Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: K010_11 Túranév: Szentes térsége / Gödény-halom #1 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2019-01-28
2019-06-06
2019-06-02
Nehézség: Táv: 56 km Szilárd burkolat: 93 %  


56 km-es túránk Magyarország és Közép-Európa legmagasabb kunhalmához, a Gödény-halomhoz vezet, mely feltehetően a rézkorból származik és temetkezési hely lehetett.

A halom, kurgán – mint arról méretei is tanúskodnak – bizonyára nagy tekintélyű, nagy hatalmú ember temetkezési helyéül szolgált.


Túránkra a Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) a városközpont irányába (K) a Kurca felett átgurulva a kerékpárúton.
(A ligetről bővebb információ ITT, videó ITT található.)
Rögtön az első körforgalomnál balra tartsunk (É). Kisebb utcákon keresztül szeljük át a várost a központ forgalmának kikerülése érdekében. Kövessük a nyomvonalat az alábbi utcákon át: Tóth József u., (jobbra) Arany János u., Bajcsy-Zsilinszky u., (vasútátjárón át) Nagyhegyszéli út.
(Választhatjuk a belvároson át vezető kerékpárutat is, de ez esetben nagyobb figyelemre lesz szükségünk a biztonságos átjutáshoz.)
A vasúti átjárót követően, haladjunk a kerékpárút nyomvonalán, elhaladva a nagyhegyi városrész, valamint a Termál-tó mellett a 45-ös főúttal párhuzamosan. Közben több lehetőség kínálkozik vízkészletünk közkútról történő feltöltésére. Az utolsót az út túlsó oldalán, a 21,9 km szelvényében találjuk (úp.: 003viz). A kerékpárút védettségét a Szentlászló telepnél el kell hagynunk (19,7 km szelvény), hogy óvatosan átkeljünk a főút túlsó szélére. 770 m megtétele után a 19,9 km szelvényben jobbra (K) térjünk le a 4401 sz. útra Szarvas irányába, melyet a 28,7 km szelvényben kezdünk meg. Itt kisebb forgalommal és gyengébb, de kezelhető útminőséggel kell számolnunk. Ezt az utat egészen a 12,6 km szelvényig (7,3 km) kövessük.
De ne szaladjunk ennyire előre, közben több említést érdemlő látnivaló található.
24,8 km szelvényben jobbra, kelet felé tekintve látható az alföldi kunhalmok egyike, a Fekete-halom. Odébb, már a Cserebökényi pusztában  (Nemzeti Park) bringázunk, mely egy rövid pihenőt is megérdemel. Itt bringánkat nyugvópontra helyezhetjük és beljebb sétálhatunk a füves területre. Én itt előszeretettel ülök/heverek le a fűbe egy almát elrágcsálni. Így azért mégiscsak más élményt nyújt, mint kerékpározás közben, ki-kitekintgetve. Közben elhaladunk Szentes-Belsőecser mellett, ahol Szentes és határának egyetlen középkori műemléke, az Ecseri Pusztatemplom romja található. (Megtekintését a visszavezető útra célszerű időzíteni opcionális lehetőségként, hisz még több kilométer és látnivaló vár ránk a nap során. Kihagyni azonban semmiképpen sem érdemes.)

A 12,9 km szelvényben célszerű kitérőt tennünk (1 km) a Nemzeti Park területére (úp.: 014elag)! Jobbra (DDK) fordulva gyenge minőségű szilárd burkolatú úton tudunk bejutni egy ártézi kúthoz a vízkészlet feltöltésének érdekében. Közben beleolvadunk a pusztai tájba, amely a parlagi sas élőhelye is egyben. Rögtön az út elején jobbról egy idegenforgalmi tájékoztató tábláról szerezhetünk információkat ezekről a ragadozó madarakról (úp.: 015info). Az úton beljebb hajtva a bal oldalon találjuk a kutat (úp.: 016viz) a K010o111 track-et követve.
(Aki vezetékes vízhez van szokva, az előbb kóstolja meg az itt felszínre törő ártézi vizet, mielőtt kiöntené a még meglévő készletét! Ez ugyanis némi termálos ízzel is rendelkezik, és nem hideg. Lehet, hogy a vegykezelt hálózati vízhez szokott ízlelőbimbóid tiltakozni fognak ellene.)
Visszatérve a 4401 sz. útra, haladjunk tovább kb. 500 métert, hogy itt (úp.: 017elag, 12,6 km szelvény) balra (ÉÉNY), az aszfaltozott leágazásra kanyarodva közelíthessünk célunk felé. 1,7 km-rel odébb, a kereszteződésben (úp.: 018elag) Veresháza területrészhez érünk, ahol néhány szórtan elhelyezkedő lakóépületet, mezőgazdasági telepet is találunk. A nekünk jobbra (K), a buszmegálló mellett fellelhető kút lehet hasznos (úp.: 019viz), melyből a mögötte látható kapcsolószekrény zöld gombjának megnyomásával lehet vizet fakasztani. (Használatot követően, ne feledjük a piros gombot is „megbökni”!)

Utunkat a kereszteződésből eredeti irányban (É) kell folytatnunk, de immár rövidesen földúton. Beljebb 020latv útpontnál, É-felé, kettő óra irányában már meg is pillanthatjuk a Gödény-halmot. A földutak „T” elágazásában érjük el, az ún. régi szentesi utat (úp.:021elag). Itt jobbra fordulva (ÉK) guruljunk tovább, hogy a 9-es kilométerkő elhagyását követően, már viseltes szilárdburkolatú úton érkezzünk el túránk célállomásához és fordulópontjához (úp.:026ford).
A területen (Csongrád megye legészakibb pontján) található a Gödény-halmi tanösvény (jelenleg igen elhanyagoltan), melynek turisztikai információs táblái  (úp.: 022info, 025info) részben még olvashatóak (képmellékletek: ITT, ITT és ITT). Kopjafát is találunk, melyet 2008-ban állítottak (úp.:024latv).
Érdemes a halom csúcsára is felküzdeni magunkat (úp.: 023latv) a környező panoráma megtekintése érdekében.
Gödény-halomról további háttér információk ITT, ITT és ITT találhatóak. (A túra felkészülési időszakában mindenkinek ajánljuk ezen anyagok áttanulmányozását, mert enélkül lehet, hogy csak egy gazos földdombot látsz magad előtt, és nem érted, hogy miért is csábítottunk ide!)
Ennek a helynek kisugárzása, szelleme van. Ez vagy megérint, vagy nem. Ha megérint, akkor érezni fogod. A történelmünk, az őseid, a múltunk egyik jelentős helye ez. Próbáld meg! Talán Te is érzed! Miért is ne! Ha nem, ne bosszankodj, hogy ide invitáltunk! Gurulj haza, és a következő túrádon ne kultikus jelleggel bíró helyet válassz! Bőven válogathatsz természeti-, vagy épített látványosságokat kínáló túrák közül is.

Ha sikerül magadba szívnod a hely bizsergető lüktetését, és a fellelhető információkat is átolvastad, ideje indulni! Hazafelé még akad látnivaló.
Az idefelé bejárt úton térünk vissza.
Közben a 4401-es sz. úton Szentes-Belsőecsert elérve lehetőségünk nyílik az Ecseri Pusztatemplom romjának megtekintésére.
(Leágazás: 18,8 km szelvény, úp.: 027latv, track: K010o112)

A romról idegenvezetést, tájékoztatót Móra Józseftől kérhetünk (háttéranyag ITT érhető el). Ő a hely ápolásának, megőrzésének kiemelkedő alakja, igazi lokálpatrióta.
(Előzetes időpontegyeztetés szükséges! Elérhetősége: mobil: 30/382-0758 email: morajoska@gmail.com)

(Amennyiben módunkban áll és kerékpárunk fel van szerelve világítással, nagy élményt nyújt a romnál átélt naplemente is!)
Egy korábbi projektünk kapcsán az Ecseri Pusztatemplom romról készült videó:

 

A Szarvasi Kábeltelevízió által a rom múltjáról készített kisfilm ITT érhető el.

A Termál-tó partján ismét tehetünk kiegészítő kiruccanást a vízpartra bringázással (1,2 km, track: K010o113).

Továbbhaladva, a városi szakaszon választhatjuk a központon átvezető lehetőséget is. 

Feldolgozták: Virág Olga(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: WordPDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)
3059. Magyarország legnagyobb kunhalma (GCMLKH)
1124. Ecseri templomrom (GCETR)

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
4005. Vasúttörténeti emlékhely (GCEml)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
K010_12 Szentes térsége / Gödény-halom #2 6 60 km 5 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: