Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V005_02 Túranév: Szentes térsége / Vizek útjain / Alsó-Kurca kör #1(1 nap) Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2019-02-05
2019-03-04
2018-05-20
Nehézség: Táv: 44 km Átemelések száma: 4 db  

44 km-es túránk a Tiszán Mindszentig, majd a Kurca alsó szakaszán Szentesig viszi a vizek vándorát.
(A túra választásánál ne feledjük, hogy a távból adódóan teljesítménytúrára megyünk, melyet átemelések is nehezítenek, ezért célszerű pihenten, korán és némi kilométerrel a kezünkben indulni!)
(Ezen túrajavaslatnak kettő-, illetve háromnapos változata is elérhető, mely további kiegészítő programokat kínál.)


Kiindulási pontunk a St. Jupát SE. Vízitelepe mellett található komplejáró (237,8 fkm) (úp.: 000indp).
Innen lefelé, a folyó sodrásával megegyező irányba induljunk!
(A track csupán a túraútvonal műholdképen történő, valamint a nevezett-pontok terepen történő könnyebb beazonosításának célját szolgálja, nem feszesen követendő nyomvonal.)
Rögtön a kanyar után találjuk az útközben fellelhető két jelentős homokpad egyikét (237 fkm). Lejjebb, a 235 fkm alatt/felett a bal parton terül el a helyiek által „Sziget” néven emlegetett terület. Itt az ártérben hobbikertek, gyümölcsfás telkek találhatók. A vízpart ezen szakaszán mólók sorakoznak, melyeken gyakran horgászok lesik a pecabot végének rezdüléseit.
A túloldalon, a kanyar kezdeténél vízkivételi mű látható. A kanyarulat alatt a 234 fkm-nél homokszegélyt találunk, mely jó mártózási lehetőséget kínál a túrázónak, azonban ez - a korai indulás miatt - általában kimarad.
Innen hosszan belátható szakaszok következnek, melyek ugyan kevés változatossággal szolgálnak, ugyanakkor nagy nyugalmat biztosítanak az erre fogékonyaknak. (Ezen a részen erősebb déli szél esetén jelentős hullámok korbácsolásával zord feltételeket szabhat a folyó.) Közben a 230 fkm-nél elsiklunk az egykori révátkelő mellett, melynek valamikori létezéséről már csak a parton (észrevehetetlenül) megbúvó drótkötélfeszítő csörlő tanúskodik. Amennyiben szeretnénk kipróbálni a tiszai „csorgás” megnyugtató élményét, azt itt célszerű megtennünk, mert a nap második felében már nem lesz rá lehetőség.
A monoton szakasznak a 227 fkm alatt kezdődő nagy ívű jobbos kanyarulat vet véget. Az alján hirtelen éles balkanyar következik, mely alaposan megforgatja a vizet, és az újabb fürdőzési lehetőséget kínáló szegvári homokpartot rejti (224,3 fkm, úp.: 002kbp). Itt közepes vízállás esetén is homokra tudunk kiszállni; a helyszín alkalmas pihenésre, fürdőzésre. Pancsoláskor azonban legyünk körültekintőek, hiszen a víz bedőlt fákat, tuskókat rejt/rejthet, melyek elhelyezkedése évről-évre, vagy akár hétről-hétre is változhat! (A tiszai homokpadok folyamatosan alakulhatnak az áradások romboló-építő hatásának következtében.) Mielőtt ugrálásba kezdenénk – az erre egyébként alkalmas, hirtelen mélyülő partszakaszon – feltétlenül derítsük fel a területet! 

Továbbhaladva elsiklunk a csanyteleki lejáró betonlépcsője (224 fkm, j.), majd kicsivel lejjebb egy vízkivételi mű mellett. A 221,2 fkm-nél (j.) torkollik be a Dong-éri főcsatorna. Alatta a balos kanyarulatban ismét vízkivételi mű látható a töltésalapnak támaszkodó folyó partján, vele szemben kicsiny homokszegély teremt lehetőséget mártózásra.
A Kurca torkolatát a 217,8 fkm-nél (úp.: 003kiszp, b.) érjük el, mely egyben a tiszai szakasz végét is jelenti. Az átemeléshez (track: V005m022, 325 m) kiszállni a torkolat felső sarkánál található vízmérce lépcsője kínál állandó lehetőséget, de a pillanatnyi vízállás és partszakasz állapotának szemrevételezésével döntsünk belátásunk szerint! Kedvező vízállás esetén a csatornán be is tudunk evezni az 1885-ben létesített csőzsilip felé, így rövidebb szárazföldi cipekedéssel tudunk „folyót váltani” (tack: V005o021).

Vízreszállásunkat szintén a pillanatnyi helyzet diktálja, de javaslatunk a nyomvonalon található 004beszp útpont. (Az itt kezdődő rövid, 1,6 km-es legalsó szakasz vízállásáról, feltöltöttségének állapotáról célszerű előre tájékozódnunk helyismerettel rendelkezőtől; hozzánk is bátran fordulhatsz!)
Innen már „csak” 24,1 km és három átemelés választ el bennünket célállomásunktól (Szentes, Dózsa-ház). Ez utunk hosszabb és munkásabb fele, hisz már nem segít bennünket a víz sodrása, és környezetünk is merőben más lesz (keskenyebb vízi tér, a partszakaszok állóvízi növényzettel szegélyezettek, eltérő vadvilág), ugyanakkor itt a természethez is közelebb kerülünk.
Elindulva több íven keresztül egy rendkívül vadregényes, náddal, sással szegélyezett mederben járunk. Igazi szép természeti környezetben jutunk el a Pintér-híd tövébe (úp.: 011atemp, 1,9 cskm), ahol átemelésre kényszerülünk. (Kiszállásunk helyét az aktuális vízállás függvényében kell meghatároznunk: van, hogy a híd és a zsilip között is meg tudjuk tenni, de akad, amikor csak a híd előtt van módunk partra jutni és a hajót kiemelni.)

Mielőtt ismét vízre szállunk opcionális programlehetőség kínálkozik: a híd tövétől a bal parton indul (úp.: 013tano) a Kurca-Parti Tanösvény
(track: V005o022), mely csaknem két kilométeren keresztül kanyarog a meder mentén. A túra során négy információs tábla mutatja be a terület élővilágát, valamint három pihenőhelyet is kialakítottak rajta.
Az Albert-csőszházi tiltó felső oldalán történő indulásunkat követően hatalmas – általam nagyon kedvelt - hurkok beevezésével érjük el a
Pap-tanyai, vagy más néven
Cirok-hidat (6,2 cskm). A közelben a bal parton iható vizű artézi kút is fellelhető (úp.: 015viz), melyhez vagy itt, a hídnál kell kiszállnunk és elsétálnunk (track: V005o023, 370 m), vagy kissé lejjebb, egy horgászhelynél megállnunk (úp.: 014kbp), és felmennünk a meredek partfalon (track: V005o024). Így 50 méter megtételével érjük el a kutat (ezt a helyet horgászok alakították ki, és általában nem örülnek a közös jelenlétnek).
A híd feletti nagy „S”-kanyarulat beevezését követően érünk el a Ludas-ér torkolatáig (7,4 cskm), melyet eddig nem tapasztalt keskeny szakasz követ egészen a hídig (Úsztató major, 7,9 cskm). Itt kiszállva egy 280 méteres sétával közkút is elérhető (úp.: 016viz, track: V005o025). A magas parton messzebb látható lakóházak Szegvár kórógyszentgyörgyi részéhez tartoznak.
Ezt követően egy keskeny szakaszon haladva néhány kanyarulattal feljebb érjük el a Kórógy-ér torkolatát (10 cskm), ahonnan már látómezőkbe kerül a túránk következő átemelési pontját jelentő zsilip (10,2 cskm, úp.: 017atemp). A felső vízen náddal borított partok mentén siklunk tova nagy jobbos kanyarulatban, mígnem kiérve a területről Szegvár lakóépületei közé csöppenünk. Vízig nyúló telkek, kertek mentén evezünk itt az elkeskenyedő mederben, amely különös hangulatot kölcsönöz e szakasznak. Láthatunk karnyújtásnyira lévő, szinte vízig érő utcát is. Kiérve e szakaszról kiszélesedik a „folyó” és elénk tárul a katolikus templom (tornya jó fotótémát kínál), az egykori várfal, valamint a Szent János-híd is (12,2 cskm). Azonban még a híd elérése előtt vár bennünket túránk szegvári pihenőhelye, ki- és beszálló pontja (úp.: 018kbp). Itt a bal parton célszerű kiszállni, megpihenni, miközben néhány lépéssel arrébb sétálva érdemes megnézni a víz szélén található egykori várfal (úp.: 017latv,
track: V006o026)
még fellelhető részeit (nincs jó állapotban, ezért óvatosan járjuk körül)!

Utunkat folytatván a híd után ismét jó lehetőség kínálkozik a templom képi megörökítésére, majd jól karbantartott, kedvelt pecahelyek tűnnek fel balunkon (kissé jobbra húzódva kisebb eséllyel gubancolódunk damilba, és a „békés egymás mellett élés” is könnyebben megvalósítható). A párhuzamosan futó műúttól jobbra ívelő kanyarulattal válunk le, melyet két - hosszan belátható - szakasz követ, balról horgászhelyek végeláthatatlan sorával (itt is érdemes a fenti „konfliktuskerülő” megoldást választani)! A kissé monoton – és intenzív uralkodó széljárás esetén felettébb „munkás” - szakasznak a „Fahídnak” nevezett, ám valójában vasbeton szerkezetű híd (14,8 cskm) vet véget. Az alatta történő átjutáshoz jól le kell kucorodnunk a hajóba. Felette egy szűk jobbos kanyarulat, majd - bő 4,5 km hosszan - íves részek követik egymást. E szakaszon hol keskenyebb, hol szélesebb vízen élvezhetjük az Alsó-Kurca nyugalmát. Itt-ott tanyák is állnak a parton, melyek a hamisítatlan alföldi táj békéjével teszik még teljesebbé az élményt.

A Berki hidat a 18,4 cskm-nél érjük el. Alsó oldalán a bal parton (DK-i oldal) kiszállva (úp.: 020kiszp) rövid sétával (135 m, track: V005o027) fel tudjuk tölteni vízkészletünket. A régi iskolaépület mellett, egy „beugróban” mind közkút, mind artézi kút fellelhető (úp.: 021víz).
Lapátot ragadva rövid evezést követően megérkezünk túránk utolsó átemelési pontjához a Talomi tiltóhoz (Berki zsilip, 19,1 cskm), (úp.: 022atemp). Kiszálláshoz a műtárgy közelében célszerű helyet keresnünk. Leszállásunkat nehezítheti, hogy időnként uszadék is felszaporodik a felső oldalon, de kellő körültekintéssel ez a probléma könnyedén megoldható. Gyakran találkozhatunk itt is horgászokkal.

A nagy ívű jobbos kanyarulat (Disznó-zug) szűkebb bal-ívbe vált, és immár a 451-es főút hídja alá kerülünk (20,0 cskm), melyet néhány enyhe kanyarulat követ.  A következő műtárgy a Stammer-híd (21,7 cskm), mely ismét „meghajlásra” kényszerít bennünket. Itt a jobb oldalon már Szentes belterületének egy része található egy rövid szakaszon, ezt követően azonban még lehetőség nyílik „megélni a vadont” egy kicsit. Az llona-parti gyaloghíd a 22,4 cskm szelvényben „áll elénk”. Lassítsunk! Átkelnünk a jobb part mentén célszerű (nyugati oldal), erről ugyanis kicsit magasabb a szerkezet, de itt is le kell hajolnunk az átsiklás idejére. A korábbi, fa szerkezetű híd cölöpjeinek csonkjai a meder középső részén, a víz szintje alatt rejtőznek, ez komoly veszélyforrás, legyünk óvatosak!
Felsővízen tovább haladva kikötési pontunk felé kiöblösödő és összébb szűkülő részek váltogatják egymást. A második kiszélesedő részt követően hirtelen kerülünk ismét vissza a „civilizációba”. A Szentesi Üdülőközpont csúszdájának, majd kőházikóinak látványa szakít ki bennünket végérvényesen a természet szoros öleléséből, egyben esélyt teremtve a kaland túlélésére. A Kertészeti Kutató Állomás és az Üdülőközpont között húzódó (lezárt) acélszerkezetű gyaloghíd (23,6 cskm) feletti balos kanyarulatban a kemping lenyúlik egészen a vízig, mely hangulatos lakóhelyet biztosít az alkalmi letelepedőknek. A kiöblösödő részben helyezkedik el balról az Üdülőközpont mólója is, amely az Üdülőközpont területéhez tartozik, ezért se itt, se a területhez tartozó partszakaszon ne szálljunk ki előzetes egyeztetés nélkül, hiszen ez jogosulatlan belépésnek számít! (Elérhetőségük ITT.)
A szűkületet elérve már szemünk elé tárulnak Szentes központi épületeinek jellegzetes tornyai, a település központjának Kurca-parti látképe. A hidak sorának vége felé a 2018-ban újjá épített, gyalogosforgalmat bonyolító Eszperantó-híd (24,3 cskm) alatt siklunk át. A folyóvízi szökőkút megcsodálása közben a háttérben már jól látszik a boltíves közúti kőhíd (a hidat 2012-ben szélesítették ki és újították fel, 24,4 cskm). Innen már az ív alól is láthatjuk túránk célállomását, a Dózsa-ház mellett található mólót (24,5 cskm) (úp.: 023erkp).

Feldolgozták: Erdélyszky SzilviaVirág Olga(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük.
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)

Leírás letöltése: WordPDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT. 

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)
1184. Szegvár, a vár és a malom (GCSzeg)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V005_03 Szentes térsége / Vizek útjain / Alsó-Kurca kör #2 (2 nap) 1 49 km 5 1 0 1 reszletek
V005_04 Szentes térsége / Vizek útjain / Alsó-Kurca kör #3 (3-nap) 1 49 km 4 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: