Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V003_04 Túranév: Szentes térsége / Alsó-Kurca #4 / Le a végéig Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-08-05
2019-01-20
2018-05-20
Nehézség: Táv: 45 km Átemelések száma: 4 db  

 45 km-es vízitúránk során a kalandor felfedezheti az Alsó-Kurca vízi világát.
Rövidebb település-közeli részek és szűkebb-tágabb „vad” szakaszok váltják egymást.
A program több átemelést is igényel, valamint kiegészítő programokat is kínál. A táv hosszából adódóan a túrázó választani kényszerül a „csatolt” lehetőségek közül.
Célszerű pihenten, korán és némi kilométerrel a kezünkben indulni!
(A túrajavaslatnak kétnapos változata is elérhető, mely bővebben kiegészíthető a fellelhető látványosságok megtekintésével, valamint nem teljesítménytúra kategória, a napi távokból adódóan.) 


Kiindulási pontunk a Dózsa-ház / Jupát Túrabázis mellett található móló  (24,5 cskm), (up.: 000iep).
Innen lefelé, a boltíves kőhíd irányába indulunk el. A hidat 2012-ben szélesítették ki és újították fel (24,4 cskm). Áthaladunk alatta, és közvetlenül utána megcsodálhatjuk az egyedülálló folyóvízi szökőkutat. Az Eszperantó híd  (24,3 cskm) következik, szerkezete acél cölöpökön nyugszik.
Kissé távolabb kiszélesedik a „folyó”, és élővilága is gazdagabbá válik. Évszaktól függően kisebb-nagyobb víziszárnyasokkal, mocsári teknősökkel, színes repülő rovarokkal találkozhatunk.
Ebben a kiöblösödő részben helyezkedik el az Üdülőközpont mólója is (j.), amely magántulajdon. Se itt, se a területhez tartozó partszakaszon ne szálljunk ki előzetes egyeztetés nélkül! (Elérhetőségük ITT.)
A kanyarulat végén – ismét keskenyebbre szűkült folyón - érjük el az acélszerkezetű Kutató hidat (23,6 cskm).  Itt aztán tószerűvé szélesedik a víz, így a továbbhaladás irányát nem biztos, hogy azonnal észrevesszük. Kievezésünk helyén keskeny a Kurca, és egyben kedvelt horgászhely is. (Legyünk tekintettel a horgászokra!)
Innen vadregényesebb szakaszok következnek.  Egy öblösebb rész után elérjük az acélszerkezetű llona-parti gyaloghidat (22,4 cskm).
Lassítsunk: átkelnünk a j.-part mentén célszerű (NY-i oldal)! Erről ugyanis kicsit magasabb a szerkezet, de itt is le kell hajolnunk az átsiklás idejére. A korábbi, fa szerkezetű híd cölöpjeinek csonkjai a meder középső részén, a víz szintje alatt rejtőznek, ez komoly veszélyforrás!
Később ismét lakott területhez érünk (b.). A Stammer híd (21,7 cskm), szintén „meghajlásra” kényszerít bennünket, de itt mehetünk lendületből, mert ez picivel magasabb az előzőnél. A sikeres átkelést követően néhány enyhe ívű kanyarulat után érjük el a 451-es főút hídját (20,0 cskm). Ezután nádasokkal övezett szakasz kanyarog: rövidebb jobbos ív, majd egy nagy balkanyarulat (Disznó-zug) után pillanthatjuk meg a Talomi tiltót (Berki zsilip, 19,1 cskm), (úp.: 002atemp).
Kiszálláshoz a műtárgy közelében célszerű helyet keresnünk. Nehezíti ezt, hogy az uszadék is felszaporodik időnként, de kellő körültekintéssel ez a probléma megoldható. Gyakran találkozhatunk itt is horgászokkal.

Az alsó oldalon történő leszállás után rövid evezéssel elérjük a Berki hidat (18,4 cskm). Alsó oldalán, a b-parton (DK-i oldal) kiszállva
(up.: 003kiszp) rövid sétával (135 m, track: V003o041) fel tudjuk tölteni vízkészletünket. A régi iskolaépület mellett, egy „beugróban” mind közkút, mind ártézi kút működik (úp.: 004víz). Ezután hol keskenyebb, hol szélesebb vízen élvezhetjük az Alsó-Kurca nyugalmát. Itt-ott tanyák is vannak a parton, melyek a hamisítatlan alföldi táj békéjével teszik még teljesebbé az élményt. Néhány íves rész és bő 4,5 km után egy szűk balos kanyarulatból kievezve pillantjuk meg a Fahídnak nevezett, ám valójában vasbeton szerkezetű hidat (14,8 cskm). Az alatta történő átjutáshoz jól össze kell húznunk magunkat.
A túlsó oldalon népszerű horgászterületre érkezünk. Két - hosszan belátható - szakasz következik, jobbról sűrűn elhelyezkedő, karbantartott, pecás helyekkel. Kissé balra húzódva, kisebb eséllyel gubancolódunk damilba. Az alsó oldalon már a lakott terület szélét is elérjük. Itt a katolikus templom tornya kínál fotótémát a kirándulónak. A Szent János híd (12,2 cskm) alatt átevezve érjük el túránk szegvári pihenő-, és ki-beszálló pontját (úp.: 005kbp). Itt a bal parton célszerű kiszállni, megpihenni, néhány lépéssel elsétálni a víz szélén található várfal (úp.: 006latv, track: V003o042), még fellelhető részeit megnézni. (Ne másszunk fel rá, nincs jó állapotban!) Kicsit hosszabb sétával (305 m) felkereshetjük a Jaksa János Helytörténeti Gyűjteményt is (úp.:007latv, track: V003o043). A tárlatról részletek ebben a videóban láthatók, 5:30-7:30-ig
(Előzetes bejelentkezést igényelhet! Elérhetőség: 30/448-1587, nitva tartás ITT.)
(E látványosság megtekintését a visszafelé vezető útra javaslom időzíteni, nehogy kifussunk a rendelkezésre álló időkeretből.)

Hajóba szállva vízig nyúló telkek, kertek mentén evezünk tova az itt elkeskenyedő mederben, amely különös hangulatot kölcsönöz e szakasznak. Láthatunk karnyújtásnyira lévő, szinte vízig érő utcát is. Kiérve e szakaszról, ismét a vadonba csöppenünk. Náddal borított partok mentén siklik hajónk, mígnem a nagy balos kanyarulatot követően megpillantjuk a túránk következő átemelési pontját jelentő zsilipet (10,2 cskm, úp.: 008atemp). Az alsó vízen gyorsan elérjük a Kórógy-ér torkolatát (10 cskm). Keskenyebb szakaszon haladva, néhány kanyarulattal lejjebb még láthatunk lakóházakat a magas parton, ezek Szegvár kórógyszentgyörgyi részéhez tartoznak. A hídnál (Úsztató major, 7,9 cskm) kiszállva, 280 m sétával közkút is elérhető (úp.: 009viz, track: V003o044). Eddig nem tapasztalt egyenes, keskeny szakasz következik a Ludas-ér torkolatáig, majd nagy „S” kanyarulatot követően érjük el a Pap tanyai, vagy más néven Cirok hidat. A közelben, bal oldalon, ártézi kút is fellelhető (úp.: 010viz), melyhez vagy itt a hídnál kell kiszállnunk és elsétálnunk (track: V003o045, 370 m), vagy kissé lejjebb egy horgászhelynél megállnunk (úp.: 010kbp) és felmennünk a meredek partfalon (track: V003o046). Így 50 m megtételével érjük el a kutat. (Ezt a helyet horgászok alakították ki, és nem örülnek a közös jelenlétnek.)

Tovább haladva hatalmas –általam nagyon kedvelt- hurkok beevezésével érjük el túránk fordulópontját, az Albertcsőszházi tiltót  (úp.: 001ford,
1,9 cskm)
. Ez a szakasz ismét népszerű horgászhely, ahol mindkét oldalon kialakított pecaállások sorakoznak.
A zsilipnél kiszállva több lehetőség kínálkozik, melyeket a rendelkezésünkre álló időkeret és erőállapotunk függvényében mérlegeljünk.

1/ Pihenést követő visszaindulás.

2/ Átemelünk és beevezzük a még lentebb húzódó szakaszt (track: V003o048), mely 1,6 km hosszú. Ez a rész több íven keresztül húzódik, rendkívül vadregényes, náddal, sással szegélyezett rész. Igazi szép természeti környezet.

3/ Megtekintjük a híd túlsó oldalától induló (úp.: 011tano) Kurca-Parti Tanösvényt (track: V003o047), amely majdnem két kilométeren keresztül kanyarog a part mentén. Négy információs tábla mutatja be a terület élővilágát, valamint három pihenőhelyet is kialakítottak rajta.

4/ Mind vízen, mind parton áttanulmányozzuk, bejárjuk a területet.

Pihenést, barangolást, nézelődést követően hajóba szállva, visszafelé a már ismert vízen haladhatunk a kiszálló pontig.

(Vízi tracket nem azért töltöttük fel, mert félünk, hogy elveszel; hanem azért, hogy be tudd tájolni az érintett szakaszt a műholdképen.)

Feldolgozták: Virág Olga,   (VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk!  / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, kenu szállításával kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)
1184. Szegvár, a vár és a malom (GCSzeg)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V003_05 Szentes térsége / Alsó-Kurca #5 / Le a végéig_2-nap 1 48 km 5 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: