolgozó kisfilm látható (lezárt projekt) 

 Feldolgozták: Virág Olga(VZs) 

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)
 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT. 

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)
1183. Fábiánsebestyén, Cserna-féle szélmalom (GCFabi)
 

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
4005. Vasúttörténeti emlékhely (GCEml)
 


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: