Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V004_03 Túranév: Szentes térsége / Felső-Kurca #3 / Fel az elejéig Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-08-02
2018-08-12
2022-05-05
Nehézség: Táv: 29 km Átemelések száma: 6 db  

28,8 km-es vízitúra a Kurca „eredéséhez”, a Körösből érkező friss víz forrásához vezet.
Az út kezdeti szakaszán városi környezetben haladunk, hidakkal sűrűn szabdalt szakaszon. Ezen a részen –a vízállástól függően- több átemelésre is szükségünk lehet, de az 1-es zsilipet elhagyva már nyugodt környezetben, nagy ívek, hurkok beevezésével érjük el úticélunkat.
(A túra kiegészítő programot is kínál.)


A túrát közepes, vagy annál alacsonyabb vízállás esetén érdemes megkezdeni, az alacsony építésű hidak miatt.
(A vízállás függvényében 6-8 átemeléssel teljesíthető a program.)

Kiindulási pontunk a Dózsa-ház mellett található móló (24,5 cskm), (úp.: 000iep).
Balra felfelé indulva az Ifjúsági Ház hídjával (24,8 cskm) találkozunk először. Óvatosan közelítsük meg, győződjünk meg arról, hogy biztonságosan átférünk alatta! Innen egy kedvelt városi horgászhelyre jutunk, legyünk tekintettel a sporttársakra!
A közvetlenül előttünk lévő műtárgy a Makai híd  (25,1 cskm), mely fél „arasszal” még alacsonyabb az előzőnél. Ez balesetveszélyes lehet, ha nem vagyunk eléggé óvatosak! Ha ezt az akadályt is sikerrel vettük (szárazon, vagy vízen) akkor már semmi sem állhat az utunkba, és bizonyosan el fogjuk érni a kórházi hidak csoportját, melyek közül a legtávolabbi a Mentők hídja (25,7 cskm). Addig azonban még átsiklunk a Kis Zsigmond utcai híd (25,5 cskm), valamint újabb két gyaloghíd alatt (25,6 cskm, 25,7 cskm). Közülük az első különlegesen szép építmény. Ha itt partra szállunk, megtekinthetjük a közelben található „Kis makrancos” szobrot (úp.: 002latv), vagy a vízről is látható érdekes pagodát. (Ezeknél a hidaknál a vízállás is kiszállásra és átemelésre kényszerítheti a túrázót! A part alacsony és füves.) Ne feledjük, hogy a kórház területén vagyunk, ennek megfelelő viselkedés elvárt!
Az intézmény területét elhagyva uszadékfogó állja utunkat (úp.: 003atemp), melynél átemelés szükséges (felette, vagy mellette). Kicsivel feljebb, a Szalai utcai híd (26,1 cskm), közelében a Bali híd  (26,2 cskm) alatt siklunk át, melyből az utóbbi mély „meghajlásra” kényszeríti a túrázót. A sok híd után végre kihúzhatjuk magunkat. Az előttünk álló lakott területi szakaszon, balról vízig futó telkek mentén haladunk. Kiérve a vízről is látható épületek közül, hirtelen csöppenünk a „vadonba”. Itt már sűrű nádas övezi a partokat, és az élővilág is változatosabbá, nyüzsgőbbé válik. Éljük át alaposan ezt a részét a túrának!

Odébb ismét híd, mögötte zsilip kerül látómezőnkbe (27,8 cskm), mely túránk következő átemelési pontját jelenti (úp.: 004atemp). A híd alatt van lehetőség kiszállásra, habár némi rutint igényel mind a kikötés, mind a hajó kiemelése. A duzzasztó másik oldalán már könnyebb feladatot jelent az indulás. (Az átemelési pontra történő érkezésünk és átemelésünk esetenként a horgászok nemtetszését válthatja ki. Ne lepődjünk meg, ha ezt szóvá is teszik, de nem érdemes vitába bonyolódni. Viszont jó, ha tudjuk, hogy efféle műtárgyak 50 m-es körzetében tilos horgászni. Ezt nekik is tudniuk kell, valamint azt is, hogy nem magánvizeken vagyunk, és továbbjutnunk sincs más lehetőség, mint itt átemelni.)

Ezen a szakaszon a partszegélyt többnyire nádas borítja. Nagy ívű, „S” kanyarulat beevezését követően érjük el az 1966-ban létesült vasúti hidat (29,6 cskm), melynél jó mélyre kell hajolnunk az átjutás érdekében. Közben 28,6 cskm-nél elhaladtunk a Kommün-csatorna torkolata mellett, melyet fém zsilipszerkezet választ el a Kurcától. Odébb keskeny, hosszanti elhelyezkedésű nádszigettel megosztott mederben siklottunk. A híd felső oldalán lévő kanyarulat felett a Veker-ér torkollik be (30,3 cskm), szabad befolyással. (A vízszintet a 200 m-rel beljebb lévő zsilipnél szabályozzák.) Mire ideérünk, már látjuk az előttünk keresztben húzódó töltést, rajta a földutat, mely a Zuhogói tiltót rejti (30,6 cskm). Ez a túránk következő átemelési pontja (úp.: 005atemp). Kiszállásra a velünk szemben lévő szakasz a legalkalmasabb. Itt pihenőt tudunk tartani, valamint két kiegészítő programot is ajánlunk.

A közelebbit DK-re indulva, 115 m sétával érjük el (úp.: 006latv, tack: V004o021). Ez egy emlékhely, az itt hősi halált halt ifj. vitéz nemes Kisbarnoki Farkas Ferenc magyar királyi páncélos hadnagy emlékére.

A távolabbi ÉNy-ra, majd a DNy-ra indulva, 1,4 km gyalogtúrával érhető el (úp.: 007latv, track: V004o022).
(Ezt a visszafelé történő átemeléskor célszerű megtekintenünk, nehogy kicsússzunk a rendelkezésre álló időkeretből.)
Ezen a helyen állt Koszta József (Szentes legjelentősebb festőművészének) lakhelye, tanyája. (Kérlek, úgy érj ide, hogy az ITT és ITT elérhető anyagokat áttanulmányoztad, és ennek a videónak a megnézésére szántál 24 percet, hátradőlve, nyugalomban! Ez azért fontos, hogy értsd, miért ajánlom ennek a helynek a megtekintését. Itt ugyanis nem fogsz találni sem műtermet, sem tanyát, de már az összedőlt falak agyagtégláinak maradványait is visszahódította a vad természet. De ha felkészülten érkezel, akkor meg fog érinteni a hely. Ameddig bandukolsz ide, s vissza a Kurcához, tarts nyitva a szemed! A táj, a környező tanyák, a korábban látott képek… Csak így értheted meg.)
A kiegészítő programok idejére ne feledkezzünk meg felszereléseink biztonságának megteremtéséről!

A felső oldalon hajóba ülve hatalmas ívek, hurkok beevezésébe kezdünk, melyek partján szórványosan tanyák, hétvégi házak találhatóak. Parton, mólókon ülő, zsákmányra leső horgászokkal gyakran találkozunk. Damilba gabalyodásunk elkerülése érdekében célszerű a meder közepén haladnunk. Kilométerekkel feljebb, a 35,1 cskm szelvényben evezünk át a 45123-as út hídja alatt. Kicsivel odébb úgy érezhetjük, hogy visszamentünk az időben. 35,9 cskm-nél érjük el a használaton kívüli fahíd még fellelhető szerkezeti elemeit. Mesterségesen kialakított szűkület partjai között feszül. A következő kanyarulatot követően kedvelt kirándulórészre érkezünk. Balunkon szinte összeérnek a mólók, melyeken (különböző kidolgozottsággal) több helyütt kalyibák is állnak. A vízi alkalmatosságokon horgászok lesik a pecabotok spiccének mozgásait, az úszók rezdüléseit. Ezen a szakaszon szerencsésebb az ellenkező oldal felé húzódnunk. Arról nád övezi a partszegélyt. E szakaszt nádszűkület zárja le. Ezen átevezve már csak néhány nagy ívű kanyar választ el bennünket túránk fordulópontjától, melynek közelében ismét hétvégi telkek, rajtuk házikók jelennek meg a partokon. A meder végénél, a zsiliphez érve, a track mentén menjünk jobbra a fűzfák alatti részre, hogy megfelelő kiszállóhelyre érjünk (úp.: 001ford). Már jól fog esni kicsit sétálni a parton. Közben meg tudjuk nézni a helyiek által „lavór” néven emlegetett ellennyomó medencét és a töltés túlsó oldalán fellelhető csatornát. Ez szállítja a Körös vízkivételi művel átemelt vizét a Kurcába, vízutánpótlásként.

Pihenőnket, nézelődésünket követően, visszafelé evezve is legyük óvatosak a veszélyes helyeken! 

(Vízi track-et nem azért töltöttük fel, mert félünk, hogy elveszel, hanem azért, hogy be tudd tájolni az érintett szakaszt a műholdképen.)

Feldolgozták: Virág Olga,  (VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk!  / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: WordPDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: