Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: K010_12 Túranév: Szentes térsége / Gödény-halom #2 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2019-02-18
2019-02-18
2018-10-06
Nehézség: Táv: 60 km Szilárd burkolat: 15 %  

60,2 km-es tereptúránk Magyarország és Közép-Európa legmagasabb kunhalmához, a Gödény-halomhoz vezet, mely feltehetően a rézkorból származik és temetkezési hely lehetett.
A halom (kurgán) – mint arról méretei is tanúskodnak – bizonyára nagy tekintélyű, nagyhatalmú ember temetkezési helyéül szolgált.
(A túra navigációs eszköz, túravezető, vagy helyismeret nélkül nem ajánlott!)


Túránkra a Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) a Kurca partján fekvő Dózsa-ház irányába, (É) a vízzel párhuzamosan haladva a földes ösvényen. A Janó György sétány - Kurca sor útvonalon érjük el a Kiss Zsigmond utca hídját, ahol átkelünk. Az emelkedő tetején, a kereszteződésben balra (É) fordulva (úp.: 001elag) a Boros Sámuel utca végén kell ismét irányt váltanunk (úp.: 002elag), itt jobbra (ÉK), a Leiningen Károly utcában folytatjuk a városi szakaszt. Egy kereszteződéssel odébb irányváltoztatás nélkül kerülünk a Damjanich János utcába, mely végén az úttal balra (É) haladva a Vasvári Pál utca, Hajnal utca útvonalon érjük el a város szélét. Itt a 147 sz. vasútvonalat is kereszteznünk kell, hogy utána az első lehetőségnél (úp.: 003elag) jobbra letérve (ÉK) már terepen gurulhassunk tovább. Rövidesen ismét vasúti átjáró következik (130 sz. vasútvonal), mely után a földutak „T” elágazásában balra (É) vezet nyomvonalunk. Átgurulunk a Veker-ér felett, utána pedig szántók között haladunk hosszasan, egészen a 45-ös számú főút eléréséig. Közben kétszer is keresztezzük az utóbbi vasútvonalat, valamint egy-egy szakaszon párhuzamosan is haladunk mellette, mind a két oldalán. Ezen a szakaszon ősgyepes részek is láthatók, ősszel látványosan a sárga szín árnyalataiba borulva (úp.: 004latv).
A főúthoz érve jobbra (D) kell tartanunk (úp.: 005elag), kettő lehetőség közül választva: vagy tartjuk magunkat ahhoz, hogy most terepkerékpározásra jöttünk ki, és a track szerint az úttal párhuzamos, füves úton tekerünk, vagy úgy döntünk, hogy ezen a 860 m-es szakaszon megpihentetjük kissé a bringánkkal érintkező testfelületeinket és aszfalton gurulunk. A rövid szakaszt követően, az első lehetőségnél balra (ÉK) kell tartanunk (úp.: 006elag), ismét vadabb területeken. Itt egy szakaszon a Vekerrel párhuzamosan haladunk. A víztől eltávolodva (ÉK-re,
úp.: 007elag)
egy keskeny, holtág kinézetű halastavat keresztezünk a keskeny földsávon (úp.: 008latv). (Ne térjünk le az útról a vízpartra, bármennyire is csalogató és hangulatos! Magánterület, nem nézik jó szemmel! Tartsuk ezt tiszteletben!) Továbbgurulva ismét legeltetett, füves területet látunk baloldalon, hangulatos környezetet biztosítva pedálozásunkhoz. A rövid, erdős területet követően lassan célegyenesbe érünk. A földutat maguk mögött hagyva, a 9-es kilométerkő után már rázós szilárdburkolatú úton érkezünk el túránk célállomásához és fordulópontjához (úp.:026ford).

A területen (mely Csongrád megye legészakibb pontja) található a gödény-halmi tanösvény (jelenleg igen elhanyagoltan). Turisztikai információs táblái (úp.: 022info, 025info) részben még olvashatóak (képmellékletek: ITT, ITT és ITT), valamint kopjafát is találunk, melyet 2008-ban állítottak (úp.:024latv).
Érdemes a halom csúcsára is felküzdeni magunkat (úp.: 023latv) a környező panoráma megtekintése érdekében.
Gödény-halomról további háttér információk ITT, ITT és ITT találhatóak. (A túra felkészülési időszakában mindenkinek ajánljuk az anyagok áttanulmányozását, mert e nélkül, lehet, hogy csak egy gazos földdombot látsz magad előtt, és nem érted, hogy miért is csábítottunk ide!)
Ennek a helynek kisugárzása, szelleme van. Ez vagy megérint, vagy nem. Ha megérint, akkor érezni fogod. Történelmünk, az őseid, a múltunk egyik jelentős helye ez. Próbáld meg! Talán Te is érzed! Miért is ne? Ha nem, ne bosszankodj, hogy ide invitáltunk. Gurulj haza, és a következő túrádon ne kultikus jelleggel bíró helyet válassz! Bőven válogathatsz természeti-, vagy épített látványosságokat kínáló túrák közül is.

Ha sikerül magadba szívnod a hely bizsergető lüktetését és a fellelhető információkat is átolvastad, ideje indulni! Az idefelé bejárt úton térünk vissza, a városi szakasz egy részén némileg eltérő nyomvonalon.
(Az útvonal választásához, tartósan száraz időszak javasolt!)


Amennyiben nincs kedved visszafelé a terephez, aszfaltos utat is választhatsz. Ehhez a visszaindulást követően 1,1 km megtétele után a 027elag útpontnál balra (DK) fordulva a K010o121, K010o122, K010o123 trackeket követve éred el a kiindulási pontot. (A 26,8 km-es távból az elején 1,5 km földút, a többi szilárd burkolatú.)

Feldolgozták: Virág Olga(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk!  / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kerékpár igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)
3059. Magyarország legnagyobb kunhalma (GCMLKH)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
K010_13 Szentes térsége / Gödény-halom + Cserebökényi-puszta #1 6 76 km 8 1 0 1 reszletek
K010_11 Szentes térsége / Gödény-halom #1 3 56 km 4 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: