Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: G006_01 Túranév: Szentes térsége / Sulymos-tó #1 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-03-21
2018-04-03
2019-03-16
Nehézség: Táv: 16 km Szilárd burkolat: 3 %  

 

15,6 km-es túránkkal a Szentes külterületén, a tiszai árvízvédelmi töltés mellett elterülő Sulymos-tavat keressük fel.Közben szikes pusztában, magas, kaszálatlan füves területen is haladunk.
(A túra navigációs eszköz, túravezető, vagy helyismeret nélkül nem ajánlott!) 


Kirándulásunkra a Széchenyi liget kapujából indulunk (úp.: 000iep) a kapuval szemben lévő sétányon NY-i irányba.
(A ligetről bővebb információ ITT, videó ITT található.)
A parkban elhaladunk a Csallány Gábor kiállítóhely mellett (úp.: 056muze). (Tárlatának megtekintése mindenképpen érdekes lehet, de inkább visszafelé célszerű beiktatnunk.)
A ligetet az átlós sarkán hagyjuk el a Vecseri-foki útnál. Itt balra (DDNY) fordulunk, hogy egy rövid szakaszon járdán, majd földúton folytassuk utunkat. Kicsit távolabb, a földúton ártézi kút mellett haladunk el (úp.: 001viz), a Kurca-part Kalandpark hátsó kapujánál. Itt érdemes feltölteni vízkészletünket egész napra. A nyomvonalunk a Kurca partján, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon mögött, majd egy csatorna partján, az erdőszélen vezet ki bennünket a gázos kövesútra. Szűk 300 m bandukolás után balra (D) fordulunk (úp.: 055elag) a víztorony irányába, hogy a tracket követve vágjunk át a füves területen: a  hol jobban, hol kevésbé kitaposott földúton. A 451-es utat a 37-es kilométerszelvénynél érjük el. Rövid (180 m) párhuzamos haladást követően az aszfaltutas kereszteződésnél keljünk át a főúton, természetesen kellő körültekintést követően. 300 méter után (úp.: 005elag), a dűlőutat elhagyva, nekivághatunk a pusztának, mégpedig földúton! 
(A szikes füves területeken vezető utak, hol itt, hol ott vannak kitaposva. Ezért elképzelhető, hogy a nyomvonaltól kissé odébb fut ottjártadkor az út, de ne aggódj, nem fogsz elveszni! Vagy a tecket, vagy a terepi valóságot választhatod, mindkettő ugyan oda fog futni. Ha kissé csökkented a zoomot a készülékeden, akkor jobban átlátod a térkép és a terep összefüggéseit!)
Itt a pusztában gombászni is van lehetőség, megfelelő feltételek esetén. (Az ezzel kapcsolatos szabályokat tartsd be!)
A tanyatelek sarkát elérve (úp.: 008elag) jobbra (NY) haladjunk tovább a bokros terület irányába, de ne lepődjünk meg azon, ha időközben „elkopik” alólunk a földút. A művelt terület és a bokros rész között vadregényes 250 m következik. (Ha zavar bennünket a nyomvonalak kereszteződése, több irányba futása, készülékünket úgy állítsuk be, hogy a fordulópontig, csak az „m”, menet jelzésűek látszódjanak! Részletesebben a GYIK-ban, ITT.)
A 10elag nevű útpontot elérve forduljunk balra (D), keljünk át az előttünk lévő laposabb részen! A túloldalon a jobbunkon lévő művelt terület és a balunkon található bozótos rész határán haladjunk tovább, majd később (130 m, úp.: 011elag) jobbra fordulva (NY) ismét füves területen, a művelt rész mentén baktassunk célunk felé. A fás területet elérve a nyárfaerdő és az egykori falusi iskola épülete között tudunk átjutni a földútra, a bozótosban vezető hevenyészett úton. Az elágazásban balra (D) fordulunk (úp.: 013elag), a dombnak felfelé, az épület előtt elhaladva.
A „T” elágazásban (úp.: 014elag) jobbra (NY), kb. 500 m-rel odébb (úp.: 016elag) balra (D) fordulunk az akácsor felé. A csatornát elérve, az utat követve NY-i irányba kell mennünk, kicsivel távolabb, az átereszen (úp.: 018ater) átkelve, a csatorna másik oldalán változatlan irányba haladjunk. 
(Amennyiben éjszakai túrára vágyunk, ne ezt az utat válasszuk! De ha mégis emellett döntöttünk, akkor ezen a szakaszon kapcsoljuk be a fejlámpánkat! Vadászok által is kedvelt területre értünk, ezért célszerű egyértelművé tennünk, hogy nem vadkanok vagyunk.)
Elérve az útra merőlegesen futó csatornát (úp.: 038elag), a túlsó oldalán balra fordulva (D) a magasles mellett vezet túránk, a jobbos íven keresztül a töltés felé (NY). Itt érjük el a Sulymos-tavat: egy náddal, sással jelentős felületen benőtt, többnyire mocsaras „tavat”, melyet bozótos, fás terület ölel körül. A 20elag jelű útpontnál balra fordulva (DDK), kissé beljebb (38 m) érjük el túránk fordulópontját (úp.: 021ford). Itt magaslest is találunk, akár fentről is megtekinthetjük a területet. (Pihenésre, leheveredésre a kinti füves rész alkalmasabb!)

Visszafelé kb. 100 m megtétele után térünk le az idefelé vezető utunkról (úp.: 036elag) balra (ÉÉK), de ne feledjük el készülékünkön a hazafelé vezető tracket „látható” beállításba kapcsolni! A nyomvonal ívét követve a füves területen keresztül a 039elag jelű útpontnál balra fordulunk (É), és egy elhagyott tanyatelek mellett elhaladva, a gyümölcsfák után jobbra (K) fordulva elérünk egy csatornát (úp.: 040elag). Itt balra (É) fordulva, a magasles után, a 041elag útpontnál érünk ki a földútra, melyen jobbra (K) kell továbbhaladnunk, a jobbunkon futó csatorna mentén. Bő 500 m-rel odébb, az egyenes szakasz után, az út ívét követve a már ismert elágazáshoz érünk (úp.: 016elag). Balra (K) fordulást követően egészen az 1,7 km-re lévő 045elag útpontig egyenesen ballagjunk, a jobbunkon futó csatornával párhuzamosan. Közben elhagyjuk a már ismert 014elag jelű útpontot. A földutak kereszteződésénél (úp.: 045elag) balra (É) kanyarodva jutunk el a már szintén ismert 008elag nevű útponthoz (570 m). Innen egy rövid szakaszon (90 m) már ismert úton haladunk a 048elag jelű útpontig, ahol jobbra (K) tartva folytatjuk túránkat, ismét a füves pusztában. A nyomvonalat követve egy íven át érünk el a 050elag jelű útpontig. Itt dönthetünk úgy, hogy a legelő szélén, jobbunkon a bokros sávval ballagunk ki a 451-es főútig (track ide van rögzítve), de választhatjuk a földutat is kissé jobbra, délebbre. Az aszfaltcsíkhoz érkezve maradjunk a füves terület szélén, és balra (É) fordulva sétáljunk az úttal párhuzamosan a 052elag útpontig. Itt keljünk át (kellő körültekintést követően) a 451-es úton, hogy a továbbiakban a már idefelé bejárt csapás mentén térjünk vissza kiindulási pontunkra.

(Ezt a túrát száraz időben, vagy fagyban javasoljuk választani! Egyes részei alacsony fekvésűek és belvizes időszakban bosszúsággal járhat, esetleg rövid járhatatlan részek is előfordulhatnak.)

 Feldolgozták: Virág Olga(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Geocaching (útvonalon, vagy közvetlen közelében):
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
4005. Vasúttörténeti emlékhely (GCEml)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
G006_02 Szentes térsége / Lándor-tó #1 2 21 km 6 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: