Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: K010_01 Túranév: Szentes térsége / Ecseri Pusztatemplom rom #1 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-03-18
2019-03-26
2019-06-02
Nehézség: Táv: 35 km Szilárd burkolat: 99 %  

 

35,2 km-es túránk Szentes és határának egyetlen, részben álló középkori műemlékéhez, az Ecseri Pusztatemplom-romhoz vezet.

 


Túránkra a Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) a városközpont irányában (K), a Kurca felett átgurulva, a kerékpárúton.
(A ligetről bővebb információ ITT, videó ITT található.)
Rögtön az első körforgalomnál balra tartsunk (É), így kisebb utcákon keresztül szeljük át a várost, a központ forgalmának kikerülése érdekében. Kövessük a nyomvonalat az alábbi utcákon át: Tóth József u., (jobbra) Arany János u., Bajcsy-Zsilinszky u., (kerékpáros és gyalogos vasúti átjárón át) Nagyhegyszéli út.
(Választhatjuk a belvároson át vezető kerékpárutat is, de ez esetben nagyobb figyelemre lesz szükségünk a biztonságos átjutáshoz.)

A vasúti átjárót követően haladjunk a kerékpárút nyomvonalán, guruljunk el a nagyhegyi városrész, majd a Termál-tó mellett a 45-ös főúttal párhuzamosan. Útközben több lehetőség is kínálkozik vízkészletünk közkútról történő feltöltésére. A legutolsót az út túlsó oldalán, a 21,9 km szelvényében találjuk (úp.: 003viz). A kerékpárút védettségét a szentlászlói telepnél kell elhagynunk (19,7 km szelvény), hogy átkeljünk a főút túlsó szélére, mely figyelmet igényel. 770 méter megtétele után a 19,9 km szelvényben jobbra (K) térjünk le a 4401 számú útra, Szarvas irányába, melyet a 28,7 km szelvényben kezdünk bejárni. Itt kisebb forgalommal és gyengébb, de kezelhető útminőséggel kell számolnunk. Az úton a 18,8 km szelvényben található Szentes-Belsőecser elnevezésű területrészig kell bringáznunk. Közben elhaladunk az alföldi Kun-halmok egyike, a Fekete-halom mellett (24,8 km szelvényben jobbra, K-felé tekintve láthatjuk). Szentes Kajánújfalu nevű részét elhagyva (mellette vezet el az út, 23,8 km) a Cserebökényi Pusztára (Nemzeti Park) is rálátásunk nyílik, mely egy rövid pihenőt is megérdemel. Érdemes bringánkat nyugvópontra helyezni, és beljebb sétálni a füves területre. (Én itt előszeretettel ülök/heverek le a fűbe egy almát elrágcsálni. Így azért mégiscsak más élményt nyújt, mint kerékpározás közben, ki-kitekingetve.)

Ismét biciklire pattanva a leágazást elérve (úp.: 012elag) balra (ÉNY) kell fordulnunk, de ekkorra már láthatjuk is a romokat, ha az útról balra kitekintünk. 410 méter megtétele után (melyből 270 méter földút) érjük el túránk célállomását (úp.: 013ford)

A romról idegenvezetést, tájékoztatót Móra Józseftől kérhetünk (háttéranyag ITT érhető el). Ő a hely ápolásának, megőrzésének kiemelkedő alakja, igazi lokálpatrióta.
(Előzetes időpontegyeztetés szükséges! Elérhetősége: mobil: 30/382-0758 email: morajoska@gmail.com)
(Érdemes kicsit előre felkészülnünk, különben előfordulhat, hogy néhány falrészlet és egy kupac tégla élményével tér haza az érdektelen túrázó!)

Ha sikerrel megéltük a korabeli helyszínek látogatásakor előtörő bizsergő, múltidéző érzéseket, térjünk vissza a mába, és készülődjünk a visszaútra!
(Amennyiben módunkban áll, és kerékpárunk fel van szerelve megfelelő világítással, nagy élményt nyújt a romnál átélt naplemente is!)

Az utat egy korábbi projektünkben videón feldolgoztuk:

A Szarvasi Kábeltelevízió által a rom múltjáról készített kisfilm ITT érhető el. 

Hazafelé a már jövetben megismert utat kövessük, a változatosság kedvéért a városi szakaszon most esetleg válasszuk a központon átvezető lehetőséget! 

Ha időnk engedi, és kedvünk is van hozzá, tehetünk kitérőt (1,2 km) a Termál-tó partjára (track: K010o011).

Feldolgozták: Erdélyszky Szilvia(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)
1124. Ecseri templomrom (GCETR)

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
4005. Vasúttörténeti emlékhely (GCEml)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: