Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V008_03 Túranév: Szentes térsége / Szegvári homokpad #2 (2-nap) Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-07-25
2019-01-27
2018-06-16
Nehézség: Táv: 27 km


26,5 km-es túránk során a szegvári homokpadra evezünk le, hogy egy igazi tiszai „homokhegyen” táborozzunk.
(A túra választásánál ne feledjük, hogy az út fárasztóbb része a második napon vár ránk!)
(A túrajavaslatnak egynapos változata is elérhető, mely teljesítménytúrázós lehetőséget kínál.)


1.nap  (13,2 km, track: V008m03)
Kiindulási pontunk a St. Jupát SE. Vízitelepe mellett található komplejáró  (237,8 fkm), (úp.: 000iep).
Innen lefelé, a Tisza folyásának irányába induljunk!
(A track csupán a túraútvonal műholdképen történő, valamint a nevezett-pontok terepen történő könnyebb beazonosításának célját szolgálja, nem feszesen követendő nyomvonal.)
Rögtön a kanyar alatt találjuk az útközben fellelhető egyetlen jelentős homokpadot  (237 fkm). Lejjebb a 235 fkm alatt/felett terül el (b.) a helyiek által „Sziget” néven emlegetett terület. Itt az árterületi részen hobbikertek, gyümölcsfás telkek találhatóak. Ezen a szakaszon a vízparton mólók sorakoznak, melyeken gyakran horgászok lesik a pecabot végének rezdüléseit.
Szemben a túlsó oldalon, a kanyar kezdeténél vízkivételi mű látható. A kanyarulat alatt a 234 fkm-nél homokszegélyt találunk, mely mártózási lehetőséget kínál a túrázónak. Innen hosszan belátható szakaszok következnek kevés változatossággal, de nagy nyugalmat biztosítva az erre fogékonyaknak. (Ezen részen erősebb déli szél esetén jelentős hullámok korbácsolásával zord feltételeket szab a folyó.) Közben a 230 fkm-nél elsiklunk az egykori révátkelő mellett, melyről már csak a parton (észrevehetetlenül) megbúvó drótkötélfeszítő csörlő tanúskodik.
Amennyiben szeretnénk kipróbálni a tiszai „csorgás” megnyugtató élményét, azt is itt célszerű megtennünk, mert felfelé evezéskor ez már nem a kívánt irányba haladással tehető csak meg.  A monoton szakasznak a 227 fkm alatt kezdődő, nagy ívű jobbos kanyarulat vet véget. Az alján hirtelen éles bal kanyar következik, mely alaposan megforgatja a vizet, és már a cél,- és fordulópontként választott homokpartot rejti
(224,3 fkm, úp: 001ford). Itt közepes vízállás esetén is homokra tudunk kiszállni; a helyszín alkalmas pihenésre, fürdőzésre, táborozásra. Pancsoláskor azonban legyünk körültekintőek, hiszen a víz bedőlt fákat, tuskókat rejt/rejthet, melyek elhelyezkedése évről-évre, vagy akár hétről-hétre is változhat! (A tiszai homokpadok folyamatosan alakulhatnak az áradások romboló-építő hatásának következtében.) Mielőtt ugrálásba kezdünk – az erre egyébként alkalmas, hirtelen mélyülő partszakaszon – feltétlenül derítsük fel a területet! A part aktuális állapotáról, táborozásra alkalmasságáról célszerű előre tájékozódnunk helyismerettel rendelkezőtől! (Ha minket kérdezel, lehet, hogy láttuk már a partot néhány hete, vagy a szezon elején, esetleg elgurulunk bringával megnézni neked.)
Ez a part többnyire „kér” némi kubikos melót, mielőtt sík területre tudod építeni alkalmi lakosztályod, ahol a civilizáció zajaitól távol kedvedre élheted vad tábori életed.
(Amennyiben elkalkuláltad vízszükségleted, némi „büntetőút” megtételével fel tudod tölteni készleted. Ehhez vízre kell szállnod: a V006o13 track-et követve a túlsó oldalra kell átevezni, hogy 380 méterrel lejjebb (224 fkm) a betonlépcsőnél kiszállhass (úp.: 002kbp)! Innen egy 320 méteres sétát követően  eléred a töltés túlsó oldalán található Csanyteleki Gátőrház kerítésénél fellelhető csapot (úp.: 003viz).

2.nap  (13,3 km, track: V008j03)
A part fekvése megkíméli a lustálkodni kedvelőket, hiszen a fák árnyékot biztosítanak a reggeli órákban, így nem kell az első napsugarak vakító fényétől hunyorogva, korán reggel előbújni. A visszaindulás ütemezésénél vegyük számításba a felfelé (folyásiránnyal szembe) történő evezés jelentősebb időigényét, melyet az uralkodó széljárás is tovább növelhet! Mindezek ellenére használjuk ki a homokpad nyújtotta strandolási lehetőséget is, hisz felfelé csak az utolsó kilométeren találunk hasonló feltételeket.
Az út során célszerű követnünk a folyóvízen felfelé evezők stratégiáját; miszerint a kanyarok mentén oldalt váltunk, hogy mindig a belső íven haladjunk (így részben rövidebb a táv, részben a sodrás is csekélyebb). De ha kíváncsiságunk irányítja hajónkat, ne habozzunk azt az oldalt választani, mely jobban felkeltette érdeklődésünket! Pihenőinket csak egy-egy bedőlt fába vagy kikötött ladikba kapaszkodva, esetleg kikötve tudjunk megtenni. Kiszállásra csak a 34-es homokszegély kínál jó lehetőséget (234 fkm, úp.: 004kbp). Ha időnk engedi, a 37-es parton is álljunk meg fürdőzni, heverészni (237 fkm, úp.: 005kbp). Itt a kialakult strandolási szokásokhoz történő alkalmazkodás érdekében a partszakasz alsó részét válasszuk kiszállásra!

Hajóba szállva, gyorsan megérkezünk kiindulási pontunkra, mely túránk végpontja is egyben.

Feldolgozták: Erdélyszky Szilvia(VZs)

Tapasztalataidat, élményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük.
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: WordPDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT. 
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V008_05 Szentes térsége / Mindszenti Tisza-parti strand #2 (2 nap) 1 44 km 4 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: