Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: V006_04 Túranév: Szentes térsége / Körös-torki kaland Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2018-02-22
2019-02-28
2018-07-14
Nehézség: Táv: 12 km

 

12,2 km-es túránk során felevezünk a méltán híres Körös-torki Strandra.
Utunk során megtapasztalhatjuk mind a nyugodt természeti környezetet, mind a strand. pezsgő életét.

 


Kiindulási pontunk a St. Jupát SE. Vízitelepe mellett található komplejáró  (237,8 fkm), (úp.: 000iep).
Innen felfelé a Strand irányába induljunk el. (A track, csupán a túraútvonal műholdképen történő, valamint a fordulópontok terepen történő könnyebb beazonosításának célját szolgálja, nem feszesen követendő nyomvonal.)
Folyásiránnyal szemben történő haladásunknál célszerű a parthoz közelebb, lefelé haladva beljebb, a sodorvonal közelében haladnunk.

A 239 fkm-nél elhagyjuk az üdülőterületet, innen kissé háborítatlanabb részen evezhetünk, de mire elmélyednénk benne, látómezőnkbe kerül a közúti, később a vasúti híd is. A kettő között található a 240 fkm-es tábla (j. part). A hidak felett nyugalomra lelhetünk.
Ezen a túrán akár már követhetjük a folyóvízen felfelé evezők stratégiáját is, miszerint kanyarok mentén oldalt váltunk, hogy mindig a belső íven haladjunk. Így részben rövidebb a táv, részben a sodrás is csekélyebb. De mivel kirándulni indultunk és nem csúcsot dönteni, ezért szerencsésebb, ha kíváncsiságunk irányítja hajónkat, és azt az oldalt választjuk, mely jobban felkeltette érdeklődésünket.

A 243 fkm alatt/felett található utolsó, nagy balos kanyarulatban, alacsony vízállásnál, jelentősen el kell távolodnunk a parttól, hogy ne érjen le időnként az evezőnk. Ez a rész már az üdülőterülethez tartozik. A Körös-torkot megpillantva, még némi figyelemre lesz szükségünk! Biztonságos távolságban kell kikerülnünk az itt, hosszan elhúzódó és jelentősen benyúló kikötőt. Ne szálljunk ki rá! Ez a „motorizáltaké”. Kerüljük a konfliktust.

Leküzdve az akadályt már láthatjuk a híres homokpadot, mely célállomásunk és fordulópontunk (úp.: 001ford). A terület alsó és felső részén van lehetőségünk – nyári szezonban – kikötni. A strandon, a frekventált üdülőhelyeken szokásos gasztronómiai kínálatot találja az erre vágyó. A fentebbi részen, a körforgalom mellett ártézikút  is van (úp.: 019viz), így értékes és olcsó folyadékpótlás is biztosított.

A felszerelésünk biztonságáról ne feledkezzünk meg gondoskodni! A partszakasz közepe körül találjuk a Rév-kilátót  (belépős), melyről remek panoráma nyílik a környező területekre.

Strandolásunk végeztével „tengerre”!

Lefelé haladva próbáljuk ki a „csorgás” nyújtotta élményeket is, de ez kicsit lejjebb a nyugodtabb, csendesebb részen az igazi ezt megtenni.

A szentesi strandot elérvén, ismét kiköthetünk! De főszezonban a bójákon kívüli alsó vagy felsőrészét választva a partnak. Fenn ártézi kutat, szezonban büfét, mosdót is találunk.

Ismét hajóba szállva gyorsan elérjük kiindulási pontunkat, mely kiszállási helyünk is egyben.

Feldolgozták: Vukovich Sándor (Vuki)(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.)

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Túrakenu igénylésével kapcsolatos információk ITT.
Kiegészítő foglalkozással, terepgyakorlattal kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.
 


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió. 

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
V007_01 Szentes térsége / A Bökényi duzzasztó titkai 1 24 km 5 1 1 1 reszletek
V006_05 Szentes térsége / Pontonhíd alatti átkelés 1 20 km 4 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: