Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: G003_02 Túranév: Szentes / Városi séta a Kurcaparton #2 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2017-12-18
2018-01-18
2019-03-02
Nehézség: Táv: 2 km Szilárd burkolat: 26 %  

 

2,4km-es sétánk a Kurca belvárosi szakaszán, a víz mindkét partját bejárva, felfelé vezet.

Néhol kiépített sétányon bandukolva haladhatunk. Utunk kezdeti- és végszakaszán köztéri alkotásokban és építészeti látványosságokban gyönyörködhetünk; középső harmadán a természet kínál látnivalót a kirándulónak.


A séta indulási pontja (úp.: 000iep) a Dózsa-ház / Jupát Túrabázis (itt parkolási lehetőség is található).
A parkolóból a sétányon induljunk a híd felé, kellő körültekintés után keljünk át a főúton a szemben lévő emlékműhöz,
mely a II. világháború áldozatainak emlékére épült (úp.: 018emlek).
A hídon átsétálva, a városközpont felé eső hídfőnél áll Nepomuki Szent János szobra (úp.: 024kozta), információkkal ellátva
(képmellékletek ITT, ITT és ITT).
Sétánkon érdemes a híd járdájának mindkét oldalán lelassítani egy kicsit: részben az innen nyíló panoráma, részben a járdába épített márványlapok információtartalmának megismerése miatt (képmellékletek ITT, ITT, ITT és ITT).
A számos látnivaló megtekintése után nekivágunk a választott útvonalnak.
A hídfőtől felfelé indulva mehetünk a sétányon (nyomvonal ide van rögzítve), de balra, lejjebb, a vízhez közelebb is haladhatunk a füves területen, a mocsári ciprusok és a sövénysáv közelében. A lejtős szakasz végén (úp.: 028elag) nyomvonalunk letér a sétányról (ami rövidesen kerékpárútba torkollik). Egyenesen, a füves partszakaszon folytatjuk utunkat.
A következő hídfő elérése után szilárd burkolaton gyalogolhatunk egyenesen tovább, de ez már közút. Erre legyünk tekintettel! A nyomvonal a diófák alatt levezet minket a füves partszakaszra és a fasor mentén kígyózik tovább.

A Makai-hídnál keresztezzük a járdát (úp.: 031elag), majd a víz vonalát követve, kissé járatlanabb ösvényen a következő hídig baktatunk.

 


Csobogás jelzi a helyet
(úp.: 032kif), ahol a Gyógyfürdő csurgalékvize érkezik a Kurcába. A híd járdáján átkelve kerüljük meg az itt futó betonkorlátot, majd térjünk vissza a part menti gyepes sávra. (Választhatjuk az aszfaltozott részt is, de ez esetben ismét közúton haladunk!) Kicsit odébb (úp.: 035) telepített dió-, és fügefák buja sávja integet.

A gyaloghíd hídfőjét elhagyva, a kerékpárutat elérve már az aszfaltcsíkon ballagunk tovább, hacsak nem a keskeny zöld sávot választottuk közvetlenül a vízparton. A Művelődési és Ifjúsági Ház hídját elérve megtudhatjuk a járdába épített márványlapból (úp.: 037latv), hogy a Janó György sétányon vagyunk. Innen - sétánk utolsó szakaszán - földes ösvényen tudunk továbbmenni. Közben elhagyjuk a helyi védettséget élvező tölgyfát (úp.: 038latv), melynek körbejárásában a Sporttelep kerítése megakadályoz minket. Ám az ösvényről is jól láthatjuk terebélyességét.
Ide már közel van a Dózsa-ház, melynek parkolójából indultunk. Megpillantjuk mellette a vízen ringatózó mólót, (úp.: 039molo) ahol utunk végeztével megpihenhetünk. (Legyünk figyelemmel a vízi alkalmatosság veszélyforrásaira és tartsuk be a fürdési tilalmat!). Ha az alattunk csordogáló Kurca felkeltette érdeklődésünket, és kedvünk támadt némi túrakenuzásra, akkor ITT tájékozódhatunk igénylésével kapcsolatban!
Mielőtt hazaindulnánk, megtekinthetjük az épület előtti parkban található Trianon-emlékművet (úp.: 041emlek).

Ha úgy érezzük, hogy maradt még lekötendő energia a gyerkőcökben, vagy szüleikben, egészítsük ki programunkat!
Átmehetünk a Széchenyi Ligetbe sétálni, vagy megtekinteni a Liget mélyén megbúvó Csallány Gábor kiállítóhely tárlatát (úp.: 040muze).

Feldolgozták: Virág Olga, K. Máté(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Kormányos igénylésével kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: