Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V003_05 Túranév: Szentes térsége / Alsó-Kurca #5 / Le a végéig_2-nap Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-08-05
2019-02-23
2018-05-20
Nehézség: Táv: 48 km Átemelések száma: 6 db  


48,2 km-es vízitúra során a kalandor felfedezheti az Alsó-Kurca vízivilágát.
Rövidebb településközeli részek és szűkebb-tágabb „vad” szakaszok egyaránt megtalálhatóak.
(A program több átemelést is igényel, valamint kiegészítő programokat is kínál.)


1.nap(25,7 km, track: V003m051, V003m052, átemelés: 4 db)
Kiindulási pontunk a Dózsa-ház / Jupát Túrabázis mellett található móló  (24,5 cskm), (up.: 000iep).
Innen lefelé, a boltíves kőhíd irányába indulunk el. A hidat 2012-ben szélesítették ki és újították fel (24,4 cskm). Áthaladunk alatta, és közvetlenül utána megcsodálhatjuk az egyedülálló folyóvízi szökőkutat. Az Eszperantó híd(24,3 cskm) következik, szerkezete acél cölöpökön nyugszik.
Kissé távolabb kiszélesedik a „folyó”, és élővilága is gazdagabbá válik. Ettől a szakasztól kezdve -évszaktól függően - kisebb-nagyobb víziszárnyasokkal, mocsári teknősökkel, színes repülő rovarokkal is gyakrabban találkozhatunk.
Ebben a kiöblösödő részben helyezkedik el az Üdülőközpont mólója is (j.), amely magántulajdon. Se itt, se a területhez tartozó partszakaszon ne szálljunk ki előzetes egyeztetés nélkül! (Elérhetőségük ITT.)
A kanyarulat végén – ismét keskenyebbre szűkült folyón - érjük el az acélszerkezetű Kutató hidat (23,6 cskm).  Itt aztán tószerűvé szélesedik a víz, így a továbbhaladás irányát nem biztos, hogy azonnal észrevesszük. Kievezésünk helyén keskeny a Kurca, és egyben kedvelt horgászhely is. (Legyünk tekintettel a horgászokra!)
Innen vadregényesebb szakaszok következnek. Odébb elérjük az acélszerkezetű llona-parti gyaloghidat (22,4 cskm), amely egy szintén öblösebb rész után kerül elénk. Lassítsunk! Az átkeléshez a j.-part mentén célszerű (NY-i oldal) hozzákezdeni! Erről ugyanis kicsit magasabb a szerkezet, de itt is le kell hajolnunk az átsiklás idejére. A korábbi, fa szerkezetű híd cölöpjeinek csonkjai a meder középső részén, a víz szintje alatt rejtőznek, ez komoly veszélyforrás!
Később ismét lakott területhez érünk (b.). A Stammer híd, melyet hamarosan megpillantunk (21,7 cskm), szintén „meghajlásra” késztet bennünket, de itt mehetünk lendületből, mert ez picivel magasabb az előzőnél. A sikeres átkelést követően, néhány enyhe ívű kanyarulat után érjük el a 451-es főút hídját (20,0 cskm). Ezután egy nádasokkal szegélyezett szakasz kanyarog: rövidebb jobbos ív, majd egy nagy balkanyarulat (Disznó-zug) után jutunk a Talomi tiltóhoz (Berki zsilip, 19,1 cskm), (úp.: 002atemp).
Kiszálláshoz a műtárgy közelében célszerű helyet keresnünk. Ezt nehezíti, hogy az uszadék is felszaporodik időnként, de kellő körültekintéssel ez a probléma megoldható. Gyakran találkozhatunk itt is horgászokkal.

Az alsó oldalon történő leszállás után rövid evezéssel elérjük a Berki hidat (18,4 cskm). Alsó oldalán, a b-parton (DK-i oldal) kiszállva
(up.: 003kiszp) rövid sétával (135 m, track: V003o051) fel tudjuk tölteni vízkészletünket. Itt mind közkút, mind ártézi kút működik (úp.: 004víz) a régi iskolaépület mellett, egy „beugróban”. Továbbkenuzva hol keskenyebb, hol szélesebb vízen élvezhetjük az Alsó-Kurca nyugalmát. Itt-ott tanyák is vannak a parton, melyek a hamisítatlan alföldi táj békéjével teszik még teljesebbé az élményt. Néhány íves rész és bő 4,5 km után egy szűk balos kanyarulatból kievezve pillantjuk meg a Fahídnak nevezett, ám valójában vasbeton szerkezetű hidat (14,8 cskm). Az alatta történő átjutáshoz jó mélyre kell hajolni.
Túlsó oldalán népszerű horgászterületre érkezünk. Kettő, hosszan belátható szakasz következik, jobbunkon sűrűn elhelyezkedő, karbantartott, pecás helyekkel. Kissé balra húzódva, kisebb eséllyel gubancolódunk damilba. Az alsó oldalon már a lakott terület szélét is elérjük, ahol a katolikus templom tornya kínál fotótémát a túrázónak. A Szent János híd (12,2 cskm) alatt átevezve jutunk túránk szegvári pihenő-, és ki-be szálló pontjához (úp.: 005kbp). Itt a bal parton célszerű kiszállni, megpihenni, néhány lépéssel elsétálni a víz szélén található várfal (úp.: 006latv, track: V003o052), még fellelhető részeit megnézni. (Ne másszunk fel rá, nincs jó állapotban!) Hajóba szállva vízig futó telkek, kertek mentén evezünk tova az itt elkeskenyedő mederben, amely különös hangulatot kölcsönöz e szakasznak. Láthatunk karnyújtásnyira lévő, szinte vízig érő utcát is. Kiérve a lakott területről, ismét a vadonba csöppenünk. Náddal borított partok mentén siklik hajónk, mígnem a nagy balos kanyarulatot követően megpillantjuk a túránk következő átemelési pontját jelentő zsilipet (10,2 cskm, úp.: 008atemp). Az alsó vízen gyorsan elérjük a Kórógy-ér torkolatát (10 cskm). Keskenyebb szakaszon haladva, néhány kanyarulattal lejjebb még láthatunk lakóházakat a magas parton, ezek Szegvár kórógyszentgyörgyi részéhez tartoznak. A hídnál (Úsztató major, 7,9 cskm) kiszállva, 280 m sétával közkút is elérhető (úp.: 009viz,
track: V003o053)
. Eddig nem tapasztalt egyenes, keskeny szakasz következik a Ludas-ér torkolatáig, majd nagy „S” kanyarulatot követően érkezünk a Pap tanyai, vagy más néven Cirok hídhoz. A közelben, a bal oldalon ártézi kút is fellelhető (úp.: 010viz), melyhez vagy itt a hídnál kell kiszállnunk és elsétálnunk (track: V003o054, 370 m), vagy kissé lejjebb egy horgászhelynél megállnunk (úp.: 010kbp) és felmennünk a meredek partfalon (track: V003o055). Így 50 m megtételével érjük el a kutat. (Ezt a helyet horgászok alakították ki, és nem örülnek a közös jelenlétnek.)
Tovább haladva hatalmas –általam nagyon kedvelt- hurkok beevezésével érjük el túránk forduló pontját, az Albertcsőszházi tiltót  (úp.: 011atemp, 1,9 cskm). Ezen szakasz ismét népszerű horgászhely, ahol mindkét oldalon kialakított pecaállások sorakoznak.

A zsilipnél átemelve, több íven keresztül húzódó, rendkívül vadregényes, náddal, sással szegélyezett rész következik. Igazi szép természeti környezet. Az aljánál érjük el túránk fordulópontját, az ellennyomó medence zsilipjét (úp.: 001ford, 0,2 cskm). Innen még evezzünk vissza a Pintér híd közelébe (úp.: 012kiszp, 1,8 cskm), megfelelő táborhely érdekében. Hajóink szárazdokkba helyezését követően, jöhet a kiegészítő program. (Felszereléseink biztonságba helyezéséről ne feledkezzünk meg!)

A híd túlsó oldalától indul (úp.: 013tano) a Kurca-Parti Tanösvény (track: V003o056). Ez kb. két kilométeren keresztül kanyarog a part mentén: négy információs tábla mutatja be a terület élővilágát, valamint három pihenőhelyet is kialakítottak rajta. Visszaindulásunk előtt érdemes megtekinteni az 1885-ben létesített Kurca-torkolati csőzsilipet (úp.: 014latv), illetve az innen 950 m-re - a komplejáró mellett – kiállított,
2000. évben megsérült, (akkor 115 éves) elzáró berendezést is (úp.: 015latv, track: V003o057).


2.nap  (22,5 km, track: V003m052, V003m051, átemelés: 2 db)
Vízre szállnunk a zsilip felső oldalán célszerű, a tegnapi átemelésnél használt kiszállási ponton.

Visszafelé a már ismert vízen haladunk.

Szegvárnál újabb kiegészítő programra adódik lehetőség. A Szent János híd alatt (12,2 cskm) érjük el túránk szegvári pihenő-, és ki-beszálló pontját (úp.: 005kbp). Itt célszerű kiszállni, megpihenni. Rövid, gyalog kiruccanással (305 m) felkereshetjük a Jaksa János Helytörténeti Gyűjteményt  (úp.:016latv, track: V003o058). A tárlatról részletek ebben a videóban láthatók, 5:30-7:30-ig
(Előzetes bejelentkezést igényelhet! Elérhetőség: 30/448-1587, nyitva tartás: ITT.)

(Vízi tracket nem azért töltöttük fel, mert félünk, hogy elveszel; hanem azért, hogy be tudd tájolni az érintett szakaszt a műholdképen.)

Feldolgozták: Virág Olga,   (VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk!  / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, kenu szállításával kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)
1184. Szegvár, a vár és a malom (GCSzeg)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: