Útleírás

Vissza a túrákhoz
Túrakód: G003_01 Túranév: Szentes / Városi séta a Kurcaparton #1 Feltöltve:
Frissítve:
Bejárva:
2017-12-18
2018-01-16
2019-03-02
Nehézség: Táv: 3 km Szilárd burkolat: 13 %  

 

2,9 km-es sétánkat a Kurca belváros utáni szakaszán, a víz mindkét partját bejárva tehetjük.

Nagyrészt kiépített sétányon bandukolva haladhatunk. Utunk kezdeti- és végszakaszán köztéri alkotásokban és építészeti látványosságokban gyönyörködhetünk; középső harmadán a természet kínál látnivalót a kirándulónak.


A séta indulási pontja (úp.: 000iep) a Dózsa-ház / Jupát Túrabázis (Itt parkolási lehetőség is található).
A parkolóból a sétányon induljunk a híd felé, kellő körültekintés után keljünk át a főúton a szemben lévő emlékműhöz, mely a II. világháború áldozatainak emlékére épült (úp.: 018emlek). Innen már zavartalanul haladhatunk a vízparti, gyöngykavicsos sétányon, a fiatal mocsári ciprusok mellett.
Elhagyva az Eszperantó-hidat, füves partszakaszon sétálhatunk tovább, öreg platánfák árnyékában, fokozatosan beolvadva a természetbe. Itt az élővilág is egyre gazdagabbá válik. Szezontól függően kisebb-nagyobb víziszárnyasokra, napozó mocsári teknősökre, színes repülő rovarokra, télvíz idején pedig kormoránra lehetünk figyelmesek. Szinte hihetetlen, hogy egy nyüzsgő város közepén ilyen érintetlen állatparadicsomot találunk. Elérve a vízig futó kerítést, kicsit el is időzhetünk a fűben heverészve, majd ballagjunk vissza a hídig.
Ha átsétáltunk rajta, ismét lefelé haladjunk a kiépített sétányon, az öböl mentén. A szilárd burkolatú utat elérve jobbra kell tartanunk. Szemben az Üdülőközpont létesítményeit láthatjuk.
A következő híd lezárt, átkelésre nincs módunk (úp.: 020hid).

Kicsivel odébb vízcsobogásra lehetünk figyelmesek (úp.: 021kif). Elhasznált termálvíz érkezik a Kurcába (jellegzetes illata messziről elárulja), mely télen, vagy hűvösebb időben gőzbe burkolja környezetét. Ne menjünk le a kifolyóhoz, mert a vízbe csúszhatunk, esetleg leforrázhatjuk magunkat!

 

  A kanyarulat után még egy rövid, füves szakasz van sétánk fordulópontjáig (úp.: 022ford). Tovább nem érdemes mennünk, mert besűrűsödik a növényzet. A visszafelé vezető úton, a kanyarulatban, lemehetünk a partra megpihenni a fűben, vagy a gyerkőcöknek kihívást kínálva, átdobni egy-egy göröngyöt a túlpartra (itt, ezt eséllyel próbálhatják.)

Felfelé haladva tovább, az Eszperantó-híd után szép, parkos sétányon közelíthetjük meg a nemrégen felújított, boltíves hidat. A hídfőnél találjuk Nepomuki Szent János szobrát (úp.: 024kozta), információkkal ellátva (képmellékletek ITT, ITT és ITT). Sétánkon érdemes a híd járdájának mindkét oldalán lelassítani egy kicsit: részben az innen nyíló panoráma, részben a járdába épített márványlapok információtartalmának megismerése miatt (képmellékletek ITT, ITT, ITT és ITT).
Utunk végén, a Dózsa-ház előtti a parkos terület víz felőli oldalán találjuk a Trianon emlékművet (úp.: 041emlek). Az itt kihelyezett padokon tudjuk kipihenni magunkat.

Ha úgy érezzük, hogy szívesen sétálgatnánk még, menjünk át az út túloldalán lévő Széchenyi Ligetbe sétálni, vagy megtekinteni a Liget mélyen rejtőző Csallány Gábor kiállítóhely tárlatát (úp.: 040muze).

A vizes örömökre vágyók túrakenuzhatnak is (Túrakenu igénylés részletei ITT).

Feldolgozták: Virág Olga, K. Máté(VZs)

Tapasztalataidat, él ményeidet őrömmel fogadjuk! / Élménybeszámoló menüpontban (vállalható keret között) közzé tesszük./
(Fotó és videó anyagokat is várunk.) 

Leírás letöltése: Word, PDF 
(Nyomtatás: Word formátumot állólapként befűzött A4-re, utólagos A5-re vágással, PDF-et A5-ös állólapra javasolt.)

Kormányos igénylésével kapcsolatos információk ITT.
GPS igénylésével kapcsolatos információk ITT.

Geocaching (közelben):
1318. Szentes főterén (GCSZEN)
1310. Széchenyi liget - Szentes (GCKURC)


Túraajánlatainkat eléred a SprtMap telefonos applikációban is!  Alkalmazás letöltése: Android verzió, iPhone verzió.

Ha a túra leírásához módosítási javaslatod van, kérlek küldd el nekünk a turak@jupat.hu e-mail címre!

Kapcsolódó túrák

Túrakód Túranév Típus Táv Nehézség Letölthető
nyomvonal
Élmény-
beszámoló
Útleírás Részletek
G003_02 Szentes / Városi séta a Kurcaparton #2 2 2 km 1 1 0 1 reszletek
G003_03 Szentes / Városi séta a Kurcaparton #3 2 5 km 2 1 0 1 reszletek
G003_04 Szentes / Nyáresti városi séta a Kurcaparton 2 1 km 1 1 0 1 reszletek

Támogatók, segítők:

Médiapartnerek:

Honlap működtetők: