Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: G006_02 Túranév: Szentes térsége / Lándor-tó #1 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-03-21
2018-03-21
2019-03-16
Nehézség: Táv: 21 km Szilárd burkolat: 2 %  

20,8 km-es túránkkal a Szentes és Szegvár közötti területen, a tiszai árvízvédelmi töltés mellett fellelhető Lándor-tavat keressük fel.
Közben szikes pusztában, magas, kaszálatlan füves területen is haladunk, valamint útba ejtjük a Sulymos-tavat.
(A túra navigációs eszköz, túravezető, vagy helyismeret nélkül nem ajánlott!)


Kirándulásunkra a Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) a kapuval szemben lévő sétányon NY-i irányba.
(A ligetről bővebb információ ITT, videó ITT található.)
A parkban elhaladunk a
Csallány Gábor kiállítóhely mellett (úp.: 056muze). (Mindenképpen érdemes megtekinteni a tárlatot, de célszerű inkább visszafelé beiktatnunk.)
A ligetet az átlós sarkán hagyjuk el a Vecseri-foki útnál. Itt balra (DDNY) fordulunk, és egy rövid szakaszon járdán, majd földúton folytatjuk utunkat. Kicsivel távolabb, a földúton ártézi kút mellett haladunk el (úp.: 001viz), a Kurca-part Kalandpark hátsó kapujánál. Itt érdemes egész napra feltölteni vízkészletünket. A nyomvonalunk a Kurca partján, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon mögött, majd egy csatorna partján, az erdőszélen vezet ki bennünket a gázos kövesútra. Szűk 300 m bandukolás után balra (D) fordulunk (úp.: 055elag) a víztorony irányába, hogy a tracket követve, a füves területen átvágva, hol jobban, hol kevésbé kitaposott földúton haladjunk tovább. A 451-es utat a 37-es kilométerszelvénynél érjük el, rövid (180 m) párhuzamos haladást követően az aszfaltutas kereszteződésnél kelünk át a főúton, természetesen kellő körültekintést követően. 300 m után (úp.: 005elag) hagyjuk el a dűlőutat, és végre nekivághatunk a pusztának, mégpedig földúton. 
(A szikes füves területeken vezető utak hol itt, hol ott vannak kitaposva. Ezért elképzelhető, hogy a nyomvonaltól kissé odébb fut ottjártadkor az út, de ne aggódj, nem fogsz elveszni! Vagy a tecket, vagy a terepi valóságot választhatod, mindkettő ugyanoda fog futni. Ha kissé csökkented a zoomot a készülékeden jobban átlátod a térkép és a terep összefüggéseit!)
Itt a pusztában gombászni is van lehetőség, megfelelő feltételek esetén. (Az ezzel kapcsolatos szabályokat tartsd be!)
A tanyatelek sarkát elérve (úp.: 008elag) jobbra (NY) haladjunk tovább a bokros terület irányába, de ne lepődjünk meg azon, ha időközben „elkopik” alólunk a földút. A művelt terület és a bokros rész között vadregényes 250 m következik. (Ha zavar bennünket a nyomvonalak kereszteződése, több irányba futása, készülékünket úgy állítsuk be, hogy a fordulópontig, csak az „m”, menet jelzésűek látszódjanak! Részletesebben a GYIK-ban, ITT.)
A 10elag nevű útpontot elérve forduljunk balra (D), keljünk át az előttünk lévő laposabb részen, hogy a jobbunkon lévő művelt terület és a balunkon található bozótos rész határán haladjunk tovább. Nemsokára (130 m, úp.: 011elag) jobbra fordulva (NY) ismét füves területen, a művelt rész mentén baktassunk célunk felé. A fás területet elérve a nyárfaerdő és az egykori falusi iskola épülete között tudunk átjutni a földútra, a bozótosban vezető hevenyészett úton. Az elágazásban balra (D) forduljunk (úp.: 013elag), a dombnak felfelé az épület előtt elhaladva.
A „T” elágazásban (úp.: 014elag) jobbra (NY), bő 500 m-rel odébb (úp.: 016elag) balra (D) forduljunk az akácsor felé. A csatornát elérve, az utat követve NY-i irányba kell mennünk. Kicsivel arrébb, az átereszen (úp.: 018ater) átkelve, a csatorna másik oldalán változatlan irányba haladjunk. 
(Amennyiben éjszakai túrára vágyunk, ne ezt az utat válasszuk, de ha mégis emellett döntöttünk, akkor ezen a szakaszon kapcsoljuk be a fejlámpánkat! Vadászok által is kedvelt területre értünk, célszerű egyértelművé tennünk, hogy nem vadkanok vagyunk.)  

Elérve az útra merőlegesen futó csatornát (úp.: 038elag), annak túlsó oldalán balra fordulva (D) a magasles mellett vezet túránk, egy jobbos íven keresztül a töltés felé (NY). Itt érjük el a Sulymos-tavat: egy náddal, sással jelentős felületen benőtt, többnyire mocsaras „tavat”, melyet bozótos, fás terület ölel körül. A 20elag jelű útpontnál a G006o021 nevű, rövid (38 m) track mentén, balra fordulva (D) lehetőségünk van egy magasleshez bejutni (úp.: 021mles), hogy fentről is megtekinthessük a területet.
Továbbhaladva 64,2 tkm-nél érjük el az árvízvédelmi töltést. Az alapjánál balra (D) haladva, a rámpán felgyalogolva, innen (63,85 tkm) a töltéskoronán megyünk a Lándor-tó eléréséig (62,2 tkm). Ha itt balra fordulunk (DK, úp.: 027elag) és leballagunk, egy ösvényen közelítjük meg fordulópontunkat (úp.: 028ford), mely a tóban található félszigeten van.
Innen a vízfelületre is rálátva tölthetjük pihenőnket. 
A terület magánkézben van: horgásztóként üzemel. Erre legyünk tekintettel annak ellenére, hogy sem kerítés, sem sorompó nem korlátozza idejutásunkat!

Ha úgy döntöttünk, hogy indulunk, az ösvényen menjünk ki a töltés lábához és forduljunk jobbra (ÉK, úp.: 029elag), de ne feledjük el készülékünkön a hazafelé vezető tracket „látható” beállításba kapcsolni. Kb. 400 m után jobbra fordulva (K, úp.: 030elag) járatlanabb rész következik. A jobbunkon futó csatorna partján haladva, melyet ismét 400 méterrel odébb akácsor vált fel, az első lehetőségnél (úp.: 034elag) balra fordulva (É) a földúton visszatérünk a Sulymos-tó sarkához (úp.: 035elag). Innen a töltés alapja mentén továbbhaladva az idefelé bejárt szakaszon haladunk a tó túlsó partjára a 036elag útpontig, ahol balra tartva (ÉÉK) letérhetünk az ismert nyomvonalról. A nyomvonal ívét követve a füves területen keresztül a 039elag jelű útpontnál balra fordulva (É), egy elhagyott tanyatelek mentén, a gyümölcsfák után jobbra (K) fordulva elérünk egy csatornát (úp.: 040elag). Itt balra (É) fordulva, a magasles mellett elhaladva a 041elag útpontnál érünk ki a földútra, melyen jobbra (K) kell továbbhaladnunk, a jobbunkon futó csatorna mellett. 500 méterrel az egyenes szakasz után, az út ívét követve már ismert elágazáshoz érünk (úp.: 016elag). Balra (K) fordulást követően egészen az 1,7 km-re lévő 045elag útpontig egyenesen mehetünk, a jobbunkon futó csatornával párhuzamosan, közben elhagyva a már ismert 014elag jelű útpontot. A földutak kereszteződését elérve (úp.: 045elag), balra (É) kanyarodva jutunk el a már szintén ismert 008elag nevű útponthoz  (570 m). Innen egy rövid szakaszon (90 m) már járt szakaszon haladunk a 048elag jelű útpontig, ahol jobbra (K) tartva folytatjuk túránkat ismét a füves pusztában. A nyomvonalat követve egy íven át érünk el a 050elag jelű útpontig. Itt dönthetünk úgy, hogy a legelő szélén, jobbunkon a bokros sávval ballagunk ki a 451-es főútig (track ide van rögzítve), de választhatjuk a földutat is kissé jobbra, délebbre. Ha eljutottunk az aszfaltcsíkhoz, maradjunk a füves terület szélén, és balra (É) fordulva sétáljunk az úttal párhuzamosan a 052elag útpontig. Itt keljünk át (körültekintést követően) a 451-es úton, hogy a továbbiakban a már idefelé bejárt csapás mentén térhessünk vissza kiindulási pontunkra.

(Ezt a túrát száraz időben, vagy fagyban javasoljuk választani! Egyes részei alacsony fekvésűek és belvizes időszakban bosszúsággal járhat, esetleg rövid járhatatlan részek is előfordulhatnak.)

 Feldolgozták: Virág Olga(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
4005. Vasúttörténeti emlékhely (GCEml)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: