Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V003_02 Túranév: Szentes térsége / Alsó-Kurca #2 / Szentes - Szegvár - Szentes Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2017-12-19
2019-11-08
2019-05-12
Nehézség: Táv: 24 km Átemelések száma: 2 db  


Elhagyva a város központi részét, egy 24,4 km-es vízitúra során a kalandor szinte részévé válhat a Kurca „vadvilágának”.
Szegváron betekintést nyerhet a település helytörténetébe, valamint kipróbálhat egy átemelési helyet is, mely ezen a vízen kenuzva egyébként is kikerülhetetlen feladat.


 Kiindulási pontunk a Dózsa-ház / Jupát Túrabázis mellett található móló  (24,5 cskm), (up.: 000iep).
Innen lefelé, a boltíves kőhíd irányába indulunk el. A hidat 2012-ben szélesítették ki és újították fel (24,4 cskm). Áthaladunk alatta, és közvetlenül utána megcsodálhatjuk az egyedülálló folyóvízi szökőkutat. Az Eszperantó híd (24,3 cskm) következik, szerkezete acél cölöpökön nyugszik.
Kissé távolabb kiszélesedik a „folyó”, és élővilága is gazdagabbá válik. Innen évszaktól függően kisebb-nagyobb víziszárnyasokkal, mocsári teknősökkel, színes repülő rovarokkal is gyakrabban találkozhatunk.
Ebben a kiöblösödő részben helyezkedik el az Üdülőközpont mólója  (j.), amely magántulajdon. Se itt, se a területhez tartozó partszakaszon ne szálljunk ki előzetes egyeztetés nélkül! (Elérhetőségük ITT.)
A kanyarulat végén – ismét keskenyebbre szűkült folyón - érjük el az acélszerkezetű Kutató hidat (23,6 cskm). Itt aztán tószerűvé szélesedik a víz, így a továbbhaladás irányát nem biztos, hogy azonnal észrevesszük. Kievezésünk helyén keskeny a Kurca, és kedvelt horgászhely is.
(Legyünk tekintettel a horgászokra!)
Ezután vadregényesebb szakaszok következnek. Később elérjük az acélszerkezetű llona-parti gyaloghidat (22,4 cskm), amely egy öblösebb rész után következik. Lassítsunk, átkelnünk a j.-part mentén célszerű (NY-i oldal)! Erről ugyanis kicsit magasabb a szerkezet, de itt is le kell hajolnunk az átsiklás alatt. A korábbi, faszerkezetű híd cölöpjeinek csonkjai a meder középső részén, a víz szintje alatt rejtőznek, ez komoly veszélyforrás lehet!
Később ismét lakott területhez érünk (b.). A Stammer híd - melyet hamarosan elérünk (21,7 cskm) -, szintén „meghajlásra” késztet bennünket, de itt mehetünk lendületből, mert ez picivel magasabb az előzőnél. A sikeres átkelést követően néhány enyhe ívű kanyarulat után érjük el a 451-es főút hídját (20,0 cskm). Ezután nádasokkal övezett szakaszon evezünk: rövidebb jobbos ív, majd egy nagy balkanyarulat (Disznó-zug) után pillanthatjuk meg a Talomi tiltót (Berki zsilip, 19,1 cskm), (úp.: 002atemp).
Kiszálláshoz a műtárgy közelében célszerű helyet keresnünk. Nehezíti ezt, hogy az uszadék is felszaporodik időnként, de kellő körültekintéssel ez a probléma megoldható. Gyakran találkozhatunk itt is horgászokkal.
Az alsó oldalon történő leszállás után rövid evezéssel elérjük a Berki hidat (18,4 cskm). A b-parton (DK-i oldal) kiszállva (up.: 003kiszp) rövid sétával (135 m, track: V003o021) fel tudjuk tölteni vízkészletünket. Itt mind közkút, mind ártézi kút működik (úp.: 004víz) a régi iskolaépület mellett, egy „beugróban”. Továbbkenuzva hol keskenyebb, hol szélesebb vízen élvezhetjük az Alsó-Kurca nyugalmát. Itt-ott tanyák is vannak a parton, melyek a hamisítatlan alföldi táj békéjével teszik még teljesebbé az élményt. Néhány íves rész és bő 4,5 km után egy szűk balos kanyarulatból kievezve pillantjuk meg a Fahídnak nevezett, ám valójában vasbeton szerkezetű hidat (14,8 cskm). Az alatta történő átjutáshoz jól le kell hajolnunk.
Túlsó oldalán népszerű horgászterületre érkezünk. Két hosszan belátható szakasz következik, jobbunkon sűrűn elhelyezkedő, karbantartott pecás helyekkel. Kissé balra húzódva kisebb eséllyel gubancolódunk damilba. Az alsó oldalon már a lakott terület szélét is elérjük, ahol a katolikus templom tornya kínál fotótémát a túrázóknak. A Szent János híd (12,2 cskm) alatt átevezve érjük el túránk fordulópontját (úp.: 001ford). Itt, a bal parton célszerű kiszállni, megpihenni, néhány lépéssel elsétálni a víz szélén található várfal (úp.: 005latv, track: V003o022), még fellelhető részeihez. (Ne másszunk fel rá, nincs jó állapotban!) Kicsit hosszabb sétával (305 m) felkereshetjük a Jaksa János Helytörténeti Gyűjteményt is (úp.:006latv, track: V003o023). A tárlatról részletek ebben a videóban láthatók, 5:30-7:30-ig
(Látogatása előzetes bejelentkezést igényelhet! Elérhetőség: 30/448-1587, nyitva tartás ITT.)

Pihenést és felderítő utat követően hajóba szállva, visszafelé a már ismert vízen haladhatunk a kiszállópontig.

(Vízi tracket nem azért töltöttünk fel, mert félünk, hogy elveszel; hanem azért, hogy be tudd tájolni az érintett szakaszt a műholdképen.)

Feldolgozták: Virág Olga,  (VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk!  /Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, kenu szállításával kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)
1184. Szegvár, a vár és a malom (GCSzeg)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V003_03 Szentes térsége / Alsó-Kurca #3 / Szentes - T-3 zsilip (Szegvár) - Szentes 1 28 km 6 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: