Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V007_01 Túranév: Szentes térsége / A Bökényi duzzasztó titkai Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-07-25
2019-03-15
2018-05-26
Nehézség: Táv: 24 km

23,9 km-es túránk során felevezünk a Bökényi duzzasztóig, mely a Hármas-Körös 5,6 fkm-nél létesült, és hazánk első vasbetonból készült vízépítési műtárgya.
Odaérve körbeevezzük szigetet, hogy alaposan szemügyre vehessük mind a duzzasztási-, mind a hajózsilip oldali részeket.
Utunk során egyaránt megtapasztalhatjuk mind a nyugodt természeti környezetet, mind pedig a Körös-toroki strand pezsgő életét.


Kiindulási pontunk a St. Jupát SE. Vízitelepe mellett található komplejáró (237,8 fkm), (úp.: 000iep).
Innen a Tisza folyási irányával szemben, a szentesi strand felé induljunk el!
(A track csupán a túraútvonal műholdképen történő eligazodást, valamint a nevezett-pontok terepen történő könnyebb beazonosításának célját szolgálja, nem feszesen követendő nyomvonal.) Folyásiránnyal szemben történő haladásunknál célszerű a parthoz közelebb, lefelé haladva beljebb, a sodorvonal közelében haladnunk.

239 fkm-nél hagyjuk el a szentesi üdülőterületet. Innentől kezdve egy háborítatlanabb szakaszon evezhetünk, de mire elmélyednénk benne, látótérbe kerül előbb a közúti, majd szinte rögtön utána a vasúti  híd is. A kettő között található a 240 fkm-es tábla (j.). A hidakat elhagyva ismét nyugalomra lelhetünk. A túrán célszerű követnünk a folyóvízen felfelé evezők stratégiáját, miszerint kanyarok mentén oldalt váltunk, hogy mindig a belső íven haladjunk. (Így részben rövidebb a táv, részben a sodrás is csekélyebb.) De ha kíváncsiságunk irányítja hajónkat, ne habozzunk azt az oldalt választani, amelyik jobban felkeltette érdeklődésünket.
Alacsony vízállásnál a 243 fkm alatt/felett található nagy balos kanyarulatban, jelentősen el kell távolodnunk a parttól, hogy evezőnk ne érjen le időnként a mederfenékre. Ez a rész már a csongrádi üdülőterülethez tartozik.

A Körös-torokot megpillantva, még figyelemre lesz szükségünk: biztonságos távolságban kell kikerülnünk a hosszan elterülő és jelentősen benyúló kikötőt! Ne szálljunk ki rá, mivel ez a terület inkább a „motorizáltaké”, és jobb a békesség... :)
Leküzdve az akadályt már láthatjuk a híres homokpadot, mely pihenőhelyünk és strandolási lehetőségünk is egyben (243,9 fkm, úp.: 002kbp). Nyári szezonban (értsd: alacsony vízállásnál) a terület alsó és felső részén van lehetőségünk kikötni. A strandhoz tartozó partszakaszon a frekventált üdülőhelyeken szokásos gasztronómiai kínálatot találja az erre vágyó. A terület bejáratánál, a körforgalom mellett artézi kút is van (úp.: 003viz), így értékes és olcsó folyadékpótlás is biztosított.
Fontos: ne feledkezzünk meg felszerelésünk biztonságáról!

A partszakasz közepe körül találjuk a fémből készült Rév-kilátót  (belépős, úp.: 004kilat), melyről remek panoráma nyílik a környező területekre. (A hosszabb,  időigényesebb felfedezéseinket célszerű a visszafelé történő kikötéskor megtennünk, nehogy kicsússzunk időkeretünkből!)

Ismét vízre szállva a stranddal szemben, a Körösben folytatjuk utunkat. Fél kilométernyire a torkolattól a jobbunkon vízkivételi mű található: az ott látható két csövön látják el a Kurcát vízutánpótlással a Körösből. A töltésig csatorna szállítja a vizet, lehetőséget teremtve (némi száraz szakasz beiktatásával) turisztikai célú hajózásra - no de ez már egy másik túra útvonala, mi most térjünk vissza a Körös medéhez!
A műtárgynál ne fürödjünk: Tiltott és veszélyes is! A szerkezet üzemelése esetén különösebb hanghatást nem tapasztalunk, viszont jelentős szívóerővel rendelkezik a vízszint alatti csővégeknél, mely komoly veszélyforrást jelent.

Felfelé haladva, gyorsan megtapasztaljuk, hogy ez a víz nyugodtabb, csendesebb, békésebb. Ahogy távolodunk a strand nyüzsgésétől, a kanyarulatok mentén egyre inkább magával ragad bennünket a természet. Horgászokkal találkozhatunk itt-ott a folyó bal partján, főként a 2,5 fkm tájékán (úp.: 005kbp). Ezen a részen kiszállva lenne lehetőségünk besétálni a Szenteshez tartozó Magyartésre egy széles, kaszáló borította ártéren keresztül. Fentebb meredek agyagpartot is láthatunk, majd néhány  kanyarulatot követően látómezőnkbe kerül a duzzasztómű két részét (duzzasztási ág, hajózsilip) elválasztó sziget csúcsa (szerencsés, ha ide az ITT, ITT és ITT elérhető anyagok áttanulmányozását követően érkezünk! Tartalmi átfedésük ellenére érdemes átnézni őket! További részletes anyag ITT és ITT érhető el.)  

Felérkezve, jobbunkon, az 1907-ben elkészült, 3,53 m duzzasztási szinttel bíró vízlépcső, zsilipkamrai része található, mely 10 m széles és 68 m hosszú, és kézi mozgatású kapuszárnyakkal rendelkezik. Érdemes kiszállnunk (úp.: 006kbp), hogy alaposan szemügyre vehessük! A kamrában fellelhetőek az eredeti létrák, mely hajóink kikötésére és a feljutásra is jó lehetőséget biztosítanak. (Engem mindig „megérint” e hely, hisz ez az első hazai létesítésű vasbeton vízépítési műtárgy, és én itt lehetek, felmászhatok létráin. Megfoghatom a zsilipkapu kezelőkarját Furcsa, de most, a klaviatúrát kopogtatva is ott vagyok. Megadatott az is, hogy még működés közben láthattam.)
A sziget csúcsát megkerülve (úp.:001ford) a duzzasztómű felöli oldalra kerülünk, itt is érdemes kiszállni (úp.: 007kbp), akár mind a két oldalon - habár ez rutinosabb kormányost igényel.
A duzzasztást ún. tűkkel oldották meg (ezekről képeket az ITT elérhető anyag fotó mellékleteiben találsz, ahol makett is látható). Ezen tűk 464 cm hosszúságú, négyszögletes keresztmetszetű vörösfenyő rudak voltak, melyek egymás mellé helyezésével az e célra kialakított szerkezetben elérhető volt a meder teljes elzárása, melyhez 350 db behelyezése volt szükséges. A tűk ki-be mozgatásával lehetett az átfolyó víz mennyiségét szabályozni. (A műtárgy területén tilos a fürdőzés!)
Eredeti képek, melyek a duzzasztó építkezési munkálatai során készültek (szerző ismeretlen): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

Most hogy felfelé leküzdöttük a folyó erejét, felderítettük a múlt ezen építészeti különlegességét pihenjünk meg, adjuk át magunkat a természet erejének; éljük meg a „lecsorgás” megnyugtató élményét!
Visszaérve a Körös-torokba, ismét strandolhatunk kedvünk szerint, valamint megnézhetjük a korábban már említett kilátót is (úp.: 004kilat).
Pancsolásunk, nézelődésünk végeztével „tengerre”!

Lefelé haladva ismét átadhatjuk magunkat a folyó sodrásának, de ez valamivel lejjebb, a nyugodtabb, csendesebb részen az igazi.
A szentesi strandot elérvén (238,6 fkm) ismét kiköthetünk (főszezonban a part - a fürdő területét jelző bójákon kívüli - alsó vagy felső részét választva). Fenn artézi kutat (úp.: 009viz), valamint a nyári szezonban büféket, mosdót, zuhanyzót is találunk.
Ismét hajóba szállva pár száz méter után gyorsan megérkezünk kiindulási pontunkra, mely egyben túránk végét is jelenti.

Feldolgozták: Erdélyszky Szilvia(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Túravezetéssel kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
 
Ha túrát csak az egyik irányban teljesíted, szállítással kapcsolatban ITT érdeklődhetsz.


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V007_02 Szentes térsége / Kalandok két folyón 1 35 km 6 1 0 1 reszletek
V006_05 Szentes térsége / Pontonhíd alatti átkelés 1 20 km 4 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: