Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V005_13 Túranév: Szentes térsége / Vizek útjain / Csongrádi csillag #5 (2 nap) Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2019-02-12
2019-03-11
2018-06-02
Nehézség: Táv: 55 km Átemelések száma: 4 db  

54,5 km-es túránk során felevezünk a csongrádi Öregszőlők területének felső szélén található homokpadig. Közben a múltidéző átkelést biztosító pontonhíd, az Ellés monostor romjai (a Bor-Kalán nemzetség monostora a XI. századtól a XVI. század közepéig állt fenn, az első írásos emlék róla 1306-ban keletkezett), valamint az 1887-ből származó vízmérce mind-mind visszavezet bennünket az időben.
Másnap a Kurcára emelünk át, hogy megismerhessük a felső szakasz nagy ívű kanyarokkal futó vidékét, valamint felkereshessük Koszta József (Szentes legjelentősebb festőművésze) egykori tanyájának helyét, alkotásai jelentős részének ihletet adó közegét.


1. nap (28,5 km, track: V005m131, V005m132, V005j131)
Kiindulási pontunk a St. Jupát SE. Vízitelepe mellett található komplejáró (237,8 fkm), (úp.: 000iep).
Innen felfelé a strand irányába induljunk el. (A track csupán a túraútvonal műholdképén történő eligazodást, valamint a nevezett pontok terepen történő könnyebb beazonosítását szolgálja, nem feszesen követendő nyomvonal. Folyásiránnyal szemben történő haladásunknál célszerű a parthoz közelebb, lefelé haladva, beljebb, a sodorvonal közelében haladnunk.)
239 fkm-nél hagyjuk el a szentesi üdülőterületet. Innentől kezdve egy háborítatlanabb szakaszon evezhetünk, de mire elmélyednénk benne, megpillantjuk előbb a közúti, majd szinte rögtön utána a vasúti hidat is. A kettő között található a 240 fkm-es tábla (j.). A hidakat elhagyva ismét nyugalomra lelhetünk. (A túrán célszerű követnünk a folyóvízen felfelé evezők stratégiáját, miszerint a kanyarok mentén oldalt váltunk, hogy mindig a belső íven haladjunk. Így részben rövidebb a táv, részben a sodrás is csekélyebb. De ha kíváncsiságunk irányítja hajónkat, ne habozzunk azt az oldalt választani, amelyik jobban felkeltette érdeklődésünket.)
Alacsony vízállásnál a 243 fkm alatt/felett található nagy balos kanyarulatban jelentősen el kell távolodnunk a parttól, hogy evezőnk ne érjen le időnként a mederfenékre. Ez a rész már a csongrádi üdülőterülethez tartozik. A Körös-torokot megpillantva, nagyobb figyelemre lesz szükségünk: biztonságos távolságban kell kikerülnünk a hosszan elterülő és jelentősen benyúló kikötőt! Ne szálljunk ki itt, mivel ez a terület inkább a „motorizáltaké”, és jobb a békesség...
Leküzdve az akadályt már láthatjuk a híres homokpadot, mely pihenőhelyünk és strandolási lehetőségünk is egyben (243,9 fkm, úp.: 001kbp).
Nyári szezonban a terület alsó és felső részén van lehetőségünk kikötni. A strandhoz tartozó partszakaszon a frekventált üdülőhelyeken szokásos gasztronómiai kínálatot találja az erre vágyó. A terület bejáratánál, a körforgalom mellett artézi kút is van (úp.: 002viz), mely értékes és olcsó folyadékpótlást biztosít.
Fontos: ne feledkezzünk meg felszerelésünk biztonságáról!

A partszakasz közepe körül találjuk a fémből készült Rév-kilátót (belépős, úp.: 003kilat), melyről remek panoráma nyílik a környező területekre.
(A hosszabb,  időigényesebb felfedezéseinket célszerű a délutáni kikötéskor megtennünk, nehogy kicsússzunk az időkeretünkből!)

Ismét vízre szállva és tovább evezve meg kell küzdenünk a fürdőzésre kijelölt terület bójáinak megkerülésével (a part és a bóják közötti terület a fürdőzőké, figyeljünk rájuk!).
Az üdülőterület felső szélénél hosszabb „sarkantyú(70 m, 244,6 fkm) bújik meg a mederben, amely alacsony vízállásnál a felfutás veszélyével jár (ha a tracket követve átkelünk a túlsó oldalra, nem kerülünk a kőgát fogságába)!
A pontonhíd alatti komplejárónál lehetőségünk nyílik kiszállni és megmártózni (247,2 fkm, úp.: 004kbp). (FIGYELEM: Ez nem strand! Szolídan hűtsünk, frissüljünk!) Innen a pontonhíd szerkezetét is szemügyre tudjuk venni. Ha kedvünk tartja, akár fel is sétálhatunk rá. Ez az első állomása múltba nyúló programunknak (úp.: 005latv). A híd mai külsejét 1957-ben nyerte el, de az első építmény már 1896-ban összekötötte a várost a nagyréti termőterületekkel. (Történeti áttekintés ITT található.)
Következik az átevezés a pontonhíd alatt! A meder közepén található pontonközben lehet sportcélú hajókkal átkelni. Ezt egy „SPORT” feliratú tábla jelzi (úp.: 006info)! ( Méretesebb vízi jármű érkezése esetén a hidászok a híd egy 53,6 méteres szakaszát kishajóval félrevontatják úgy 15-20 perc alatt az átkelés lebonyolítása érdekében. A híd kinyitásáról készült Time Lapse videó ITT.) Ha több hajóból álló flottával túrázunk, akkor az átevezésnél egyesével menjünk, kellő távolságot tartva egymás között! A híd alatt a folyás kissé ferde, nem merőleges a szerkezetre, ez veszélyes lehet!
Átérve a híd alatt ne akarjunk egyből a partszegélyre menni, lapos szögben térjünk ki a meder szélére. Ne kockáztassuk az esetleges alásodródást! (Az Alsó-Tisza egyetlen - általam jelentősnek tartott - veszélyforrása a parthoz rögzített műtárgyak alá történő sodródás. A tracket követve biztonságos helyen haladhatunk.)

Tovább lapátolva felfelé a jobb part mentén, több rövid sarkantyúval is szembekerülünk, mely alacsony vízállásnál óvatosságra int. 
(Figyeljük a vízfelszín fodrozódásainak árulkodó jeleit!)
A 250,1 fkm-nél  a vízig nyúló telkek kezdete, a mólók hosszan elnyúló sora előtt a Tisza egyik legkiterjedtebb partvédelmi kövezése található a víz felszíne alatt/felett (vízállás függvényében). (A tracket követve - behúzódva a sodorvonalba, kockázatmentesen - felfutás veszélye nélkül kerülhetjük ki a terméskő sarkantyúk hálózatát.)
Ismét a part mellé érve a stégeket kell kerülgetnünk. Itt gyakran horgászok lesik a pecabot végének rezdüléseit. A 252,9 fkm-nél elhaladunk az egykori révátkelő mellett, de erről már csak a parton, a fák között álló révészház árulkodik. Lentről a vízről észrevehetetlen. Kissé odébb (253,7 fkm) kicsiny homokszegély kínál kiszállásos pihenőre lehetőséget, de a fordulópontként megjelölt homokpadunk sincs már messze. Egy nagyobb öböl következik, mely a vizet is alaposan megforgatja, így egy rövid szakaszon segítségünkre lehet a haladásban. Elhagyva a Bokrosi-csatorna torkolatát egyszer csak megpillantjuk a 254,9 fkm-nél található homokpartot. Ez túránk fordulópontja (úp.: 007ford). Itt közepes vízállás esetén is homokra tudunk kiszállni, pihenhetünk, fürödhetünk.

Hajónkat a vízre taszítva végre élvezhetjük eddigi küzdelmünk „gyümölcsét”: időnként adjuk át magunkat a gravitációnak, élvezzük a tiszai „csorgás” megnyugtató élményét! (Ne essünk abba a hibába, hogy - túlbuzgó aktivitásunk hatására - mire hátradőlnénk átadni magunkat a természet csendjének, már átsiklottunk az igazán csendes, békés szakaszon!)

Néhány látványosságot is megemlítünk, hogy ki-ki érdeklődése és rendelkezésre álló ideje függvényében dönthessen megtekintésükről.
A 249,6 fkm-nél a bal parton az Ellés monostor romja kínálkozik (úp.: 009latv). Ehhez a 008kbp útpontnál kell kiszállnunk, és a V005o132 elnevezésű trecket követve 325 métert sétálni. Az út egyetlen kihívása a partszegélyen történő feljutás.
(Ellés monostorról háttér információk ITT, ITT és ITT, valamint a terepen is találunk több turisztikai információs táblát.)

Megérintve a hely múltjától és szellemétől térjünk vissza hajóinkhoz, és a jelen időbe!

A pontonhídnál lefelé haladva is elővigyázatosnak kell lennünk, hisz a sodrás feltartóztatatlanul visz bennünket a híd irányába. Vízi járművünk kormányozhatóságának érdekében őrizzünk meg némi sebességet a vízhez viszonyítva!
Leérve a 246,2 fkm-ig igazi unikumra lelhet az erre fogékony túrázó: a város felőli oldalon, a vízmércénél (úp.: 010latv, track: V005o133) megszemlélhetjük az 1887-ben telepített vízszintmérő egy részét, valamint az ekkor épített lépcsőt és a mellette lapuló emléktáblát
(+440 cm szinttel egyvonalban)!

Továbbhaladva a Körös-torok felé, ismét strandolhatunk kedvünk szerint, valamint ekkor érdemes meglátogatni a korábban említett kilátót is
(úp.: 003kilat).
 

Táborozásra két lehetőségünk kínálkozik:
1. / Felpakolunk a (fizetős) kempingbe, hogy élvezhessünk az általa kínált kényelmet (zuhanyzó, WC, főzési lehetőség, stb.), de ezzel jóval közelebb kerülünk a zajos éjszakai élet erős hangforrásaihoz. Közvetlenül a bulik egyik helyszínéül szolgáló ún. „Vállalkozók Udvara” mellett található a kemping, mindössze egyetlen vékonyka kerítés választja el őket egymástól.
2. / Lent maradunk a vízhez közelebb, a part alsó szakaszán, csendesebb, és könnyebben kontrollálható tábort kialakítva. (Én mindig az utóbbit választom, és ezt is javaslom. Hideg vizes zuhanyzót, WC-t, mosdót találunk a parti sétány mellett is, ezek ingyenesen használhatók.)

FIGYELEM! Ez a hely nem csak az egyedülálló homokfövenyéről ismert, hanem élénk éjszakai életéről is, mely majdnem minden hétvégén tetőfokára hág! Emiatt sokszor megfordul itt az élet: akkor indul a buli, amikor már nyugovóra kellene térni, egész éjszaka tart az „őrület” (több helyszínen folynak különböző zenés rendezvények az üdülőterületen), és ez sokszor csak napkeltére, vagy még később hagy alább. Túránk tervezésekor éppen ezért nagyon fontos, hogy tájékozódjunk előre az aktuális rendezvényekről, vagy legalább a kikötést követően érdeklődjünk ezekről a kemping recepcióján, hogy ne egy kellemetlen éjszaka emlékével kezdődjön túránk második napja. 

2. nap (26 km, 4 átemelés, track: V005m133, V005m134, V005m135, V005j132, V005j133, V005j134, V005j135)
Reggel használjuk ki a strand nyújtotta lehetőségeket, majd „tengerre”!
A stranddal szemben, a Körösben induljunk. Fél kilométernyire a torkolattól, a jobb oldalon vízkivételi mű található: az ott látható két csövön látják el a Kurcát vízutánpótlással a Körösből. Mellette található túránk első átemelési pontja (úp.: 011kbp). A töltésig csatorna szállítja a vizet, lehetőséget teremtve (némi száraz szakasz beiktatásával) turisztikai célú hajózásra.
(A műtárgynál ne fürödjünk: tilos és veszélyes is! A szerkezet üzemelése esetén különösebb hanghatást nem tapasztalunk, viszont jelentős szívóerővel rendelkezik a vízszint alatti csővégeknél, mely komoly veszélyforrást jelent.)

Rövid száraz szakasz (90 m), majd leszállás következik (úp.: 012kbp). (Ez nem állandóan feltöltött csatorna. Állapotáról célszerű előre tájékozódnunk, helyismerettel rendelkezőtől. Ha minket kérdezel, általában tudunk információval szolgálni, esetleg elgurulunk bringával megnézni neked.) 680 m leevezését követően ismét kiszálló pont (úp.: 013kbp) következik. (Itt is legyünk körültekintőek! Ne közvetlenül a végénél hajtsuk végre a műveletet! Ha feltöltési időszakban érkezünk, akkor áramlás van a csatornában, és a végétől a töltés alatt elhelyezkedő csövön halad tovább a víz. Ez pedig komoly veszélyforrást jelent!) A hajót kiemelve át kell sétálnunk vele a töltés túlsó oldalán, a 190 m-re lévő ki-beszálló pontra.  A track mentén menjünk a fűzfák alatti részre, hogy megfelelő helyre érjünk (úp.: 014kbp). Közben elhaladunk a helyiek által „lavór” néven emlegetett ellennyomó medence mellett.

A meder elejétől, a zsiliptől indulva (39,2 cskm) néhány nagy ívű kanyarral kezdjük meg a 8,4 km-es kurcai szakasz bejárását. E részen hétvégi telkek, rajtuk házikók jelennek meg a partokon. Az elért nádszűkületet követően frekventált részre érkezünk. Jobbunkon szinte összeérnek a mólók, melyeken (különböző kidolgozottsággal) több helyütt kalyibák is állnak. A vízi alkalmatosságokon horgászok lesik a pecabotok spiccének mozgásait, úszók rezdüléseit. Ezen a szakaszon szerencsés, ha az ellenkező oldal felé húzódunk némileg, arról nád övezi a partszegélyt.
Kicsivel odébb úgy érezhetjük, hogy visszamentünk az időben, 35,9 cskm-nél érjük el a használaton kívüli fahíd még fellelhető szerkezeti elemeit egy mesterségesen kialakított szűkület partjai között feszülve (úp.: 015hid). Kicsivel lejjebb a 35,1 cskm szelvényben evezünk át a 45123-as út hídja alatt. Tovább haladva hatalmas ívek, hurkok beevezésébe kezdünk, melyek partján (szórványosan) tanyák, hétvégi házak találhatóak.  A parton vagy mólókon ülő, zsákmányra leső horgászokkal gyakran találkozunk. Célszerű a meder közepén haladnunk, hogy ne gabalyodjunk a damiljukba. Kilométerekkel lejjebb látjuk meg az előttünk keresztben húzódó töltést, rajta földutat, mely a Zuhogói tiltót rejti (30,6 cskm).
Ez túránk fordulópontja (úp.: 016ford). Kiszállásra a velünk szemben lévő középső szakasz a legalkalmasabb. Itt pihenőt tudunk tartani, valamint kettő kiegészítő programot is ajánlunk. 
A közelebbit DK-re indulva, 115 m sétával érjük el (úp.: 017latv, tack: V005o134). Ez egy emlékhely, az itt hősi halált halt Ifj. Vitéz Nemes Kisbarnoki Farkas Ferenc magyar királyi páncélos hadnagy emlékére.

A távolabbi ÉNY-ra, majd a DNY-ra indulva, 1,4 km gyalogtúrával érhető el (úp.: 018latv, track: V005o135). Ezen helyen állt Koszta József (Szentes legjelentősebb festőművésze) lakhelye, tanyája. (Kérlek, úgy érj ide, hogy az ITT és ITT elérhető anyagokat áttanulmányoztad. Főként pedig arra, hogy ennek a videónak a megnézésére szánj 24 percet, hátradőlve, nyugalomban! Ha nem így érkezel, nem fogod érteni, miért ajánlom, hogy gyere ide. Nem fogsz itt találni sem műtermet, sem tanyát, de már az összedőlt falak agyagtégláinak maradványait is visszahódította a vad természet. Ha azonban felkészülten érkezel, meg fog érinteni a hely szelleme. Ameddig bandukolsz ide, s vissza a Kurcához, tarts nyitva a szemed! A táj, a környező tanyák, a korábban látott képek… Csak így értheted meg.)
A kiegészítő programok idejére ne feledkezzünk meg felszereléseink biztonságba helyezéséről!

Visszatérve hajóinkhoz, a felső oldalon szálljunk vízre. A Körös-torok eléréséig az idefelé bejárt úton haladjunk, szem előtt tartva a fent leírt instrukciókat, figyelmeztetéseket. Különösen a ki-, és beszállópontok környékére vonatkozókat.

A Körös-torokban strandoljunk kedvünk szerint!

Pancsolásunk, nézelődésünk végeztével indulhatunk haza.
Lefelé haladva ismét átadhatjuk magunkat a „csorgás” nyújtotta élménynek. Ezt egy kicsivel lejjebb, a nyugodtabb, csendesebb szakaszon az igazi megtenni.

Elérve a szentesi strandot (238,6 fkm) kiköthetünk (főszezonban a strand területét jelző bójákon kívül eső alsó vagy felső partszakaszt választva). A parton, a nyárfák alatt tiszta vizű artézi kutat (úp.: 019viz), a szezonban pedig büfét és mosdót is találunk. Számos sportlehetőség adódik itt (lábtengó, strandfoci, kosárlabda, röplabda, asztalitenisz).

Hajóba szállva gyorsan megérkezünk kiindulási pontunkra, mely kiszállási helyünk is egyben.

Feldolgozták: Virág Olga, Erdélyszky Szilvia(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük.
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)

Leírás letöltése: WordPDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT. 


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V005_12 Szentes térsége / Vizek útjain / Csongrádi csillag #4 (2 nap) 1 55 km 6 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: